MENÜ

Tuz Gölü’nden çıkarılan tuz 50’den fazla ülkeye ihraç ediliyor

Yaklaşık bin 665 kilometrekarelik yüzölçümüyle Türkiye’nin en geniş tuz yataklarına sahip Tuz Gölü’nden çıkarılan tuz 50’den fazla ülkeye ihraç ediliyor.Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olan Tuz Gölü, etkileyici doğal yapısı ve nadir k...

Yayınlanma: 23 Eylül 2024 08:30 Güncelleme: 30 Ağustos 2025 02:08
Tuz Gölü’nden çıkarılan tuz 50’den fazla ülkeye ihraç ediliyor

Yaklaşık bin 665 kilometrekarelik yüzölçümüyle Türkiye’nin en geniş tuz yataklarına sahip Tuz Gölü’nden çıkarılan tuz 50’den fazla ülkeye ihraç ediliyor.
Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olan Tuz Gölü, etkileyici doğal yapısı ve nadir kuş türlerine ev sahipliği yapmasıyla ilgi çekmeye devam ediyor. Ankara’ya yaklaşık 150 kilometre uzaklıkta bulunan Tuz Gölü aynı zamanda Türkiye’nin en büyük tuz rezervlerinden birine sahip.
Kapalı bir havzada bulunduğundan dolayı dışarıya akışı olmayan Tuz Gölü bu özel konumu sayesinde yoğun bir buharlaşma süreci yaşanmasına neden oluyor. Binlerce yıllık jeolojik süreçlerle oluşan Tuz Gölü’nün tuzu, hem Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor hem de gölün doğal güzelliğini oluşturan en önemli unsurlar arasında yer alıyor.
Konuya ilişkin İhlas Haber Ajansı muhabirine açıklamalarda bulunan Koyuncu Tuz Genel Müdürü Ömer Çetiner tuz üretiminin süreçlerini tüm detaylarıyla aktardı. Tuz Gölü’nün doğal bir zenginlik alanı olduğunu ve 3 ayrı şehre komşu olduğunu dile getiren Genel Müdür Çetiner, “Burası gerçekten doğal bir zenginlik alanı. Ülkemiz için büyük bir şans. Orta Anadolu’nun orta yerinde, Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesinde bulunuyor Tuz Gölü. Orta Anadolu’nun en düşük rakımlı bölgesinde bulunuyoruz. Kışın yağan kar ve yağmur suları Tuz Gölü’nün altında bulunan tuz kaya zonlarını çözerek gölün yüzeyine çıkarıyorlar ve yazın mart-nisan ayından itibaren güneş ısısıyla suyun buharlaşması sayesinde suyun çökelmesi oluşur. Biz her sene aynı şekilde özel kesme makinelerimizle çökelmiş olan tuzu kesip tarla bitkileri gibi hasat ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Tuza deterjan sektöründen yoğun talep
Tuzun çeşitli halleriyle satılabileceğini dile getiren Genel Müdür Çetiner, tuzun hammadde olarak belediyelere, kamu kurumlarına ve Karayolları Genel Müdürlüğü’ne satıldığını ve bu tuzun kar ve kışla mücadele tuzu olarak kullanıldığını dile getirdi. Mevcut fabrikalarında tuzun yıkama işlemi sonrasında bir takım kimyasal işlemlerden geçerek de talep gördüğünü dile getiren Çetiner, yıkanan tuzu kurutarak mekanik rafine tuza çevirdiklerini belirterek, “Yıllık yaklaşık 400 bin ton mekanik rafine tuzumuz var. Bunları da kimya sektörü başta olmak üzere özellikle deterjan sektörü yoğun alıcısıdır” diye konuştu.

“Tuz Gölü, Türkiye’nin tuz ihtiyacının yüzde 70’ini karşılamaktadır”
Tuzun temelde 3 farklı kaynaktan temin edildiğini kaydeden Çetiner, “Bunlardan bir tanesi kaya tuzudur, bir diğeri şu anda içinde bulunduğumuz göl tuzu, bir diğeri de deniz tuzlası İzmir’de bulunmaktadır. İçinde bulunduğumuz Tuz Gölü, Türkiye’nin tuz ihtiyacının yüzde 70’ini karşılamaktadır. Çok büyük bir kaynak. Bunun haricinde geriye kalan yüzde 30’luk bölüm deniz tuzlasından ve kaya tuzlasından elde edilir. Saflık ve temizlik açısından en saf tuz her zaman için göl tuzudur. Çünkü çevre kirliliğine, plastik kirliliğine, insani herhangi bir atık ve kirliliğe organik, temiz bir gölümüz var. Bu gerçekten bütün dünyada da böyledir. Çok nadirdir tuz gölleri. Denizle bağlantısı olmayan ve denizdeki kimyasal kirliliğe maruz kalmayan göllerdir ve bu yüzden şanslı bir kaynağın üzerindeyiz” açıklamasında bulundu.

“Elde ettiğimiz ürünlerin yüzde 50’sini dünyada 50’den fazla ülkeye ihraç ediyoruz”
Bu yıl planlanan hasat miktarının 1,5 milyon ton olduğunu aktaran Çetiner, “Bu yıl bizim planladığımız hasat miktarı 1,5 milyon ton. Şu anda tam da hasat döneminin içinde bulunuyoruz. Kasım ayının 15’inde bitmesini planlıyoruz. Ağustos’un başında başlamıştık. Şu andaki aldığımız verilere göre 15 Kasım gibi hasadımızı tamamlayacağız. Yaklaşık 1,5 milyon tuz elde etmiş olacağız. Biz Koyuncu Tuz olarak burada elde ettiğimiz ürünlerin yüzde 50’sini dünyada 50’den fazla ülkeye ihraç ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
Hem bölgedeki biyolojik çeşitlilik hem de turizm açısından büyük önem taşıyan Tuz Gölü’nde tuz hasadının 15 Kasım’a kadar sürmesi planlanıyor.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Togg T10X kullanıcılarına yeni güncelleme geliyor

Togg T10X kullanıcılarına yeni güncelleme geliyor

Kullanıcıları sürekli yenilenen cihazlarla buluşturan Togg, T10X için yeni işletim sitemi yazılım güncellemesini devreye almaya hazırlanıyor. Uzaktan güncellemeyle yüklenecek işletim sistemi TruOS’un yeni sürümü, T10X kullanıcılarına daha hızlı, kesintisi

MÜSİAD Genel Başkanı Özdemir: "İnanıyoruz ki bu asrın merkezinde Türkiye yer alacaktır"

MÜSİAD Genel Başkanı Özdemir: "İnanıyoruz ki bu asrın merkezinde Türkiye yer alacaktır"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Burhan Özdemir, küresel dengelerin değiştiğine dikkat çekerek, "Eski dünya düzeni yıkıldı, yenisi kuruluyor. Türkiye, bu yeni düzende söz sahibi ve oyun kurucu bir ülke olarak liderliğini sürd

ÇTSO Başkanı Çetin’den ‘Made in Europe’ değerlendirmesi

ÇTSO Başkanı Çetin’den ‘Made in Europe’ değerlendirmesi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, Türkiye’nin ‘Made in Europe’ kapsamına alınmasını değerlendirdi.Sanayi Hızlandırıcı Yasa taslağında, Gümrük Birliği kapsamında Türkiye’nin AB menşei kriteri içinde değerlendirileceğini

DTSO açıkladı: Türkiye’nin Irak ihracatı düşüşte

DTSO açıkladı: Türkiye’nin Irak ihracatı düşüşte

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), 2026 yılı Şubat ayına ilişkin ihracat verilerini açıkladı. Açıklanan rakamlar, Türkiye’nin en önemli dış pazarlarından biri olan Irak’a yapılan ihracatta belirgin bir gerileme yaşandığını ortaya koydu. Türkiye ge

ESO Başkanı Kesikbaş’tan Türk ürünlerinin AB menşeili kabul edilmesiyle ilgili değerlendirme

ESO Başkanı Kesikbaş’tan Türk ürünlerinin AB menşeili kabul edilmesiyle ilgili değerlendirme

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, "Türkiye’nin Avrupa değer zincirindeki rolünün teyit edilmesi stratejik bir gelişme" dedi.ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, Avrupa Birliği’nin yeni sanayi politikası taslağı olan Industrial Accelera

OYAK destekli Innovance, Forbes Türkiye Girişim 2026 Listesi’nde birinci sırada yer aldı

OYAK destekli Innovance, Forbes Türkiye Girişim 2026 Listesi’nde birinci sırada yer aldı

OYAK’ın girişim sermayesi yatırımlarından teknoloji şirketi Innovance, Forbes Türkiye Girişim 2026 Listesi’nde birinci oldu.Forbes Türkiye’nin, ülkenin en parlak girişimlerini belirlediği "Girişim 2026" listesinin zirvesinde bu yıl, OYAK’ın girişim sermay

Gaziantep’te nohut ekimi başladı

Gaziantep’te nohut ekimi başladı

Gaziantep’in Yavuzeli ilçesindeki tarım arazilerinde nohut ekimi mesaisi başladı.Gaziantep’te yağışlı geçen kış mevsiminin ardından 2026 yılı nohut ekimine başlandı. Yavuzeli Ovası’ndaki arazilerde son hazırlıklarını tamamlayan üreticiler, nohut ekimine b

MCBÜ’de "Yeni küresel ekonomide vergilendirme ve Türkiye" paneli düzenlendi

MCBÜ’de "Yeni küresel ekonomide vergilendirme ve Türkiye" paneli düzenlendi

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Maliye Bölümü tarafından düzenlenen "Yeni Küresel Ekonomide Vergilendirme ve Türkiye" panelinde, dijitalleşen dünya ekonomisinin vergi sistemlerine etkileri ele alınırken,

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:20
Güneş 06:41
Öğle 12:42
İkindi 15:59
Akşam 18:34
Yatsı 19:50

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
61
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
57
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
51
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
46
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
42
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
42
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
32
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
30
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
30
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
30
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
26
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
24
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
24
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
24
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
21
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
20
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
14