Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Prof.Dr. C. Yakıncı
Prof.Dr. C. Yakıncı [email protected]

Üniversitelerin şarkıları olsa

27 Ağustos 2011 - 16:44 Yorum: 1

Ah gurbet zalim gurbet
Ağlatırsın adamı
Gözümde yaş kalmadı
Bıraksana yakamı

Vay seni Cerrahpaşa
İçmem suyundan içmem
Bir dahaki seneye
Yolcu da gelip geçmem

Yukarıdaki Cerrahpaşa türküsünü bilirsiniz. Hastasını bu hastanede kaybeden bir hasta sahibinin yakarışlarını dile getiriyor.
Diğer taraftan Cerrahpaşa hastanesinde binlerce hasta tedavi ediliyor ve çok güzel şeyler yapıldığı da kesin. O halde neden bu güzel hareketleri şarkılara, türkülere dökmüyoruz? Sadece olumsuz durumları mı şarkılara, türkülere dökmek zorundayız?
İkinci bir örnek olarak, on iki haziran seçimlerindeki partilerin seçim şarkılarını verebiliriz. Özellikle iktidar partisinin seçim şarkısı hala popülerliğini sürdürüyor. Hatta bu şarkını partinin oylarını artırdığından bahsediliyor.
Bir kurumu şarkıyla, türküyle anlatmak doğal olarak insanda coşku, sevinç, heyecan gibi güzel hisler yaratıyor.
“Acaba üniversitelerinde şarkıları var mı?” diye bir soru akla geliyor.
Araştırdığımızda İTÜ ve ODTÜ marşları ilk göze çarpanları oldu. Marşlar insana biraz savaşı hatırlatıyor. “Acaba bu üniversitelerin şarkısı veya türküsü olsa daha güzel olmaz mı?” diye düşünüyorum. Öyle eleştirdiğime bakmayın, bu marşların bir zamanlar çok güzel coşkular ve sevinçler yarattığına inanıyorum. “Daha popüler hale getirilebilir mi?” kaygısı taşıyorum.
Ülkemizdeki üniversite sayısı 166 adet olduğuna göre acaba onların marşları, şarkıları, türküleri var mı diye araştırdığımızda, bu konuda zayıf oldukları anlaşılıyor.
Hâlbuki üniversiteler çeşitli bitirme törenleri, bahar şenlikleri gibi çeşitli görsel etkinlikler yapıyor. Bu etkinliklerde kendi üniversitelerinin özgün şarkı ve türküleri neden kullanılmasın? Bu şarkı ve türkülerin Türk müziğine ayrı bir renk katacağı da düşünülmelidir. Ayrıca güftesiz müzik eserleri de yapılabilir. Örneğin Turgut Özal Tıp merkezi ağ sayfasını incelerken fon müziği olarak bu güzel besteyi dinleyebiliriz. Elbette şarkı ve türkülerin popülerliği zaman içinde kaybolduğunda yenilerinin üretilmesi söz konusu olacaktır.
Üniversitelerin müzik bölümleri üniversitelerinin değişik fakülteleri, eğitim hastaneleri ve bölümler için onlarca özgün şarkı ve türkü üretebilirler.
Bu konuda şarkı ve türkü yarışmaları yapılıp hem üniversite gündemde tutulur hem de birçok özgün ürün elde edilebilir.

YAZIYA YORUM YAP
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
YORUMLAR 1
Yorumcu
İhsan KALENDER 01 Eylül 2011 - 10:49
Düşündüm taşındım İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİNE,ismini haketmeyen İNÖNÜ'ye bir SİTEM türküsü,yada bir KAHIR ŞARKISI yazıp bestelermiyim diye!..Bizler MALATYADA iken ÜNİVERSİTE yoktu,diyar be diyar dolaşıp durduk!..İstanbulda demir attık.Okurken İSMET PAŞADAN,FATİH ilçesindeki 310 metre karelik arsasını MALATYA TALEBE YURDU yapılmak üzere PAŞANIN KINALI ADADAKİ muhteşem yalısına GİTTİK.VERMEDİ.BİZLERİ DE ADETA KOVDU!..Damat METİN TOKER de olaya şahit olmuştu.Üzülmüştü.O da HAK DÜNYAYA gitti.İNÖNÜ ismini,üniversiteye layık bulamıyorum.Bilakis KAHIRLANIYORUM.İşte bizim bir şarkımız olsa KAHIR ŞARKISI SİTEM TÜRKÜSÜ olurdu!..Bir yurt yerini BİLE, bize münasip görmeyen PAŞANIN MALATYA ÜNİVERİSİTESİNE adının verilmesi HAKSIZLIKTIR.
YAZARIN DİĞER YAZILARI