MENÜ

Türkiye ve Çin arasında hukuk ve yargı iş birliği ele alındı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya ve beraberindeki heyet, Çin Yüksek Halk Mahkemesinin resmi daveti üzerine 29 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında Çin'e çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Anayasa Mahkemesinden yapılan açıklamaya göre Özkaya, ziyaret ka

Yayınlanma: 03 Ağustos 2026 17:11 Güncelleme: 04 Ağustos 2026 04:40
Türkiye ve Çin arasında hukuk ve yargı iş birliği ele alındı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya ve beraberindeki heyet, Çin Yüksek Halk Mahkemesinin resmi daveti üzerine 29 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında Çin'e çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Anayasa Mahkemesinden yapılan açıklamaya göre Özkaya, ziyaret kapsamında Çin Yüksek Halk Mahkemesi, Çin Adalet Bakanlığı, Çin Ulusal Halk Kongresi ve Tianjin Yüksek Halk Mahkemesinde temaslarda bulundu.

Ziyaretin ilk durağında Çin Yüksek Halk Mahkemesi Başkanı Zhang Jun ile bir araya gelen Özkaya ve beraberindeki heyet, iki ülkenin yüksek yargı kurumlarının yapısı ve işleyişi, anayasa yargısı alanındaki güncel gelişmeler, bilgi ve tecrübe paylaşımı ile yargı hizmetlerinde dijital dönüşüm ve yapay zekâ teknolojilerinin kullanımını ele aldı.

Çin Yüksek Halk Mahkemesi Başkanı Zhang Jun, Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülkenin yargı alanındaki uzun süredir devam eden temas ve iş birliğinin ziyaretle daha da güçleneceğini belirtti.

Türkiye ile Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin 55. yılına dikkati çeken Zhang Jun, karşılıklı ziyaretlerin ve bilgi-tecrübe paylaşımının kurumsal iş birliğine katkı sağlayacağını ifade etti.

Özkaya ise Çin Yüksek Halk Mahkemesi Başkan Yardımcısı Shen Liang ile Zhejiang Eyaleti Yüksek Halk Mahkemesi Başkanvekili Jiang Weiyu ve beraberlerindeki heyetlerin daha önce Anayasa Mahkemesine gerçekleştirdiği ziyaretlerin önemine değindi.

Türkiye ile Çin arasındaki dostane ilişkilerin hukuk ve yargı alanındaki iş birliğine de yansıtılmasının önemli olduğunu belirten Özkaya, "Ülkelerimiz arasında üst düzeyde devam eden yapıcı diyalog ve stratejik iş birliği anlayışının Mahkemelerimiz arasında da sürdürülmesi ve en üst seviyeye çıkarılması yargı sistemlerimize önemli kazanımlar sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Özkaya, Çin'in yargı süreçlerinde verimliliği artırmak amacıyla yapay zekâ ve teknoloji kullanımına yönelik çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirterek, bu alandaki tecrübelerin karşılıklı paylaşılmasının önem taşıdığını kaydetti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Özkaya ve beraberindeki heyet, Çin Yüksek Halk Mahkemesi ziyareti kapsamında Dijital Mahkeme Laboratuvarında incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

Adalet Bakanlığı ile görüşme

Özkaya ve beraberindeki heyet, Çin temasları kapsamında Adalet Bakanı He Rong ile de görüştü.

Görüşmede hukukun üstünlüğü, adalet hizmetlerinde dijitalleşme, yargıda teknoloji kullanımı ve iki ülke arasındaki adli iş birliği konuları değerlendirildi.

Özkaya, Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin hukuk ve yargı alanına da taşınmasının önemine işaret ederek, Çin'in yapay zekâ ve teknoloji uygulamalarını değerli bulduklarını belirtti.

Özkaya, "Anayasa Mahkemesi olarak insanın odakta olduğu bir hukuk anlayışını teknoloji ile birleştirmek istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

He Rong da iki ülke liderleri arasındaki mutabakatın ilişkilerin gelişmesine katkı sağladığını belirterek, Çin Adalet Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi arasındaki iş birliğini geliştirmeye hazır olduklarını ifade etti.

Görüşmede ayrıca Lahey Sözleşmesi ile iki ülke arasındaki medeni ve ticari konulardaki adli yardımlaşma mekanizmaları ele alındı.

Ulusal Halk Kongresi ve Tianjin temasları

Özkaya ve beraberindeki heyet, Çin Ulusal Halk Kongresinde Ulusal Halk Kongresi Daimî Komitesi Üyesi ve Anayasa ve Hukuk Komitesi Başkan Yardımcısı Yuan Shuhong başkanlığındaki heyetle bir araya geldi.

Görüşmede, Türkiye ile Çin arasında hukuk ve yargı alanındaki ilişkilerin geliştirilmesi, yasama faaliyetleri, anayasal denetim mekanizmaları ve hukukun üstünlüğü ilkesi kapsamında bilgi ve tecrübe paylaşımı konuları değerlendirildi.

Heyet, Tianjin Yüksek Halk Mahkemesini de ziyaret ederek Bilgi Merkezi ve Mahkeme Tarihi Sergi Salonu'nda incelemelerde bulundu. Ziyarette dijital mahkeme uygulamaları, dava yönetim sistemi ve yapay zekâ destekli yargı teknolojileri hakkında bilgi alındı.

Ziyaret kapsamında Özkaya ve beraberindeki heyet, Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Selçuk Ünal ile de görüştü. Görüşmede, Türkiye-Çin ilişkileri ile hukuk ve yargı alanındaki iş birliğinin geliştirilmesine yönelik imkânlar ele alındı.

Özkaya'ya ziyarette Anayasa Mahkemesi Başkanvekili İrfan Fidan, Anayasa Mahkemesi Üyeleri Engin Yıldırım, Yusuf Şevki Hakyemez, Kenan Yaşar ve Metin Kıratlı ile Anayasa Mahkemesi Genel Sekreteri Murat Azaklı, Başraportör Mehmet Sadık Yamlı ve Özel Kalem Müdürü Adnan Kahveci eşlik etti. (İLKHA)

ETİKETLER: türkiye, çin, Kadir Özkaya, hukuk, yargı
KAYNAK: ILKHA

İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Mardin’de halı yıkama esnasında elektrik akımına kapılan kadın öldü

Mardin’de halı yıkama esnasında elektrik akımına kapılan kadın öldü

Olay, ilçeye bağlı kırsal Düztaş Mahallesi’nin Selamet mezrasında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, evinde temizlik yapan Y. T. halı yıkadığı esnada elektrik akımına kapıldı. Ailesinin haber vermes üzerine olay yerine sağlık ve jandarma ekipleri sevk

Şanlıurfa'da Hür Gençlik'ten sabah namazı buluşması

Şanlıurfa'da Hür Gençlik'ten sabah namazı buluşması

Şanlıurfa Hür Gençlik tarafından Dergâh Camisi’nde düzenlenen sabah namazı buluşmasında, cemaatle birlikte namaz kılındı. Programa Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, HÜDA PAR İl Başkanı Faruk Polat ve HÜDA PAR Genel Merkez İstişa

HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Eşin'den İBB'ye tepki: Bütçe altyapıya harcansaydı sel felaketleri yaşanmazdı

HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Eşin'den İBB'ye tepki: Bütçe altyapıya harcansaydı sel felaketleri yaşanmazdı

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, partisinin İstanbul İl Başkanlığı tarafından düzenlenen 5. Olağan İl Kongresi'ne katıldı. Bağcılar Göztepe Spor Kompleksi'nde "Dürüst Siyaset, Gerçek Adalet" sloganıyla düzenlenen kongreye halk yoğun ilgi göster

Bitlis’te yoğun yağış sonrası mahalle yolu çöktü

Bitlis’te yoğun yağış sonrası mahalle yolu çöktü

Bitlis’te etkili olan yoğun yağışlar, Yükseliş Mahallesi’nde yolun çökmesine neden oldu. Gece saatlerinde meydana gelen çökme, dere yatağına kadar uzandı. Çökmenin yaşandığı sırada yolun bulunduğu alanda kimsenin olmaması, olayın can kaybı veya yaralanma

Şırnak-Beytüşşebap yolu ulaşıma kapandı

Şırnak-Beytüşşebap yolu ulaşıma kapandı

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine ulaşımı sağlayan kara yolunda meydana gelen kaya düşmesi, ulaşımın tamamen durmasına neden oldu. Yolun tamamen kapanması üzerine durum 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirildi. Haber erilmesinin ardından bölgede müdahale çalışma

Ergani'de trafik sorununa pratik çözüm: Botanik Park 2 metre geri çekilsin

Ergani'de trafik sorununa pratik çözüm: Botanik Park 2 metre geri çekilsin

Ergani'de trafiğin yoğun olduğu Botanik Park önündeki sıkışıklığa dikkat çeken HÜDA PAR Ergani İlçe Başkanı Uğur Uşar, araçların kaldırıma çıkmak zorunda kaldığını belirterek parkın 1,5-2 metre geri çekilmesiyle sorunun çözülebileceğini söyledi. Saray Ma

Ege Üniversitesinde 83 köpek toplandı, 31’inin sahipli olduğu belirlendi

Ege Üniversitesinde 83 köpek toplandı, 31’inin sahipli olduğu belirlendi

Ege Üniversitesi Rektörlüğü, kampüs ve yurt yaşam alanlarında sahipsiz köpeklerin saldırıları sonucu öğrenciler ile akademik ve idari personelin fiziksel ve ruhsal travmalara maruz kaldığını belirterek konuya ilişkin kamuoyu duyurusu yayımladı. Açıklamada

Rusya, Rovno’daki lojistik merkezi ile Odessa açıklarında bir gemiyi hedef aldı

Rusya, Rovno’daki lojistik merkezi ile Odessa açıklarında bir gemiyi hedef aldı

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Rus Silahlı Kuvvetlerinin Ukrayna’daki lojistik merkezleri ve limanlar ile Ukrayna ordusunun çıkarları doğrultusunda kullanılan deniz araçlarına yönelik saldırılarını sürdürdüğü belirtildi. Bakanlığın paylaş

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
19
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
17
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
15
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
13
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
13
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
13
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
12
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
11
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
11
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
9
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
8
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
5
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3