Uluslararası Sporcu Sendikası (US-SEN) Genel Başkanı Bekir Ayaz, Fransa’dan İmam Şahin, Almanya’dan Ömer Çelik, Koray Erel ile birlikte 6 spor hukukçusundan oluşan geniş kapsamlı bir heyetle, FIFA’nın İsviçre’nin Zürih kentindeki merkezine...
Uluslararası Sporcu Sendikası (US-SEN) Genel Başkanı Bekir Ayaz, Fransa’dan İmam Şahin, Almanya’dan Ömer Çelik, Koray Erel ile birlikte 6 spor hukukçusundan oluşan geniş kapsamlı bir heyetle, FIFA’nın İsviçre’nin Zürih kentindeki merkezine kritik bir ziyaret gerçekleştirdi. Heyetin ana gündeminin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) uluslararası arenada tanınması ve FIFA’ya üyeliğinin sağlanması olduğu belirtildi.
US-SEN Genel Başkanı Ayaz, FIFA ve UEFA’nın yıllardır sporun evrensel ilkeleri doğrultusunda tarafsız hareket etmesi gerektiğini savunmalarına rağmen, bazı ülkelerin siyasi baskılarla spor yönetiminde nüfuz sahibi olmasına izin verdiğini belirtti. Özellikle Fransa ve Yunanistan’ın FIFA ve UEFA’daki etkisini eleştiren Ayaz, bu ülkelerin siyasi ve bürokratik baskılarla Türk futboluna zarar verdiğini söyledi. Ayaz, "FIFA ve UEFA, sporun siyaset üstü olması gerektiğini iddia ediyor ancak bazı ülkeler futbolu siyasi bir güç aracı olarak kullanıyor. Fransa ve Yunanistan gibi devletler, futbol federasyonlarında lobiler oluşturarak kendi çıkarlarını korurken, Türk futbolu ve KKTC gibi ülkelerin haklarını görmezden geliyorlar. Bu kabul edilemez bir çifte standarttır" dedi.
Birleşik Krallık örneği ile FIFA’ya çağrı
Bekir Ayaz, FIFA ve UEFA’nın KKTC’ye yönelik çifte standart uygulamasını ele alırken, Birleşik Krallık içindeki İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’nın bağımsız federasyonlar olarak uluslararası turnuvalarda yer almasını örnek gösterdi. Ayaz, "Eğer İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda, Birleşik Krallık’a bağlı olmasına rağmen FIFA ve UEFA tarafından bağımsız futbol federasyonları olarak kabul ediliyorsa, neden KKTC için aynı şey geçerli olmasın? Eğer spor gerçekten evrensel bir değerler bütünü üzerine kuruluysa, KKTC’nin de kendi kimliğiyle uluslararası sahnede yer alması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
BM ve UNESCO ilkelerine atıfta bulundu
US-SEN heyeti, FIFA yetkilileriyle yaptığı toplantılarda, BM İnsan Hakları Konseyi’nin 2015 tarihli A/HRC/30/50 belgesinin 6. paragrafına atıfta bulunarak, sporun temel bir insan hakkı olduğunu vurguladı. Ayrıca, UNESCO’nun Uluslararası Beden Eğitimi ve Spor Bildirgesi’ne göre, her bireyin spor yapma ve uluslararası organizasyonlarda yer alma hakkına sahip olduğunun altını çizdi. US-SEN Genel Başkanı Bekir Ayaz, "Spor, sadece bir rekabet aracı değildir. Barış, hoşgörü, dayanışma ve adalet gibi değerleri toplumlara kazandıran bir güçtür. FIFA ve UEFA’nın, hiçbir ülkenin siyasi baskısı altında kalmadan, tamamen tarafsız bir yönetim anlayışı sergilemesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Bu ziyaretle birlikte US-SEN, uluslararası spor yönetiminde aktif bir rol üstlenerek, Türk sporunun haklarını uluslararası alanda savunma konusundaki kararlılığını bir kez daha gösterdi. FIFA ile yapılan görüşmelerin ardından, KKTC’nin tanınması sürecinin hızlandırılması ve spor ambargolarının kaldırılması için diplomatik girişimlerin süreceği vurgulandı.
Bekir Ayaz, bu mücadelenin sadece bir başlangıç olduğunu belirterek, uluslararası platformlarda daha fazla girişimde bulunacaklarını ve FIFA’nın sporun gerçek değerlerine dönmesi için baskı yapacaklarını söyledi. Ayaz, "Adil, tarafsız ve kapsayıcı bir spor dünyası için mücadelemiz sürecek. Türk sporunun ve KKTC’nin hak ettiği saygınlığı kazanması için her türlü diplomatik ve hukuki adımı atacağız" açıklamasında bulundu.
Bu gelişme, uluslararası spor diplomasisi açısından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirilirken, KKTC’nin uluslararası futbol sahnesinde hak ettiği yeri alması için atılan somut adımlardan biri olarak öne çıkıyor. Önümüzdeki süreçte FIFA ve UEFA’nın bu konudaki tutumu dikkatle izlenecek.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Afyonkarahisar’da Okul Sporları ‘Küçükler Kız-Erkek Basketbol Grup Müsabakaları’ 8 ilden 14 takımın katılımıyla başladı.Müsabakanın açılış seremonisi Prof. Dr. Veysel Eroğlu Spor Salonu’nda başladı. Organizasyona Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Burdur, E
Eskişehir’de motor sporları için antrenman sahası bulamadıkları için çevre illerdeki parkurlara gitmek zorunda kalan sporcular, yetkililerden sadece doğal bir etap ve çalışma alanı talep ediyor.Eskişehir’de motor sporlarına gönül veren profesyonel yarışçı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor Kulübü sporcuları, geçen hafta mücadele ettikleri ulusal ve uluslararası organizasyonlarda farklı branşlarda dereceler elde etti.Mavi-beyazlı kulübün sporcuları tekvando, judo, güreş, voleybol, karate ve okçuluk bra
Eskişehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Çamlıca Kemal Unakıtan Spor Salonu, geleceğin taekwondocularına ev sahipliği yapmaya devam ediyor.Gençlerin fiziksel ve zihinsel gelişimine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen taekwondo an
28-29 Mart 2026 tarihlerinde Ankara Eryaman TOHM Atletizm Pisti’nde düzenlenen Artun Talay U14 Atmalar Türkiye Kupası’nda Kayserili sporcular önemli başarılara imza attı.Artun Talay U14 Atmalar Türkiye Kupası’nda 2013 doğumlu kızlar kategorisinde mücadele
Bingöl’ün Kiğı ilçesinde düzenlenen masa tenisi turnuvası, Kaymakam Hüseyin Çamkerten’in ilk servisi atmasıyla başladı.Kiğı İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından düzenlenen masa tenisi turnuvası başladı. Turnuvaya katılan Kaymakam Hüseyin Çamkerten, i
13. Uluslararası Türkiye Açık Taekwondo Turnuvası’nın (Türkiye Open 2026) yedinci gününde Türk sporcular, 1 altın, 2 gümüş ve 2 bronz madalya olmak üzere toplam 5 madalya elde etti.Türkiye Taekwondo Federasyonu tarafından düzenlenen 13. Uluslararası Türki
Bursaspor, Mardin 1969 Spor maçı öncesi hazırlıklarına başladı.Bursaspor, Nesine 2. Lig Kırmızı Grup 31. haftasında sahasında oynayacağı Mardin 1969 Spor karşılaşmasının hazırlıklarına başladı. Özlüce İbrahim Yazıcı Tesisleri’nde gerçekleştirilen antrenma
Hasan Hüseyin'in şifa sevincine gökyüzünde balonlar eşlik etti
Marmara'da BUDO seferlerine fırtına engeli
03Tayvan’ın ABD'den satın aldığı ilk F-16V’ler ulaştı
04Muhtarlardan Salih Karademir’e İlk Onur Ödülü
05Siyonist rejim Gazze'de ateşkesi yine ihlal etti: 4'ü kadın 5 şehit
06Hakemler Derneğine kapatma davası
07MHK Başkanı ve 6 isim için tutuklama talebi
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Galatasaray A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Arca Çorum Fk
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Göztepe A.ş.
Eyüpspor