Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Kültür 01 Nisan 2023 - 13:43 Yorum: 0

Türkiye’nin türbeye açılan mihraplı tek camisinin minaresi söküldü

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, türbeye açılan mihrabıyla Türk mimarisinde başka bir örneği bulunmayan tarihi Himmet Baba Camii'nin depremde hasar...

Türkiye’nin türbeye açılan mihraplı tek camisinin minaresi söküldü

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, türbeye açılan mihrabıyla Türk mimarisinde başka bir örneği bulunmayan tarihi Himmet Baba Camii'nin depremde hasar gören minaresi, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce söküldü.

Asrın felaketi olarak nitelenen 6 Şubat'taki ikinci depremin merkez üssü Elbistan'da bina ve iş yerlerinin yanı sıra tarihi ibadethaneler de hasar aldı. Yüzlerce yıldır ayakta duran Ulu Camii ile Çarşı Atik Camii'nin minareleri, depremle birlikte yıkıldı. İnşa tarihi net olarak bilinmese de 14. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Himmet Baba Camii'nin minaresi de büyük sarsıntılara dayanamadı. Kentteki tarihi yapılar ve kültürel miraslarla ilgili çalışma sürdüren Vakıflar Genel Müdürlüğü ekipleri, minarede inceleme yaptı. Minarenin yıkılma riski nedeniyle kontrollü olarak sökülmesine karar verildi.

Himmet Baba Camii'nin çevresi, söküm öncesinde güvenlik çiti ile kapatıldı. Metrelerce yüksekliğindeki minarenin taşları, görevlilerce vinç eşliğinde söküldü. Özel olarak numaralandırılan ve paketlenen taşlar, daha sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü ekiplerince uygun bir alanda muhafaza altına alınacağı kaydedildi.

Türbeye açılan mihrabıyla Türk mimarisinde başka bir örneği bulunmayan Himmet Baba Camii, bu özelliği ile eşsiz bir yapıya sahip. 2009 yılında restore edilen cami ise, depremde hasar görmedi. Selçuklu mimarisini yansıtan türbenin önce yapıldığı sonra mescit eklenerek günümüzdeki yapıyı oluşturduğu biliniyor. Sekizgen planlı türbenin kubbesi de doğrudan duvarlara oturtulmuş durumda. İbadetgâha ismini veren Himmet Baba'nın türbesine ise dıştan giriş bulunmuyor. Cami içerisindeki mihrap, gerçek işlevinin yanında türbe kapısı olarak kullanılıyor.

Tüm bu özelliklerinin yanı sıra kentin en küçük camilerinden biri olan Himmet Baba Camii'nin, önümüzdeki günlerde minaresiz olarak ibadete açılması bekleniyor.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber