Türkiye’de ilk defa, her akademisyenin yapay zekâ destekli dijital asistanı olacak. Kapadokya Üniversitesi (KÜN) tarafından geliştirilen KÜNAsist, 2025-2026 akademik yılı itibarıyla Kapadokya Üniversitesi genelinde kullanıma sunularak öğret...
Türkiye’de ilk defa, her akademisyenin yapay zekâ destekli dijital asistanı olacak. Kapadokya Üniversitesi (KÜN) tarafından geliştirilen KÜNAsist, 2025-2026 akademik yılı itibarıyla Kapadokya Üniversitesi genelinde kullanıma sunularak öğretim elemanlarının günlük akademik süreçlerini dijitalleştirerek geleceğin yükseköğretim modeline doğru önemli bir adım daha attı.
Kapadokya Üniversitesi, yükseköğretimde dijital dönüşüme öncülük edecek yeni projesi KÜNAsist’i öğretim üyelerine ve kamuoyuna tanıttı. Öğretim elemanlarının eğitim-öğretim süreçlerindeki iş yükünü azaltmak ve akademik üretkenliği artırmak amacıyla geliştirilen bu yapay zekâ destekli dijital asistan, üniversitenin bilimsel birikimi ve pedagojik değerleriyle özel olarak şekillendirildi. 2025 yılında kuruluşunun 20. yılını kutlamaya hazırlanan Kapadokya Üniversitesi, bu önemli eşiği yalnızca bir dönüm noktası olarak değil, aynı zamanda yükseköğretimin geleceğine yön verme fırsatı olarak değerlendiriyor. KÜNAsist projesi, üniversitenin son yıllarda özellikle bilişim ve yapay zekâ temelli eğitim teknolojileri alanında yaptığı stratejik hamlelerin somut bir göstergesi olarak öne çıktı. KÜNAsist’in temelini, Kapadokya Üniversitesi Yapay Zekâ Komisyonu ve Öğrenme ve Öğretmeyi Geliştirme Komisyonu tarafından yürütülen detaylı bir ihtiyaç analizi oluşturdu. Proje kapsamında, üniversitenin akademik özelliklerini tanımlayan değerler temel alınarak kurum kültürüne özgü yapay zekâ modelleri geliştirildi. Sistem; üretim, analiz ve geri bildirim olmak üzere üç temel işlevi yerine getiriyor. Üretim işlevi; akademik materyallerden özgün sorular üretirken, analiz işlevi; bu soruları pedagojik kriterler ve stratejik hedeflerle değerlendiriyor, geri bildirim işlevi ise akademisyene geliştirme önerileri sunuyor. Geliştirilen prototip, farklı disiplinlerden 20’den fazla akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen pilot uygulama sürecinde kapsamlı bir şekilde test edildi. Bu süreçte, sadece sistemin teknik yeterliliği değil, aynı zamanda yapay zekânın sunduğu içeriğin pedagojik değeri, geçerlik ve güvenirliği de sahada başarıyla doğrulandı. Akademik güvenliğin ön planda tutulduğu mimaride, her kullanıcı yalnızca kendi ders içeriklerine erişebilecek şekilde izole çalışma alanlarında işlem yapabiliyor. Bu yapı, veri güvenliği ve etik ilkelere tam uyum sağlıyor.
Kapadokya Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Funda Aktan KÜNAsist uygulaması tanıtım programında yaptığı konuşmada, "Materyaller sisteme yüklendiğinde, sınava çalışacak bir öğrenci yazılıma girerek, yapay zekadan soru isteyebilecek. Soruları çözebilecek ve kendi kendine çalışabilecek" dedi.
KÜN Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar da konuşmasında, "Antikçağlarda bilgiye, kitaba ulaşmak için insanlar büyük çaba sarf ettikleri için tefekkür etmeye çok fazla vakitleri oluyordu. Bu nedenle insanlık tarihinin en fazla fikri o tarihlerde üretildi. Günümüzde ise çok büyük bir bilgi bombardımanı ile karşı karşıyayız. Bir türlü bu verileri işlemenin bir yolunu bulamıyorduk. Ta ki yapay zeka çıkana kadar. Yapay zeka ile büyük veriyi işlemeye başladığımız andan itibaren, yapay zekayı kullanan akademisyen tekrar tefekkür edebilme lüksüne geri döndü" ifadelerini kullandı.
Günlük hayatta yapay zekayı her kesimin kullandığının altını çizen Rektör Karasar, "Biz üniversite olarak yapay zekayı kullanmaktan geri duramazdık. Bu konuda da en devrimci adımı bugün atmış oluyoruz. KÜNAsist sadece birkaç modülden oluşmuyor. Yüksek öğretimde devrimci bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor" diye konuştu.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğü, Siirt için kuvvetli rüzgar uyarısında bulundu.Valilikten yapılan açıklamada, yapılan son değerlendirmelere göre Siirt’in doğu ilçelerinde (Pervari, Eruh) rüzgarın kuzeydoğu yönlerden yer yer kuvvetli (40-60 kilometre/saat)
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin kentteki 4 hastane ile Akademi Sur Etüt Merkezi önünde kurduğu ikram çeşmesinden hafta içi her gün bin 900 vatandaş yararlanıyor.Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların temel ihtiyaçlarına yönelik sosyal destek çalışmaları
Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk’ün kayınvalidesi Meryem Hatice Köse hayatını kaybetti.Başkan Öztürk vefat haberini duyurduğu sosyal medya paylaşımında, "Kayınvalidem Hatice Meryem Köse ‘Allah bir yoluna koyar inşallah’ diyerek rahmetine inanıp güvend
Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde turp hasadıyla birlikte kadınların zorlu mesaisi devam ediyor. Tarladan gelen turplar, soğuk kış şartlarında yıkanarak torbalanıyor, ardından yurdun dört bir yanına gönderiliyor.Kadirli’de turp işinde çalışan kadınlar, sabah
Manisa’nın Gördes ilçesine bağlı Köseler Mahallesi’nde düzenlenen bir düğün, sıra dışı ve renkli görüntülere sahne oldu. Paramotor pilotu olan damat için İzmir’den gelen arkadaşları, gelin arabasının önünü gökyüzünden süzülen paramotorlarla kesip bahşiş a
Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, Ömer Lütfü Özaytaç Caddesi ile Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yürütülen altyapı ve üstyapı çalışmalarını inceledi.Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, şehir merkezinde devam eden altyapı ve üstyapı çalışmaların
Kırklareli’nin Pehlivanköy ilçesinde gübre satışı yapan bayilere yönelik denetimlerin düzenli olarak devam ettiği bildirildi.Pehlivanköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince, "Tarımda Kullanılan Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği" çer
Ardahan’da etkili olan dondurucu soğuk hava hayatı olumsuz etkiledi. Gece saatlerinde Göle ilçesinde hava sıcaklığının eksi 16 dereceye kadar düşmesiyle birlikte kent genelinde ağaçlar kırağıyla kaplandı, ortaya kartpostallık görüntüler çıktı.Soğuk havanı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Kadınlarla ilgili meseleyi LGBT kontekstinde tartışıyorsanız kadınlara haksızlık yapıyorsunuz"
Sahil Güvenlik Komutanlığına uzman erbaş alınacak
03Malatya’da tır ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı
04Bakan Işıkhan: "’Özel hastanelere aktarılan pay artıyor’ ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır"
05Ordu’da ’dur’ ihtarına uymayan sürücü kovalama sonucu yakalandı
06Bozüyük’te otomobil, park halindeki tıra arkadan çarptı: 1 ölü, 1 yaralı
07Kocaeli’de silahlı saldırı: 1’i futbolcu 3 yaralı
Yükleniyor...
00:00:00
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Göztepe A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Samsunspor A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Kasimpaşa A.ş.
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
İkas Eyüpspor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük