Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
01:26 Ardahan’da pompalı tüfekle çevreye rastgele ateş açan şahıs etkisiz hale ge...01:24 Üç aracın karıştığı kazada ortalık savaş alanına döndü: 3 yaralı01:00 Burdur’da kavşağa kontrolsüz giren aracın çarptığı otomobil takla attı: 2 y...00:22 Yenice’de otomobil traktöre çarptı; 2 kişi yaralı23:53 İsrail’de polisten esir yakınlarına sert müdahale23:43 Türkiye Sigorta Türkiye Basketbol Ligi: MSK: 66 - Gölbaşı Belediyesi TED An...23:42 Esenler’de yol kenarında erkek cesedi bulundu23:40 İzmir’de Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki büyük yangın kontrol altında23:30 İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu: "Cumhurbaşkanı Erdoğan tebrik için arad...23:23 Fuat Erdal’dan, play-off başarısına tebrik mesajı23:10 Bakan Yerlikaya: "Polis merkezi amirimiz ve ekipler amirimiz tüm müdahalele...23:08 İzmir’de Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda yangın: Tekstil deposu alevlere tesli...23:07 CHP Genel Başkanı Özel’den Dervişoğlu’na tebrik22:59 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: "Bugün saat 20.15 sıralarında, Adıyaman Altı...22:58 Adıyaman’daki olayda karakol amiri ve ekipler amiri şehit oldu22:48 Pancar toplarken yılan soktu, askeri helikopterle sağlık ekiplerine teslim...22:45 Ticaret Bakanı Bolat, Almanya’da22:44 Bakan Bak’tan Galatasaray Erkek Sutopu Takımı’na tebrik22:43 CHP Genel Başkanı Özel’den İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Dervişoğlu’na te...22:42 Yerde yuvarlanması tepki çeken AK Partili meclis üyesi görevinden istifa et...
Ekonomi 04 Mart 2015 - 15:13 Yorum: 0

"Türk mutfak sektörünün tanıtıma ihtiyacı var"

EVSİD Başkanı Önder: "İyi bir tanıtım yaptığımız takdirde sektör kazanacak"

'Türk mutfak sektörünün tanıtıma ihtiyacı var'

KAHRAMANMARAŞ (AA) - Ev Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Burak Önder, Türk mutfak sektörünün ciddi anlamda tanıtıma ihtiyacı olduğunu belirterek, "İyi bir tanıtım yaptığımız takdirde sektör kazanacak" dedi.

Önder, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KMTSO) düzenlenen mutfak eşyaları sektörü toplantısında, Türkiye'nin 2023 ihracat hedefi için mutfak eşyaları sektörünün önemine dikkat çekti.

Kahramanmaraş'ın mutfak eşyalarındaki gücünü vurgulayan Önder, Türk mutfak sektörünün sadece İstanbul'dan oluşmadığını ifade etti.

Sektörün Kahramanmaraş, Kütahya, İzmir, Bursa, Trabzon ve Gaziantep'te üretim yaptığını belirten Önder, "İyi bir tanıtım yaptığımız takdirde sektör kazanacak. Çok farklı dinamiklerimiz ve özelliklerimiz var. Ulaşım, nakliye, fiyat rekabeti ve kalitemiz çok iyi. Bu değerleri çok iyi biliyoruz. Eksik olan tarafımız markalarımız. Dünyada bilinir markamız yok. Türk mutfak sektörünün ciddi anlamda tanıtıma ihtiyacı var. Bunu aşıp büyük markalar üreten bir ülke konumuna gelirsek o zaman 2023 ihracat hedefimiz olan 500 milyar doları 1 trilyon dolar yaparız" diye konuştu.

Önder, gittiği her yerde karşısına tanıtım sorununun çıktığını vurguladı.

- "Çin'in bu piyasaya giremedi"

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Rıdvan Mertöz de Kahramanmaraş'ta canlı ve üretken bir yapının olduğunu ifade etti.

Kahramanmaraş'ın dinamik ve heyecanlı yapısını her zaman İstanbul'da anlatıp örnek gösterdiğini dile getiren Mertöz, "Birliğimiz geçen yıl metal mutfak eşyasında 1 milyar 250 milyon dolarlık ihracat yaptı. Türkiye geneli ihracat ise 4,5 milyar dolar. Kahramanmaraş'ın metal anlamında önemli bir yeri var. Kahramanmaraş'tan gerçekleştirilen 877 milyon dolarlık ihracatın 87 milyon doları metal mutfak eşyası sektöründen gerçekleşti" dedi.

Mertöz, Kahramanmaraş'ta üretim yapan işletmelerin fiyat esnekliği uygulaması ile Çin'in bu piyasaya giremediğini belirtti.

- "Sektörde nitelikli eleman sıkıntısı var"

KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük ise bakırcılık ve mutfak eşyaları alanında son 30 yılda yaşanan dönüşümün sayesinde mutfak eşyalarının önemli bir ihracat kalemi haline geldiğini ifade etti.

Kahramanmaraş'ın metal mutfak eşyası sektöründe Türkiye'nin yüzde 60'ını üretir hale geldiğini vurgulayan Karaküçük, "Kahramanmaraşlı işadamları mutfak eşyaları üretiminde üstün bir başarı yakalamıştır. Her ülkenin kendi mutfak kültürüne göre araç gereç üretmiş. Arap, Avrupa, Asya kültürü farklı araç gereçleri kullanıyor. Uzaktaki bir ülkede üretilen bu eşyaların menşesinin Türkiye olduğunu görünce, hepimiz mutlu oluyoruz. O pazarlara üretim yapıp ürünlerimizi satabiliyoruz" diye konuştu.

Kahramanmaraş'ta her ülkeye uygun araç gereç üretmek için araştırma yapan Ar-Ge ekibi bulunduğu vurgulayan Karaküçük, bu sektörün geleceğinin de değişim ile mümkün olduğunu kaydetti.

Sektörde, kentten 100'den fazla ülkeye ihracat yapıldığına işaret eden Karakaçük, "Rusya'nın en ücra kentlerine Afrika'nın nokta gibi kentlerine Güney ve Latin Amerika ülkelerindeki küçücük ada ülkelere kadar Kahramanmaraşlı sanayici ihracat yapıyor" ifadelerini kullandı.

KMTSO Başkan Yardımcısı Kadir Gülkesen ise sektörde yaklaşık 10 bin kişinin istihdam edildiğini vurguladı. Gülkesen, Ar-Ge ve tasarım yoğunluklu sektörde nitelikli eleman sıkıntısında açık bulunduğunu sözlerine ekledi.

Toplantıya, İstanbul Maden ve Metallar İhracatçıları Birliği Genel Sekreter Vekili Fatih Özer ve sektör temsilcileri katıldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber