Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
07:16 Bandırma’da şiddetli rüzgar ve dolu yağışı etkili oldu06:06 Bartın’da kafa kafaya çarpışan araçlar savruldu: 5 yaralı04:43 Bursa’da eğlence merkezinde silahlı kavga: 1 yaralı04:30 Baraj göletlinde kaybolan adamın cansız bedenine 17 gün sonra ulaşıldı04:02 Kadıköy’de bir apartmanın otoparkında bulunan araç alev topuna döndü03:24 Polislere destek için polis merkezine akın ettiler02:51 Vali Varol, 2 polisin şehit olduğu polis merkezinde incelemelerde bulundu02:01 Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir...01:26 Ardahan’da pompalı tüfekle çevreye rastgele ateş açan şahıs etkisiz hale ge...01:24 Üç aracın karıştığı kazada ortalık savaş alanına döndü: 3 yaralı01:00 Burdur’da kavşağa kontrolsüz giren aracın çarptığı otomobil takla attı: 2 y...00:22 Yenice’de otomobil traktöre çarptı; 2 kişi yaralı23:53 İsrail’de polisten esir yakınlarına sert müdahale23:43 Türkiye Sigorta Türkiye Basketbol Ligi: MSK: 66 - Gölbaşı Belediyesi TED An...23:42 Esenler’de yol kenarında erkek cesedi bulundu23:40 İzmir’de Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki büyük yangın kontrol altında23:30 İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu: "Cumhurbaşkanı Erdoğan tebrik için arad...23:23 Fuat Erdal’dan, play-off başarısına tebrik mesajı23:10 Bakan Yerlikaya: "Polis merkezi amirimiz ve ekipler amirimiz tüm müdahalele...23:08 İzmir’de Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda yangın: Tekstil deposu alevlere tesli...
Kültür 17 Ekim 2017 - 15:08 Yorum: 0

UNESCO Dünya Mirası Ölçütleri konferansı gerçekleştirildi

Türk bilim dünyasının sayılı isimlerinden biri olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Edirne'de "UNESCO Dünya Mirası Ölçütleri, Türkiye'deki Dünya Mirası Koruma...

UNESCO Dünya Mirası Ölçütleri konferansı gerçekleştirildi

Türk bilim dünyasının sayılı isimlerinden biri olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Edirne'de "UNESCO Dünya Mirası Ölçütleri, Türkiye'deki Dünya Mirası Koruma Uygulamaları" isimli konferans verdi.

ETSO Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansın açılış konuşmasını Edirne Belediye Başkan Vekili Selçuk Çakır yaptı. Konuşması Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver'in "Her Şey Biter Edirne Bitmez" sözüyle başlayan Çakır, "Milletlerarası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi yönetmeliğine göre; Türkiye'deki anıtların incelenmesini özendirmek, korunmasını sağlamak, halkın ilgisini çekmek ve bu ilgiyi artırmak amaçlarıyla ICOMOS Türkiye Milli Komitesi kurulmuştur. ICOMOS Sempozyumu 16 Kasım 2009 tarihinde yine bu salonda yapılmıştır. Bu sempozyumun konusu Selimiye Camii ve Külliyesi Dünya Mirası Yolu'nda idi. Bu hedefe 2011 yılında ulaşıldı. Darısı Uzunköprü ve II. Beyazıt Külliyesi. Sayın Hocam Edirne olarak verdiğiniz ev ödevlerini yapmaya çalışıyoruz. Selimiye Meydanı Kentsel Tasarım Projesi kurul onayının son aşamasında bulunmaktadır. Alan içerisinde Yemiş Kapanı Hanı var. Sondaj, kurtarma kazıları yapıldı bitti. Sorun var mı denilirse "Evet" var. Görüşleriniz yol göstericiliğiniz için teşekkür ediyor, şimdiden bu bilgileri size arz ediyorum" ifadelerini kullandı.

"Mimar Sinan, insan dehasının en üst düzeyinde bir yapıyı kazandırmış"

Edirne Belediyesi, Türk Mühendisler ve Mimar Odaları Birliği Edirne İl Koordinasyon Kurulu, TMMOB Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği ve Edirne Kent Konseyi'nin daveti üzerine Edirne'ye gelen Prof. Dr. Zeynap Ahunbay, "Türkiye'de çok değerli dünya mirası eserlerimiz var. Bunlardan biri de Selimiye Camii. Her ülke bir dosya hazırlıyor, bir raporla UNESCO'ya iletiliyor. Her sene başka bir ülkede toplanıyor uzmanlar. Gönderilen dosyalar tartışılıyor. Türkiye'de şu anda 17 tane alan UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almakta. Bu eserlerin korunması da çok önemli. Bir yerin dünya mirası seçilmesi için insanın yaratıcı dehasının üst düzeyde bir temsilcisi olmak gerekiyor. Selimiye Camii'nde görüyoruz. Mimar Sinan, insan dehasının en üst düzeyinde bir yapıyı kazandırmış. Selimiye Osmanlı döneminin yapıtıdır. Osmanlı dönemini yansıtıyor. Şehrin en süt noktasına konulmuş, çarşılarla birlikte planlanmış" diye konuştu.

"Buradaki kentsel kayıp önemli"

Dünya Mirası Listesi'nde yer alan dünyadaki ve Türkiye'deki eserler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Ahunbay, "Selimiye Camii yüzyıllar içinde bir takım depremlere maruz kalmış. Fakat çok sağlam olduğu için ayakta kalabilmiş. Savaşlar görmüş, kuşatılmış, toplar isabet etmiş. Selimiye Camii'ni yapılırken, gelir getirmesi için bazı ticari binalarda yapılmış. Bunlar 19 ve 20 yüzyılda geçirdiği savaşlar ve depremler nedeniyle harap olmuş. Ben geldiğimde önünde park vardı ve Selimiye Camii maket gibi görünüyordu. Buradaki kentsel kayıp önemli" dedi.

Son restorasyonda çok güzel bezemelerin ortaya çıktığını aktaran Prof. Dr. Ahunbay, "Çok değerli bir varlığımız var. İyi bakmamız gereken bir miras. Çevresinde uygun olmayan tabelalar var. Bunların ayıklanması, Selimiye'nin daha iyi sunumunu sağlayacaktır. Ayağa kaldırılması düşüncesini yeni duyuyorum. Bir arkeolojik kalıntı var orada. Yerini koruması daha doğru olacaktır. Tarih bir takım şeyleri yıkmış. Ama şuanda başka bir durumla karşı karşıyayız. Bizim sadece Selimiye camini değil, çevredeki yapıları da tüm kenti koruma altına almamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Ahunbay, daha sonra katılımcıların sorularını yanıtladı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber