MENÜ

Uzmanı açıkladı: 2025’te emekli olan en az yüzde 30 daha az maaş alacak

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, beklenen enflasyon verileri çerçevesinde 2025’te emekli olan birine 2024 yılına oranla yüzde 30 daha az aylık bağlanacağını belirtti.Emeklilik dilekçesinin verildiği tarihteki güncelleme katsayısı...

Yayınlanma: 17 Eylül 2024 07:36 Güncelleme: 29 Ağustos 2025 07:46
Uzmanı açıkladı: 2025’te emekli olan en az yüzde 30 daha az maaş alacak

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, beklenen enflasyon verileri çerçevesinde 2025’te emekli olan birine 2024 yılına oranla yüzde 30 daha az aylık bağlanacağını belirtti.
Emeklilik dilekçesinin verildiği tarihteki güncelleme katsayısı ömür boyu alınan emekli aylığı miktarını da etkiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli olacak çalışanların aylıklarını bağlarken kişinin çalışma yaşamı boyunca kuruma bildirilen prime esas kazançlarına, prim ödeme gün sayısına ve aylık bağlama oranına göre hareket ediyor. Enflasyonun yüksek olduğu yıllarda ise emeklilik dilekçesinin verilme tarihi de bağlanacak ilk aylığın tutarı açısında büyük önem taşıyor. Bu çerçevede Türkiye Gazetesi Yazarı ve Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, hangi tarihte emekli olmanın daha avantajlı olduğunu İhlas Haber Ajansı muhabirine değerlendirdi.
Karakaş, geçen yıl yapılan hesaplamalarda 2023 yılında verilen emeklilik dilekçesinin 2024’e göre daha avantajlı olduğunu fakat bunun çok büyük bir oran olmadığını dile getirdi. Bu sene ki oranların daha yüksek olduğuna dikkati çeken Karakaş, bu oranın Türkiye tarihindeki en yüksek oran olduğunu vurguladı.
Oluşan oranların sigorta primine esas kazançlara, sigorta prim gün sayısına ve çalışılan döneme göre kişiden kişiye farklılıklar gösterebileceğini söyleyen Karakaş, "Emeklilikle ilgili maaş bağlanırken Sosyal Güvenlik Kurumu’nun mevzuatında yer alan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve gelişme hızı baz alınıyor. Geçen sene için TÜFE’yle gelişme hızını göz önünde bulundurduğumuz zaman 2024 yılı için emeklilik dilekçenizi verdiğinizde, 2023 yılı enflasyon oranları da bu çerçevede göz önünde bulundurulduğunda yüzde 64,77 olduğunu, yine gelişme hızının ise yüzde 4,5 olduğunu görüyoruz. Buna göre güncelleme katsayısının yaklaşık yüzde 66,12 olduğunu söyleyebiliriz. Bütün bu verilere ilave olarak 2023 yılı ocak ayında zam oranı TÜFE bazlı olarak yüzde 37,57 oranındaydı. Ancak hükümet yüzde 11, 68’lik bir eşitleme yaparak ocak ayında yüzde 49,25 oranında zam yapmıştı. Temmuz ayına baktığımızda da yüzde 24,73 oranında zam yaptı. Dolayısıyla SSK ve BAĞ-KUR’luların maaşlarında kümülatif olarak yüzde 87’ye varan bir artış oldu" şeklinde konuştu.

"Yeni yıla oranla bu sene emekli olacaklar yüzde 31 ile yüzde 37 arasında daha fazla maaş alacak"
Karakaş 2024 ile 2025 yılları karşılaştırıldığında bu sene emekli olacakların daha avantajlı olduğunu ifade ederek, "2024 yılında emekli olmanın 2025 yılına göre son derece avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Henüz eylül, ekim, kasım, aralık olmak üzere 4 aylık enflasyon verilerinin netleşmemiş olmasına ve enflasyon oranlarının OVP ile yüzde 41,5 olarak güncellenmesine rağmen, bu oran yüzde 42, 45 veya 46 olsa da her halükarda 2024 yılında emekli olanların 2025 yılında emekli olanlara göre en az yüzde 30’un üzerinde daha yüksek maaş alacaklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Benim yapmış olduğum hesaplamalara göre değişik enflasyon verileri ve gelişme hızının da daha netleşmemiş olmasına rağmen değişik senaryolar üzerinden yapmış olduğum hesaplamalarda farkın en az yüzde 31,8 ile yüzde 37 arasında değişeceğini söyleyebiliriz. Aynı dönemlerde aynı sürelerde çalışmış ve aynı prime esas kazanç üzerinden SGK’ye bildirim yapmış olan bir SSK’lı veya bir BAĞ-KUR’lu, Aralık 2024 yılı değil de 1 Ocak 2025 tarihinde emekli olduğu zaman maaşının yüzde 30 daha düşük olması kabul edilemez bir farktır" açıklamasında bulundu.
Bu oranların sadece SSK ve BAĞ-KUR’lu emeklileri ilgilendirdiğini de kaydeden Karakaş, söz konusu farkın memur emeklilerini bağlamadığını ifade etti.

"2023 yılından sonra en çok emekli olan sayısı 2024 olabilir"
Karakaş, EYT ile birlikte Türkiye’de en çok emekli olan vatandaş sayısının 2023 yılında olduğunu kaydederek, "Bu yıl yüzde 30’dan fazla bir farkın olmasıyla emekliliği gelen vatandaşlarının çoğunluğunun 2024 yılında arzu etmemelerine rağmen emekli olacaklarını söyleyebiliriz. Ayrıca 8 Eylül 2025 tarihi de emekli olamayan SSK ve BAĞ-KUR EYT’lileri için 25 yıllık sigorta süresini doldurdu. Bütün bunları da ilave ettiğimiz zaman 2023 yılından sonra 2024 yılında da en fazla emekli olan sayısının kayda geçeceğini söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.
Aktif pasif dengesinin EYT düzenlemesi öncesinde 2,1 olduğunu fakat bu oranın EYT ile birlikte 1,5’in altına düştüğünü de sözlerine ekleyen Karakaş, 2024 yılında ortaya çıkan bu yüksek fark nedeniyle bunun daha da düşebileceğini aktardı.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

ASO Başkanı Ardıç: "Bizim için asıl önemli olan kadınların yalnızca istihdamda değil, karar alma mekanizmalarında da güçlü şekilde yer almasıdır"

ASO Başkanı Ardıç: "Bizim için asıl önemli olan kadınların yalnızca istihdamda değil, karar alma mekanizmalarında da güçlü şekilde yer almasıdır"

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, "Bugün Odamız personelinin yarısı kadınlardan oluşuyor. Ancak bizim için asıl önemli olan kadınların yalnızca istihdamda değil, karar alma mekanizmalarında da güçlü şekilde yer almasıdır" dedi.Kadın İşveren v

İlham veren kadınlar ’Daha Eşitlikçi Bir Dünya’ için buluştu

İlham veren kadınlar ’Daha Eşitlikçi Bir Dünya’ için buluştu

8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Türkiye İş Bankası tarafından düzenlenen "Daha Eşitlikçi Bir Dünya" etkinliği, tarımdan gastronomiye, sanattan spora ve teknolojiye uzanan farklı alanlarda başarılarıyla dikkat çeken, üretimleriyle dönüşüm oluşturan,

Penta Teknoloji’nin 2025 konsolide cirosu 32,3 milyar TL’ye ulaştı

Penta Teknoloji’nin 2025 konsolide cirosu 32,3 milyar TL’ye ulaştı

Türkiye’nin en önemli teknoloji dağıtıcılarından Penta Teknoloji 2025’teki konsolide finansal sonuçlar Kamu Aydınlatma Platformu’na bildirildi. Buna göre Penta Teknoloji’nin cirosu bir önceki yıla göre yüzde 35 artarak 32,3 milyar TL’ye ulaştı.Bilişim tek

Çerkezköy TSO Başkanı Çetin’den 2026 yılı değerlendirmesi

Çerkezköy TSO Başkanı Çetin’den 2026 yılı değerlendirmesi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, Ocak ve Şubat ayına yönelik yaptığı değerlendirmede, "2026 yılına güçlü uluslararası adımlarla başladığımızı sizlerle paylaşmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum" dedi.Başkan Çetin 2026

Delemenler’de 40 yıllık su çilesi son buluyor

Delemenler’de 40 yıllık su çilesi son buluyor

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, Alaşehir Delemenler Mahallesi’nde son bir yılda 250 patlağın yaşandığı 40 yıllık içme suyu hattını yenilemek için çalışma başlattı. 17 kilometrelik ana hat ve 550 abonenin branşman bağlantıları mo

Selendi’de tütün üreticisinin zorlu mesaisi başladı

Selendi’de tütün üreticisinin zorlu mesaisi başladı

Manisa’nın Selendi ilçesinin geçim kaynağının başında gelen tütünde yeni sezon hazırlıkları başladı. Geçtiğimiz yılın mahsulü evlerde beklerken üreticiler, 2026 hasadı için fide ocaklarını kurup tohumları toprakla buluşturdu.Selendi ilçe ekonomisinin teme

BSH Türkiye, kadın istihdamında 5 yılda 33 bin genç kadına ulaştı

BSH Türkiye, kadın istihdamında 5 yılda 33 bin genç kadına ulaştı

BSH Türkiye’nin mühendislik ve satışta kadın istihdamını artırmak amacıyla yürüttüğü WE Power genç yetenek programı, yeni döneminde rekor ilgi gördü. Program, Türkiye genelinde 60 şehirden 160 üniversiteden 6 bin başvuru aldı. Beşinci yılına giren WE Powe

Vodafone ve Xiaomi’den yeni nesil teknolojilerde iş birliği

Vodafone ve Xiaomi’den yeni nesil teknolojilerde iş birliği

Vodafone, Mobil Dünya Kongresi’nde yeni bir iş birliğine imza attı. Xiaomi ile yapılan iş birliğiyle, Vodafone müşterilerine Xiaomi akıllı telefonlara ek olarak Xiaomi’nin 5G deneyimini en üst seviyeye çıkaracak yeni nesil ürünlerini de sunacak. Vodafone,

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:21
Güneş 06:42
Öğle 12:43
İkindi 15:58
Akşam 18:33
Yatsı 19:49

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
61
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
54
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
51
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
46
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
42
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
42
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
32
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
30
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
29
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
27
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
26
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
24
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
24
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
20
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
20
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
13