MENÜ

UNWRA Genel Komiseri Lazzarini: "Ateşkesin elde edilmesiyle ilgili olarak Türkiye diğer ülkelerle birlikte çok önemli rol oynadı"

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNWRA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, "Ateşkesin elde edilmesi ile ilgili olarak Türkiye diğer ülkelerle birlikte çok önemli rol oynadı. Sesini çıkardı ve ya

Yayınlanma: 08 Ocak 2026 17:38 Güncelleme: 08 Ocak 2026 20:55
UNWRA Genel Komiseri Lazzarini: "Ateşkesin elde edilmesiyle ilgili olarak Türkiye diğer ülkelerle birlikte çok önemli rol oynadı"
Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNWRA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, "Ateşkesin elde edilmesi ile ilgili olarak Türkiye diğer ülkelerle birlikte çok önemli rol oynadı. Sesini çıkardı ve yardım etti" dedi.
Türkiye’ye çalışma ziyareti gerçekleştiren Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı Genel Komiseri Lazzarini, İletişim Başkanlığı Merkez Teşkilat Binasında açıklamalarda bulundu.

"Gazze’deki halkın durumu son derece vahim olmayı sürdürmektedir"
İsrail ile Gazze arasında son derece kırılgan bir ateşkesin üçüncü ayında olduğunu ifade ederek, "Bu ateşkesin nasıl kalıcı hale getirilebileceği ve ikinci aşamaya nasıl geçilebileceği konusunda birçok görüşme yürütülmektedir. Ancak bu süreç devam ederken Gazze’deki halkın durumu son derece vahim olmayı sürdürmektedir. Üstelik, neredeyse her şeyini kaybetmiş olan insanların yaşadığı acılar ve yoksunluklar, sert kış koşulları nedeniyle daha da ağırlaşmıştır. Bu bağlamda yardım kuruluşları tüm kısıtlamalara rağmen yalnızca Gazze’de değil, Batı Şeria’da ve ayrıca Lübnan, Ürdün ve Suriye’de faaliyetlerini sürdürmektedir" dedi.
UNWRA’nın BM bünyesinde oldukça özgün ve iki yönlü bir kuruluş olduğunu ifade eden Lazzarini, bu özgünlüğün bölgede yaşayan en yoksun topluluklardan biri olan Filistinli mültecilere kamusal nitelikte hizmet sunmaktan kaynaklandığını belirtti.

"Gazze’de 12 bin UNWRA personeli halen çalışıyor"
Gazze’de halen 12 bin UNWRA personelinin aktif bir şekilde görev yaptığını söyleyen Lazzarini, "Bu personel her gün 10 ila 13 bin arasında birinci basamak sağlık hizmeti sunmaktadır. Ayrıca, 1 milyondan fazla insanın temiz suya erişimini sağlamaya devam ediyoruz. Covid-19 ve diğer hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla her gün atık yönetimi faaliyetleri yürütüyoruz ve ortaklarımızla birlikte aşılama kampanyalarına destek veriyoruz" şeklinde konuştu.
Lazzarini, 1 Ocak’tan bu yana 37 uluslararası sivil toplum kuruluşunun işgal altındaki Filistin topraklarında faaliyet gösterilmesinin engellendiğine dikkat çekerek, UNWRA’nın bölgede yardım faaliyetlerinin durdurulduğu takdirde Gazze ve Batı Şeria’da büyük bir boşluk olacağını dile getirdi.
UNWRA Genel Komiseri Lazzarini, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

"Ateşkesin elde edilmesi ile ilgili olarak Türkiye diğer ülkelerle birlikte çok önemli rol oynadı"
Bir gazetecinin sorusu üzerine Lazzarini, "Ateşkesin elde edilmesi ile ilgili olarak Türkiye diğer ülkelerle birlikte çok önemli rol oynadı. Sesini çıkardı ve yardım etti. Burada verilen hizmetlerin öneminin altını çizerek katkıda bulundu. Şüphesiz bir şekilde Türkiye bu sürece müdahil oldu. Siyasi olarak da müdahil oldu. Türkiye zaten çok güçlü destekçi rolünü üstlendi. Umarım diğer ülkeler de aynısını yapar" cevabını verdi.

"Son yıllarda, neredeyse canlı yayınlanır gibi, kitlesel katliamların yaşandığı bir savaşa tanıklık ettik"
İsrail hükümetinin Filistinlilere yönelik uyguladığı şiddetin sorulması üzerine Lazzarini, "Bu savaşın son derece acımasız olduğu tartışmasızdır. Son yıllarda, neredeyse canlı yayınlanır gibi, kitlesel katliamların, yıkımın ve zorla yerinden etmenin yaşandığı bir savaşa tanıklık ettik. En ağır bedeli ise kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere siviller ödedi. UNRWA da doğrudan hedef alınmıştır. 380’den fazla çalışma arkadaşımız hayatını kaybetmiştir; bu Birleşmiş Milletler tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir durumdur. Tesislerimizin yüzde 80’inden fazlası zarar görmüş ya da tamamen yıkılmıştır. Birleşmiş Milletler sığınaklarında korunmaya çalışan yüzlerce insan öldürülmüştür. Personelimiz gözaltına alınmış, kötü muameleye ve işkenceye maruz kalmış, ardından serbest bırakılmıştır. Ayrıca ajansımıza yönelik bir dezenformasyon kampanyası, siyasi yasaklama girişimleri ve çeşitli ülkelerde açılan hukuki davalarla karşı karşıyayız. Uluslararası hukuk bu denli cezasız biçimde ihlal edilirse, bu durum uluslararası insancıl hukuku işlevsiz hâle getirir. Gazze için bir "istisna" kabul edilemez; aksi halde bu yeni bir norm haline gelir. Bu nedenle güçlü bir duruş sergilenmelidir. Bunun gerçekleşmesi ise esasen Amerika Birleşik Devletleri’nin siyasi iradesine bağlıdır "değerlendirmesinde bulundu.
Gazze’de 1 Ocak’tan itibaren 30’dan fazla yardım kuruluşunun faaliyetlerin engellenmesinin ardından bu durumun oluşturacağı tablonun sorulması üzerine Lazzarini, şu cevabı verdi:
"Bu durumun etkileri zamanla daha net görülecektir; ancak sağlık, temiz su, barınma ve eğitim alanlarında ciddi sonuçlar doğuracağı açıktır. İnsani yardım yalnızca gıda dağıtımından ibaret değildir. Gazze’de bugün insani müdahale gerekli ölçekte gerçekleştirilememektedir. UNRWA’ya yönelik kısıtlamalara ek olarak 37 uluslararası STK’nın daha engellenmesi, insani müdahaleye ağır bir darbe vurmuştur."
ETİKETLER: UNWRA, Genel, Komiseri, Lazzarini:, "Ateşkesin
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Kırıkkale'de uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli tutuklandı

Kırıkkale'de uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli tutuklandı

İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde uyuşturucu madde satışının deşifre edilmesine yönelik çalışma yürütüldü. Çalışmalar kapsamında B.S. ve A.K'nin içinde bulunduğu araçta yapıla

Macaristan: Ukrayna'ya silah göndermeme politikamız değişmedi

Macaristan: Ukrayna'ya silah göndermeme politikamız değişmedi

Macaristan Dışişleri Bakanı Anita Orban, ülkesinin Moskova ile egemen devletler temelinde pragmatik bir diyalog yürütmeye devam edeceğini ifade etti.  Orban, Rusya'nın coğrafi konumu, tarihi, büyüklüğü ve sahip olduğu güç nedeniyle Avrupa'nın önemli akt

İran: Hürmüz Boğazı’na ilişkin kararlar İran ve Umman tarafından alınacak

İran: Hürmüz Boğazı’na ilişkin kararlar İran ve Umman tarafından alınacak

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, ABD ve siyonist rejimin İran’a yönelik saldırılarının ve bu saldırıların Hürmüz Boğazı’nın güvenliği üzerindeki olası etkilerinin dikkate alınması gerektiğini ifade etti. İran ve Umman dışişleri bakanları, U

Kastamonu'da orman yangını

Kastamonu'da orman yangını

Tosya ilçe merkezindeki Hıdırlık Tepesi mevkiindeki ormanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Haber verilmesi üzerine bölgeye Tosya Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ile Tosya Orman İşletme Müdürlüğü yangın söndürme ekipleri sevk edildi. Yangının yerl

Japonya'nın Güney Çin Denizi açıklamasına Çin'den tepki

Japonya'nın Güney Çin Denizi açıklamasına Çin'den tepki

Japonya Dışişleri Bakanı Motegi Toshimitsu, 10 yıl önce Filipinler’in başlattığı ve uluslararası hukukun temel ilkelerine aykırı olan sözde tahkim kararına açıkça destek verirken, Çin’in meşru haklarını hedef aldı ve Japonya’nın Güney Çin Denizi’nde çıkar

Belucistan'da silahlı çatışmalarda 42 kişi hayatını kaybetti

Belucistan'da silahlı çatışmalarda 42 kişi hayatını kaybetti

Pakistan'ın güneybatısındaki Belucistan eyaletinde son günlerde art arda silahlı saldırılar düzenlendi. Pakistan ordusunun açıklamasına göre, pazartesi gününden bu yana yaşanan saldırılarda 18 polis, 11 asker ve 4 sivil hayatını kaybetti. Güvenlik güçler

Ağrı Dağı’nda bir kadının cansız bedenine ulaşıldı

Ağrı Dağı’nda bir kadının cansız bedenine ulaşıldı

Ağrı Dağı’nda tırmanış yaptığı sırada kaybolan kadın dağcı S.Y. ile ilgili aylardır süren arama kurtarma çalışmalarında acı habere ulaşıldı. 22 Mart Pazar günü saat 14.45 sıralarında yapılan kayıp ihbarının ardından, AFAD Başkanlığı koordinasyonunda ve Va

Zelenskiy'den hükümette kapsamlı tasfiye: Başbakan değişiyor

Zelenskiy'den hükümette kapsamlı tasfiye: Başbakan değişiyor

Sadece bir yıl önce göreve getirilen başbakanın değiştirilmesi, Kiev yönetiminde siyasi istikrara ilişkin soru işaretlerini artırdı. Zelenskiy, X hesabından yaptığı açıklamada Svyrydenko'ya önemli bir ortakla ilişkileri yürütecek yeni bir görev teklif ett

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30