Azerbaycan'da Türk ve Azerbaycanlı tarım ve gıda endüstrisi firmalarının temsilcileri, Türkiye-Azerbaycan Tarım İş Birliği Çalıştayı'nda bir araya...
Azerbaycan'da Türk ve Azerbaycanlı tarım ve gıda endüstrisi firmalarının temsilcileri, Türkiye-Azerbaycan Tarım İş Birliği Çalıştayı'nda bir araya geldi. Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Karabağ Tarım, Ormancılık Eylem Planı'nın yüzde 80 oranında tamamlandığını söyledi.
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 16. Azerbaycan Uluslararası Tarım Fuarı çerçevesinde Türkiye-Azerbaycan Tarım İş Birliği Çalıştayı düzenlendi. Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi tarafından organize edilen çalıştayın resmi açılışına Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Azerbaycan Tarım Bakanı Yardımcısı Sarvan Ceferov, DEİK Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Kemal Koloğlu, Azerbaycanlı ve Türk iş adamları katıldı.
Azerbaycan ve Türkiye arasında her alanda işbirliğinin güçlü bir şekilde devam ettiğini belirten Koloğlu, "Özellikle ikinci Karabağ savaşı ve kazanılan şanlı zafer sonrası bu birlikteliğimizin en üst seviyelere ulaştığının ve işbirliğimizin hemen hemen bu kardeş dayanışmasına yakışır bir şekilde her geçen gün daha büyük bir ivme gördüğünün farkındayız. Biz hepimiz bu konuda çok mutluyuz. Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi olarak amacımız iki ülke arasındaki ticaret hacmini belli bir seviyeye çıkarmak. Çünkü şu anda olan 4 milyarlık hacim hakikaten bu kadar yakın olan iki ülke arasındaki gerçeği yansıtmıyor. Özellikle bu 30 yıllık işgalden kurtarılan vatan topraklarının yeniden imarı ve kalkındırılması sürecine katkıda bulunmak amacıyla da Azerbaycan'a olan Türk özel sektörünün desteği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin desteği bütün hızıyla devam edecektir" dedi.
Pandemi ve Ukrayna savaşının tarımın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha dünyaya gösterdiğini söyleyen Koloğlu, "Azerbaycan'da da yapılacak tarımla ilgili çok büyük işler var. Bununla ilgili Türkiye olarak hem üretim konusunda, hem de bu üretimin daha faydalı bir noktaya gelmesi için bir ileri adımı olan mamul maddelerin oluşturulması konusunda oldukça büyük tecrübeye sahibiz. Bu tecrübeyi, bilgiyi Azerbaycanlı kardeşlerimizle de paylaşmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin diğer alanlarda olduğu gibi tarım alanında da Azerbaycan'ın en önemli ortaklarından biri olduğunu vurgulayan Azerbaycan Tarım Bakanı Yardımcısı Ceferov ise, "Türkiye tecrübesinden ve teknolojisinden faydalanarak işgalden kurtarılan bölgelerde hayvancılık, tarım, sulama ve diğer alanlarda ortak projeler gerçekleştiriliyor. Türkiye tecrübesi ve teknolojisiyle 19 bin hektar arazide pamuk ekimi gerçekleştirilmektedir. Bizi bu arazilerdeki hasatlarımızdan yüksek verim elde ediyoruz" diye konuştu.
"Karabağ Tarım, Ormancılık Eylem Planı yüzde 80 oranında tamamlanmıştır"
Azerbaycan ve Türkiye'nin büyük bir hedefi olduğunu belirten Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, "Büyük bir hedefi gerçekleştirebilecek güce, potansiyele, altyapıya sahibiz. Son dönemde tarım, ormancılık ve diğer alanlarda çevre alanında gerçekten önemli adımlar atıldı. Bunlardan bir tanesi, en önemlisi Karabağ zaferi sonrası Ermeni işgalinden kurtarılan topraklarda uygulamaya geçen Karabağ Tarım, Ormancılık Eylem Planı'dır. Son derece değerlidir. Türkiye'nin kamu tecrübesi, akademik bilgi birikimi, uygulamaları, teknoloji kullanımı Karabağ Tarım, Ormancılık Eylem Planı olarak hazırlanmıştır. 79 eylem söz konusudur. İki yıllık bir dönemi kapsamaktadır. Şu anda yüzde 80 oranında bu eylemler tamamlanmıştır. Yani verebileceğimiz katkıyı, yol haritalarını sunduk. Suyun kullanımından toprağın nemine, sulama sistemlerine, fidancılık ve gübre kullanımından toprak ıslahına ve arazi toplulaştırmaya kadar her konuda Türkiye tecrübesini, birikimini, deneyimini aktarma çabası içerisinde olmuştur" dedi.
Türkiye'nin tarım alanında büyük bir tecrübeye sahip olduğunu vurgulayan Bağcı, "Kapasitemizi artırma çabası içerisindeyiz. Aynı şekilde sadece toprak yetmiyor. Bu toprağın veriminin artırılması da uygun şekilde girdilerin kullanılması, tohumundan ilacına, gübreye, suyun kullanımına kadar, teknolojinin kullanımına kadar her türlü bilgiyi kullanarak biz ülkemizin tarım alanındaki bu gururuna bu şekilde ulaştık. Bu yönüyle bu bilginin bugün burada bulunanlara sınırlı da olsa en azından 8 başlıkta aktarılmış olmasını önemsiyoruz" diye konuştu.
Program, Türk ve Azerbaycan firmalarının tarım alanında kullanabilecekleri teknolojiler ve yöntemleri içeren sunumlarla devam etti.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Yangın, Kültür Mahallesi'nde bulunan 8 Mart Kadın Parkı yanında faaliyet gösteren kanatçı işletmesinin bacasında meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, bacada henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Dumanların yükselmesi üzerine çevrede kısa sürel
Altıeylül ilçesine bağlı Büyükbostancı Mahallesi’nde orman yangını çıktı. Yangına, Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından havadan ve karadan müdahale başlatıldı. Yangının ardından bölgeye sevk edilen kara ekipleri, alevlerin ilerleyebileceği noktalard
HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanlığından yapılan açıklamada, görev değişiminin gençlik teşkilatında yeni bir dönemin başlangıcı olduğu belirtilerek, Muhammed Kiriş ve yeni yönetimine görevlerinde başarılar dilendi. Açıklamada, görevi devreden Ahmet Üstündağ'a
Yangın, İznik Gölü sahilinde bulunan atık depolama alanında başladı. Yangının bildirilmesi üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi gönderildi. Yangına müdahale çalışmalarına Gemlik’ten sevk edilen takviye ekipler de katıldı. Yaklaşık 10 araç ve 30 person
İngiliz Ulaştırma Polisi, cuma günü Londra'nın yaklaşık 48 kilometre doğusundaki Essex bölgesinde bulunan Wickford tren istasyonu yakınlarında bir yolcu treninin arka vagonlarının raydan çıktığını bildirdi. İhbar üzerine olay yerine polis, sağlık ekipleri
Akçakoca ilçesine bağlı Yeşilköy Köyü'nde bugün saat 11.30 sıralarında bir fındık bahçesine şüpheli bir cismin düştüğü ihbarı yapıldı. İhbar üzerine güvenlik birimleri bölgeye sevk edilerek çevrede gerekli güvenlik önlemleri alındı ve olay yeri kontrol al
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde, İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yeni nesil suç örgütlerine yönelik çalışma yürütüldü. 11-12 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilen operasyonlarda, suç örgütleri adı
Valilikten yapılan açıklamaya göre, kaza bugün saat 09.00 sıralarında Lice ilçesi Karahasan Mahallesi Heylo mezrasında meydana geldi. Kazanın hemen ardından bölgeye sağlık ekipleri sevk edilirken, yaralılar hastanelere kaldırıldı. Valilik, kazada 2 kişini
Kastamonu'da trafik kazası: 6 yaralı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük