Dünyanın öncelikli problemleri arasında yer alan iklim değişikliği ve atık konusu, Alanya Üniversitesi'nde masaya yatırıldı.
Dünyanın öncelikli problemleri arasında yer alan iklim değişikliği ve atık konusu, Alanya Üniversitesi'nde masaya yatırıldı. İklim krizi ve atık yönetimine dikkat çekilen seminerde, gıda ve temiz su kıtlığı uyarısı yapılarak, çözüm önerileri hakkında bilgiler verildi.
Antalya Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nden Çevre Mühendisi Dr. Nilgün Akbulut Çoban, Alanya Üniversitesi'nde "İklim Değişikliği ve Sıfır Atık" konulu seminer düzenledi. Küresel ısınma ve iklim krizinin zararlarına dikkat çeken Çoban, Türkiye'nin iklim krizine karşı gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında da bilgiler aktardı. Küresel ısınma sorununun çok büyük bir sorun olduğuna vurgu yapan Dr. Çoban, "Biz şu an seçimimizi yapmalıyız. Küresel sorun uzakta değil, yakınımıza kadar gelmiş durumda. Biz kendi türümüzle birlikte bu dünyadaki, bu ekosistemdeki hiçbir türün yok olmasına izin vermemeliyiz. Buradaki ana tema, "ben tek kişiyim hiçbir şey yapamam" diyerek bu kendimizi bu işten alıkoymamalıyız. Kendi türümüzle birlikte diğer türleri yok etmemeyi tercih etmeliyiz. Artık iklim değişikliğinin etkilerini uzakta değil, hemen mahallemizde yaşanan sel felaketinde görüyoruz. Ülkemizde pek çok felaketler oluyor. Alanya'da da oldu. Hortumlar yaşanıyor, Kumluca'da çok yeni sel felaketi yaşadık. Bu yaşadığımız afetlerin önüne geçmek gerekiyor. Biz hep "küresel ısınma" diyoruz ama kavramlar bunun ötesine geçti. Bugüne kadar "iklim değişikliği" olarak adlandırılan durum, "iklim krizi" olarak adlandırılmaya başlandı" ifadelerini kullandı.
"Enerji ve tarım sektörü küresel ısınmayı tetikliyor"
Küresel ısınmanın neden oluştuğuna ilişkin teknik bilgiler aktaran Dr. Nilgün Akbulut Çoban, kentleşme ile birlikte atmosfere salınan sera gazlarının arttığına dikkat çekti. Atmosferdeki sera gazlarının küresel ısınmayı tetiklediğini dile getiren Dr. Çoban, "Güneşten yerküreye inen ışınların bir kısmının tekrar uzaya yansıması gerekiyor. Ama kentleşme ile birlikte atmosferin etrafını saran gazlardan dolayı yerküreden uzaya belli bir ışın yansıması gerçekleştirilemiyor. Bu durum da küresel ısınmayı beraberinde getiriyor. "Dünyamızın etrafını saran, sera etkisi oluşturan gazlar neler" diye sorduğumuzda, ilk başta karbondioksit geliyor. "Ülkemizin sera gazı envanteri nedir, iklimlerin dengesini bozan kirleticilerin oranı nedir" diye baktığımızda, Türkiye İstatistik Kurumu'na göre birinci bileşenin yüzde 70 oranla karbondioksit olduğunu görüyoruz. Bu karbondioksit salınımlarının yüzde 70'inin enerji sektöründen kaynaklandığını görüyoruz. Tarım sektöründen kaynaklanan sera gazı salınımı ise ikinci sırada yer alıyor. Atıkların yönetiminin de sera gazlarının oluşumunda etkili olduğunu görüyoruz. Ülkemizde sera gazlarının durumuna baktığımızda, kentleşme ve sanayileşme ile birlikte atmosfere verdiğimiz emisyonlar devam ediyor. Kişi başı ürettiğimiz sera gazı emisyonları artıyor" diye konuştu.
"İklim değişikliği eylem planında Antalya öncü kentlerden"
Çevre Mühendisi Dr. Nilgün Akbulut Çoban, tarım ve atık sektöründe sürdürülebilir yaklaşımların olması gerektiğine dikkat çekti. Antalya'nın bu konuda çok çaba gösterdiğine dikkat çeken Çoban, Antalya'nın bu konuda öncü kentlerden biri olduğunu anlattı. "İlimiz Antalya, Türkiye'deki birçok ile göre sürdürülebilir enerji ve iklim değişikliği eylem hazırlama konusunda öncü kentlerden. Sürdürülebilir İklim Değişikliği Eylem Planı ilk olarak 2012 yılında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından hazırlanmış ve en günceli 2022 yılı sonunda yapılmış durumda" ifadelerini kullanan Dr. Nilgün Akbulut Çoban, konuşmasına şöyle devam etti:
"Kentimizde sera etkisi oluşturan gazlarda en fazla etkinin bina sektörü olduğunu görüyoruz. Binaların ısıtılması, soğultulması ve aydınlatılması gibi alt faktörler var. İkinci sırada ulaşım, bunu atıkların yönetimi takip ediyor. Atık yönetiminde iklim değişikliğine sebep olan katı atık bertarafının iklim değişikliğine yüzde 70 oranda olumsuz etkisini görüyoruz. Dolayısıyla ürettiğimiz bu atıkların akıllı bir şekilde sürdürülebilir yaklaşımlarla kontrol edilmesi gerekiyor ki iklim krizi ile mücadele edebilelim. İlk etapta çevre problemi olarak görülen durum, şu anda çevre probleminin ötesine gitti."
"Gıda ve temiz su kıtlığı yaşanabilir"
Muhtemel bir iklim değişikliğinden dolayı Akdeniz havzasının olumsuz etkileneceğini söyleyen Çevre Mühendisi Dr. Nilgün Akbulut Çoban, tarım ve turizm sektöründe yaşanabilecek su krizine dikkat çekti. Dr. Çoban, "Akdeniz havzası, iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek bölge. Bulunduğumuz kent de maalesef etkilerden en fazla etkilenecek illerden. Özellikle bir çeşitlilik bağlamında, biyoçeşitlilik bağlamında Adana'dan sonra en fazla endemik türün olduğu kentte yaşıyoruz. Attığımız adımlar, verdiğimiz kararların yönetimi sağlayacak şekilde olması gerekiyor. Sıcak bir kentte yaşıyoruz. Dolayısıyla kuraklık ve orman yangınları gibi sorunlara yol açabilecek bir durumdayız. Tarım, turizm iklim değişikliğinden olumsuz etkilenecek. Gıda ve temiz su kıtlığı kenti etkileyebilir. İklim değişikliği ile ilgili ilk adımlar, 1972 yılında Stockholm Konferansı ile başladı. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sözleşmesi bu anlamda kilit rol oynuyor. Biz de ilk defa 2004 yılında BM İklim Değişikliği Protokolü'ne dahil olduk. 2009 yılında da Kyoto Protokolü'ne dahil olduk. İklim değişikliği ile ilgili adımlarımızda 2021 yılında Paris İklim Anlaşması'na dahil olduk. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız yeni pozisyonunu almış oldu. Uluslararası sözleşmelerde ülkemizin ayrı bir yeri var. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere göre yapılan politika ve finansmanlardan ülkemizin BM ayrıcalıklı durumumuz var. AB, 2030 yılına kadar karbon salınımını azaltmayı planlıyor. 2050 yılına geldiğinde sıfır karbon dönemine geçmeyi vadediyor. Kendi üye devletlerine ithalat ve ihracatta sınır ve düzenlemeler gelecek. AB ile ithalat ve ihracat olan bir ülkedeyiz. Buna göre çalışmalarımız devam ediyor. AB Yeşil Mutabakat Eylem Planı hazırlandıktan sonra bakanlığımızda hazırlanan mutabakata uyumlu mutabakatlar hazırlandı" ifadelerini kullandı.
"2050 yılında dünya bize yetmeyecek"
Dr. Nilgün Akbulut Çoban, kişi başı üretilen atık miktarları hakkında bilgiler aktardı. Atıkları yönetmenin çok önemli olduğunu söyleyen Çoban, "Atıkları yönetmek çok önemli. Kişi başı üretim miktarı arıtıyor. Bu tüketim alışkanlığı ile devam edersek maalesef 2050 yılına geldiğinde bu dünyamız bize yetmemeye başlayacak. İki tane daha böyle bir dünyaya ihtiyacımız olacak. Çok tüketeceğiz. Maalesef çok fazla tüketim demek, çok fazla atık çok fazla emisyon demek. Bu da tüm dengelerin bozulması demektir. BM İnsani Gelişmiş İndeks Raporu'na göre; insanoğlu dünyaya geldiğinden beri ilk kez, dünyadaki tüm canlıların toplam ağırlığından fazla atık üretmeye başladı. Bu da gezegenimizde baskıya neden olmaya başladı. Bizim ülkemiz bu konuda gelişmeye devam eden bir ülke. OECD ülkeleri arasında hem ekonomik gelişim hem de sera gazı emisyonu en fazla artan ülkelerden bir tanesi. Ülkemizde atıklar her geçen gün artıyor. Bu tüketim alışkanlıklarıyla gidersek kentler için ayrılan düzenli atık depolama sahaları daha hızlı bir şekilde yaşam ömrünü tamamlayacak. O yetmediği için yeni düzenli depolama sahası açmak zorunda kalacağız. Bu da yeni bir ormanın, yeşil alanın yok olması demek. Bunun önüne geçmek gerekiyor. Bunu da atıkların geri dönüşümünü sağlıklı yaparak gerçekleştirebiliriz" dedi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Büşra Özdemir, Akdeniz Konyalılar Federasyonu’nun düzenlediği ‘Geleneksel Bamya Çorbası Etkinliği’nde Konyalı vatandaşlarla bir araya geldi. Başkan Vekili Özdemir, bu etkinlikte bir çorbayı paylaşmaktan ziyade;
Sinop Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün liderliğinde hazırlanan ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen "Share, Change, Improve / Paylaş, Değiştir, Geliştir" projesinin açılış toplantısı yapıldı.Erasmus+ KA210 Küçük Ölçekli Ortaklıklar çağrısı kapsamında
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, çocuk edebiyatının sevilen isimlerinden Sevde Gözükara’nın katılımıyla 28 Aralık Pazar günü saat 16.00’da NFK Kültür Merkezi’nde çocuklara yönelik masal etkinliği düzenleyecek.UNESCO tarafından Türkiye’nin ilk "Edebiya
Tokat’ın Zile ilçesinde yaşayan 64 yaşındaki Fındık Bebek, yaklaşık 40 yıldır Orta Asya’dan gelen ata mirası yöresel kıyafetleri dikerek gelenekleri sürdürüyor.Yaylakent köyünde dünyaya gelen Fındık Bebek, 20 yaşındayken evlenip iki çocuk sahibi olduktan
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Ekinözü’nde özel çocuklara yönelik anlamlı bir program düzenledi.Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü koordinesinde Ekinözü Abdurrahim Karakoç Ortaokulu’nda düzenlenen programda
AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram’ın yaşam öyküsünü anlatan ‘Buğday Tanesi’, Helsinki’de düzenlenen festivalde ’En İyi Film’ ödülünü aldı.AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram’ın hayatını konu alan ‘Buğday Tanesi’ filmi, Helsinki Film Fe
’Kültürel Miras’ temasıyla düzenlenen 9. Aralıksız Uluslararası Davetli Fotoğraf Sergisi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sergi Salonu’nda sanatseverlerle buluştu.Tokat’ta 136 katılımcının 208 eserinin yer aldığı 9. Aralıksız Ulu
Sakarya’nın Karasu ilçesinde düzenlenen, "Roman Kahramanım Sensin" sergisinde 120 öğrenci, giydikleri kostümler ve sergiledikleri performanslarla edebiyatın unutulmaz karakterlerini canlandırarak ziyaretçilere kitapların dünyasını yerinde yaşattı. 2025 Ai
İskenderun balıkçı barınağında denetim gerçekleştirildi
Çankırı’da kar yağışı etkili oluyor
03Malatya’da şüpheli valiz fünye ile patlatıldı
04Edirne’de 10 gündür süren su kesintisi mahalleliyi sokağa döktü
05Karaman’da eğitime kar tatili
06Esenyurt’ta hırdavat fabrikasında başlayan yangın geniş alana sıçradı
07Cami çıkışı otomobilin çarptığı Muharip Gaziler Derneği Kayseri Şube Başkanı Osman Balcı hayatını kaybetti
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Göztepe A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Samsunspor A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Kocaeli̇spor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Corendon Alanyaspor
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kasimpaşa A.ş.
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
İkas Eyüpspor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük