Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yağlık ayçiçeği üretiminin yaygınlaştırılması ve çiftçilerin alternatif ürünlere yönlendirilmesi amacıyla Bıçakçı köyünde Ayçiçeği Tarla Günü Etkinliği gerçekleştirildi. Yüzde 100 hibeli destek kapsamında 500
Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yağlık ayçiçeği üretiminin yaygınlaştırılması ve çiftçilerin alternatif ürünlere yönlendirilmesi amacıyla Bıçakçı köyünde Ayçiçeği Tarla Günü Etkinliği gerçekleştirildi.
Yüzde 100 hibeli destek kapsamında 500 dekar alanda ekimi yapılan yağlık ayçiçeği tarlasında düzenlenen etkinliğe Batman Valisi Ekrem Canalp, İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet Tuncer, kamu kurumlarının müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çiftçiler katıldı.
Etkinlikte Batman'da ayçiçeği üretiminin geliştirilmesi, tarımsal üretimde çeşitliliğin artırılması, çiftçilerin alternatif ürünlere yönlendirilmesi ve kentin tarımsal potansiyelinin daha etkin değerlendirilmesine ilişkin konular ele alındı.

"Batman'ın iklimi iki ürün almaya elverişli"
Etkinlikte konuşan Batman Valisi Ekrem Canalp, yağlık ayçiçeği üretiminin Batman tarımı açısından önemine dikkat çekti.
Batman'ın iklim ve coğrafi şartlarının yılda iki ürün yetiştirmeye uygun olduğunu belirten Canalp, ""Haziran ayının sonunda, her yerde olduğu gibi burada da hasadımızı yapacağız. Hasadın hemen ardından da bu örnekte olduğu gibi ayçiçeğimizi ekeceğiz. Bu yıl ayçiçeği 15 gün gecikmeli ekilmesine rağmen şu anda geldiği nokta ortada. Bunu hızlandırmak, yaygınlaştırmak ve Batman’ın genelinde büyük bir hevesle uygulamak zorundayız. Çünkü Batman açısından tek ürün kabul edilebilir bir durum değil. Ben 4-5 yıldır bunun mücadelesini veriyorum ve bir kez daha Batman'ın çiftçilerine çağrıda bulunuyorum: Kendinizi tek ürünle sınırlamayın." dedi.
Bu yıl ayçiçeği ekiminin yaklaşık 15 gün gecikmeli yapılmasına rağmen tarladaki gelişimin olumlu olduğunu kaydeden Canalp, ayçiçeği üretiminin Batman genelinde daha fazla yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

"Her yıl aynı ürün ekilmemeli"
Aynı ürünün uzun yıllar boyunca aynı tarlaya ekilmesinin toprağın verimliliğini olumsuz etkileyebileceğini belirten Canalp, "Tek ürün üzerinden gittiğiniz zaman geçiminizi sağlıyor, para kazanıyorsunuz. Ancak elimizin altında bu coğrafya ve iklim var. Bu iklim iki ürünü kaldırıyor. Dolayısıyla iki ürün elde etmek mümkünken neden tek ürünle yetinelim? Olması gereken, çift ürün ekmektir. İkinci olarak, 20 yıldır aynı toprağa sürekli mısır ekiyorsunuz. Aynı ürün topraktan sürekli aynı mineralleri ve besin unsurlarını çektiğinde bir süre sonra toprağı maalesef kısırlaştırıyor.
Bunun yanında aşırı sulama da topraktaki tuzlanma oranını artırıyor. Bu durum uzun vadede toprakların çoraklaşmasına ve tuzlu hâle gelmesine neden olabilir. Bunun çözümü mısır ekmemek değil, her yıl mısır ekmemektir. Bir yıl ayçiçeği, başka bir yıl mısır ekilebilir. Bunun yanında arpa, buğday veya aspir gibi farklı ürünler de dönüşümlü olarak tercih edilebilir." İfadelerinde bulundu.

"Pazarlama konusunda sorun yaşanmayacak"
Ayçiçeği üretiminin pazarlanması konusunda da değerlendirmelerde bulunan Canalp, Oymataş Organize Tarım Bölgesi’nin tarım ve gıda alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.
Canalp, ""Farklı ürünlerin her yıl dönüşümlü olarak ekilmesi, topraktan farklı minerallerin alınmasını sağlayarak toprağın zenginleşmesine ve verimliliğinin korunmasına katkı sunacaktır. Bu işi yapan çiftçilerimizi tebrik ediyor, onları Batman’ın öncü çiftçileri olarak görüyorum. Kendileri ürünü hepimizin görebileceği, geniş ve güzel bir alanda ektiler. Yakın zamanda bu ürünün hasadı gerçekleştirilecek. Ayrıca ayçiçeğinin pazarlanmasıyla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını düşünüyoruz.
İlerleyen dönemde çiftçilerimiz bu konuda daha da rahat edecek. Çünkü bizim Oymataş Organize Tarım Bölgesi, tarım ve gıda üzerine ihtisaslaşmış bir bölgedir. Burada ayçiçeğini nihai ürüne dönüştürecek tesislerin kurulması, yağının elde edilmesi ve ürünlerin paketlenmesi de inşallah mümkün olacak." şeklinde konuştu.
Etkinlik kapsamında ayçiçeği ekili alanlar incelenirken, üreticilerle de tarımsal üretime ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.
Program, tarla incelemesi ve üreticilerle yapılan görüşmelerin ardından sona erdi. (İLKHA)
Vali Canalp: Batman'ın iklimi yılda iki ürün almaya elverişli#Batman #Ayçiçeği #Tarım pic.twitter.com/Qlz0h6Y0o1
— İLKHA Video (@ilkhavideo) 29 Eylül 2026
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde görev yapan veteriner hekimler tarafından, kent merkezine bağlı Bahçelievler ve Şehri Nuh mahallelerinde hayvan sağlığının korunmasına yönelik çalışmalar aralıksız devam ediyor. Saha çalışmaları kapsamında eki
İhvan-ı Müslimin tarafından yapılan açıklamada, dün yüzlerce işgalcinin Mescid-i Aksa’nın avlularına baskın düzenlediği belirtilerek "Yerleşimcilerin mescidin avlularında ibadetler, Talmudik ritüeller, şarkı ve dans halkaları düzenlemelerini, mescidin kut
TBMM Genel Kurulu, saat 14.00’te TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında açılacak. Kurtulmuş’un sunuş konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Genel Kurul’a takdim edilecek. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan,
Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun ile 2521 Sayılı Kanun kapsamında çalışma gerçekleştirdi. Çalışmalar kapsamında 28 E
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, FETÖ'ye yönelik yürüttükleri çalışma kapsamında şüphelilerin tespit edilmesi için inceleme yaptı. Çalışmalarda, gizli tanıktan elde edilen dijital materyallerde kayıtları b
Adalet Bakanı Akın Gürlek, futbolun vatandaşların ortak tutkusu ve önemli bir değer olduğunu belirterek, sahadaki rekabetin adil, hakemlik süreçlerinin ise tarafsız ve şeffaf yürütülmesinin futbola duyulan güvenin temelini oluşturduğunu ifade etti. Bakan
Hindistan'ın Madhya Pradeş eyaletine bağlı Ujjain kentinde yaklaşık 600 yıllık Şahi Camii'nin bir bölümünün yıkılması, Müslümanların tepkisine yol açtı. Yıkım kararını protesto etmek için cami çevresinde toplanan Müslümanlar ile polis arasında çatışmalar
Kaza, Troya Tüneli girişindeki kavşakta meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, sürücüsünün kimliği henüz belirlenemeyen otomobil, İzmir yönüne seyir halinde olan E.Ç. yönetimindeki yolcu otobüsüyle çarpıştı. Çarpışmanın ardından otomobilde bulunan M.G. v
BUDO'nun 8 seferi olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildi
Lübnan Başbakanı Salam Washington'da Rubio ile görüştü
03Van'da havalimanında 2 kilogram uyuşturucu ele geçirildi
04Muhsin Yazıcıoğlu soruşturmasında 36 şüpheli tutuklandı
05Düğün konvoyundaki sürücülere 566 bin lira ceza
06Yozgat'ta aranan 33 kişi yakalandı
07Dışişleri Bakanı Fidan, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Galatasaray A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Arca Çorum Fk
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Göztepe A.ş.
Eyüpspor