MENÜ

Türkiye’de yapay zeka kullanımı bir yılda yaklaşık iki kat arttı

Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçlarına göre, 16-74 yaş grubundaki bireylerde üretken yapay zeka kullanım oranı 2026 yılında yüzde 37,6 olarak gerçekleşti. Cinsiyete göre incelendiğinde, erkeklerin yüzde 37,2’sinin, kadınların ise

Yayınlanma: 02 Ekim 2026 10:11 Güncelleme: 02 Ekim 2026 08:30
Türkiye’de yapay zeka kullanımı bir yılda yaklaşık iki kat arttı

Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçlarına göre, 16-74 yaş grubundaki bireylerde üretken yapay zeka kullanım oranı 2026 yılında yüzde 37,6 olarak gerçekleşti.

Cinsiyete göre incelendiğinde, erkeklerin yüzde 37,2’sinin, kadınların ise yüzde 38,1’inin yapay zeka kullandığı görüldü.

Yaş gruplarına göre yapay zeka kullanımı en yüksek yüzde 64,9 ile 16-24 yaş grubunda gerçekleşti. Bu grubu yüzde 55,7 ile 25-34 yaş, yüzde 38,1 ile 35-44 yaş grubu takip etti.

Eğitim seviyesi arttıkça kullanım oranı yükseldi

Yapay zeka kullanım oranı eğitim seviyesine göre incelendiğinde, en yüksek oran yüzde 62,7 ile yükseköğretim mezunlarında görüldü.

Bunu yüzde 45,4 ile lise veya mesleki lise, yüzde 35,5 ile ilköğretim veya ortaokul ve yüzde 8,5 ile ilkokul mezunları izledi.

Yapay zeka en çok özel amaçlarla kullanıldı

Yapay zeka kullanan bireylerin yüzde 86,4’ü bu teknolojileri özel amaçlarla kullandığını belirtti.

Bireylerin yüzde 37,3’ü yapay zekayı mesleki amaçlarla, yüzde 32,6’sı ise örgün eğitim amacıyla kullandı.

Girişimlerde yapay zeka kullanımı yüzde 14’e çıktı

Girişimlerde Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçlarına göre, yapay zeka teknolojilerinden herhangi birini kullanan girişimlerin oranı 2021 yılında yüzde 2,7 iken 2026 yılında yüzde 14’e yükseldi.

Çalışan sayısına göre yapay zeka kullanım oranı 10-49 çalışanı olan girişimlerde yüzde 12,8, 50-249 çalışanı olanlarda yüzde 17,0, 250 ve üzeri çalışanı olan girişimlerde ise yüzde 37,1 oldu.

Yapay zekayı en fazla bilişim sektöründeki girişimler kullandı

Yapay zeka kullanımının en yüksek olduğu ekonomik faaliyet grubu yüzde 63,7 ile telekomünikasyon, programlama ve bilişim faaliyetleri oldu.

Bu grubu yüzde 57,1 ile yayımcılık, radyo-TV ve içerik faaliyetleri, yüzde 32,4 ile bilgisayarların ve iletişim araç ve gereçlerinin onarımı faaliyetleri takip etti.

Girişimlerde en yaygın kullanım amacı pazarlama ve satış

Yapay zeka kullanan girişimlerin yüzde 51’i bu teknolojileri pazarlama veya satış amacıyla kullandı.

Bunu yüzde 46,3 ile Ar-Ge veya yenilik faaliyetleri, yüzde 43,4 ile üretim veya hizmet süreçleri amacıyla kullanım izledi.

Açık kaynaklı yazılımlar öne çıktı

Yapay zeka kullanan girişimlerin yüzde 67,8’i açık kaynaklı yazılımları, yüzde 49,1’i ise kapalı kaynaklı yazılımları ücretsiz veya ücretli olarak kullandı.

Yapay zeka yazılım veya sistemlerini harici sağlayıcılara geliştiren girişimlerin oranı yüzde 46,5 olurken, kendi çalışanları tarafından geliştirenlerin oranı yüzde 32,1 olarak kaydedildi.

Girişimlerin yüzde 16,6’sı kişisel veri işledi

Yapay zeka teknolojisi kullanan girişimlerin yüzde 16,6’sı, bu teknolojiler aracılığıyla cinsiyet, yaş, meslek, eğitim durumu, adres, satın alma kayıtları veya yüz görüntüleri gibi bireylere ilişkin kişisel verileri işlediğini beyan etti.

Yapay zeka kullanmayı düşünen girişimlerin oranı yüzde 8,3

Herhangi bir yapay zeka teknolojisi kullanmayan ancak kullanmayı düşündüğünü belirten girişimlerin oranı 2026 yılında yüzde 8,3 oldu.

Bu girişimlerin yüzde 72,3’ü yapay zeka kullanmamasının en önemli nedeni olarak ilgili uzmanlık eksikliğini gösterdi. Bunu yüzde 66,4 ile hukuki sonuçların belirsizliği, yüzde 65,4 ile veri koruma ve gizliliğin ihlaline ilişkin endişeler izledi. (İLKHA)

ETİKETLER: Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması, yapay zeka, tüik
KAYNAK: ILKHA

İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Ehliyet sınavlarında ezber dönemi sona eriyor

Ehliyet sınavlarında ezber dönemi sona eriyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanması planlanan yeni düzenlemeyle ehliyet sınavlarında önemli değişikliklere gidilmesi bekleniyor. 2027 yılında hayata geçirilmesi planlanan yeni sistemle birlikte direksiyon sınavlarında sabit parkurların ka

Süresiz nafaka kaldırıldı: Makul ve ölçülü bir sistem kurulmalı

Süresiz nafaka kaldırıldı: Makul ve ölçülü bir sistem kurulmalı

Yaklaşık 38 yıldır yürürlükte olan süresiz nafaka kararı Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Süresiz nafakanın aileler üzerinde oluşturduğu etkiler üzerinden iptal kararını değerlendiren Avukat Süleyman Güler; süresiz nafakanın eski eş üzerinde ömü

Rusya'dan misilleme: Macar diplomatlar sınır dışı edildi

Rusya'dan misilleme: Macar diplomatlar sınır dışı edildi

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Macaristan'ın 8 Eylül'de bir grup Rus diplomatı sınır dışı etmesine karşılık olarak alınacak misilleme önlemleri hakkında bilgi vermek üzere bugün Macaristan'ın Rusya Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Gabor Gergics'i çağırdı.

4-6 Yaş çocuklar için "Bed-i Besmele" programı düzenlendi

4-6 Yaş çocuklar için "Bed-i Besmele" programı düzenlendi

Dualar ve ilahiler eşliğinde Kur’an-ı Kerim eğitimine ilk adımlarını atan minik öğrencilerin heyecanı gözlerinden okundu. Programa Genç İlçe Kaymakamı Muhammed Burak Akköz ve eşi Cumhuriyet Başsavcısı Sümeyra Akköz, İlçe Müftüsü Ferhat Mat, Kur’an kursu ö

Müftü Vekili Ensari: Yaşlılarımız içimizdeki berekettir

Müftü Vekili Ensari: Yaşlılarımız içimizdeki berekettir

İslam dininde yaşlılara, büyüklere ve anne babaya hürmet etmenin büyük önem taşıdığını belirten Ensari, bunun sadece bir toplumsal nezaket kuralı olarak görülemeyeceğini ifade etti. Yaşlılara, büyüklere ve anne babaya saygının dinin ve inancın bir gereği

Edirne’de sınırı geçmeye çalışan 4 FETÖ şüphelisi gözaltına alındı

Edirne’de sınırı geçmeye çalışan 4 FETÖ şüphelisi gözaltına alındı

Tekirdağ Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) ekiplerinin yürüttüğü çalışmalar sırasında, İpsala ilçesi yakınlarındaki 1. derece askeri yasak bölgede şüpheli bir grup tespit edildi. Bunun üzerine düzenlenen operasyonda FETÖ şüphelileri A.Ç, M.E, H.Ç. ve E.

İstanbul ve çevresi için kuvvetli sağanak uyarısı

İstanbul ve çevresi için kuvvetli sağanak uyarısı

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi tarafından yapılan açıklamada, gece saatlerinden itibaren Kırklareli’nin doğusu ile Tekirdağ’ın kuzeyinde, sabah saatlerinden itibaren ise İstanbul ve Kocaeli’nin batısında yerel

Çanakkale’de 51 düzensiz göçmen yakalandı

Çanakkale’de 51 düzensiz göçmen yakalandı

Valilik tarafından yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticaretiyle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince 18-24 Eylül tarihleri arasında 6 ayrı operasyon gerçekleştirildi. Çalışmalar kapsamında 2 organizatör şüphelisi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
13
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
13
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
12
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
12
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
11
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
10
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
10
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
10
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
7
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
7
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
7
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
7
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
4
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
3
Eyüpspor Eyüpspor
3