Malatya Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğünde, Malatya Afet Müdahale Planı Koordinasyon Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Malatya Valisi Seddar Yavuz, afetlere hazırlık, risklerin azaltılması ve kentin afetlere karşı dirençli hale
Malatya Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğünde, Malatya Afet Müdahale Planı Koordinasyon Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Malatya Valisi Seddar Yavuz, afetlere hazırlık, risklerin azaltılması ve kentin afetlere karşı dirençli hale getirilmesine yönelik yürütülen çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Afetlere hazırlığın önemli görev ve sorumluluklar arasında yer aldığını belirten Yavuz, "Afetlere hazırlık, hepinizin bildiği gibi en önemli görev ve sorumluluklarımız arasında bulunuyor. Bugün Koordinasyon Kurulu'nun değerli üyeleriyle yapmış olduğumuz planın detayları, çalışma gruplarının kendi aralarında geliştirecekleri planlar ve çalışma metotları üzerinde detaylı bir görüşme gerçekleştirdik." dedi.
"Temel amacımız vatandaşlarımızın hayatını kurtarmak"
Afet müdahalesindeki temel hedeflerini sıralayan Yavuz, "Temel amacımız vatandaşlarımızın hayatını kurtarmak, bir afet sırasında kesintiye uğrayan hayatı ve faaliyetleri en kısa sürede normale döndürmek, müdahale çalışmalarını hızlı ve planlı bir şekilde gerçekleştirmek, afet bölgesinin ve çevresinin güvenliğini sağlamak, halk sağlığını korumak ve sürdürmek, mülkiyeti, çevreyi ve kültürel mirası korumak, ekonomik ve sosyal kayıpları azaltmak, ikincil afetleri önlemek ya da etkilerini azaltmak, halkı bilgilendirmek ve süreçle ilgili iletişimi canlı tutmak, kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını sağlamak. Bu hedefler doğrultusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.
"Ülkemiz bir deprem kuşağı üzerinde bulunuyor"

Malatya Valisi Seddar Yavuz
6 Şubat depremlerinin Türkiye'nin deprem gerçeğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Yavuz, "Bu kapsamda benim başkanlığımda kurul üyelerinin de katılımıyla ilimizi afete hazırlıyoruz. Allah bir daha acılar yaşatmasın diye temennide bulunuyoruz. Ancak 6 Şubat depremleri de göstermiştir ki maalesef ülkemiz bir deprem kuşağı üzerinde bulunuyor. Bunun dışında iklim değişikliği, küresel ısınma gibi yağış rejimini doğrudan etkileyen yeni tehdit ve tehlikelerle de yüzleşiyoruz." diye konuştu.
Afet risklerinin azaltılması için yürütülen çalışmalara değinen Yavuz, "Bu anlamda toplumun afete dirençli hale getirilmesi, altyapımızın ve binalarımızın buna göre inşa edilmesi ve hazırlanması, mevcut risklerin analiz edilerek kısa süre içerisinde giderilmesi noktasında ilimizde gayretle çalışıyoruz. Valiliğimizin koordinasyonunda Büyükşehir Belediyemiz, ilçe belediyelerimiz, özellikle yatırımcı kuruluşlarımız, Devlet Su İşleri, Karayolları ve diğer kurum ve kuruluşlarımızla beraber yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Ayrıca ilimizde bir ordunun konuşlandırılmış olması da kurumsal kapasitemize önemli katkılar sunuyor." ifadelerine yer verdi.
"Konteynerde kalanların sayısı 10 binin altına düştü"
Malatya'nın deprem sonrası yeniden ayağa kalktığını vurgulayan Yavuz, "Malatya, afetten sonra yaralarını saran, dimdik ayağa kalkan, geleceğe umutla bakan bir konuma ulaşmıştır. Artık Malatya'mızda işlerimizin sonuna geldik. Konteynerde bugün itibarıyla kalan hemşehrilerimizin sayısı 10 binin altına düşmüş." dedi.
Kentte afet risklerini azaltmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydeden Yavuz, "İnşallah riskleri azaltarak, daha çok çalışarak, binalarımızı sağlam yaparak, zemin etütlerini gerçekleştirerek ve dere yatakları başta olmak üzere diğer afete konu olabilecek alanlara da dikkatli bir şekilde yoğunlaşarak Malatya'nın ve ülkemizin çok daha güvenli hale gelmesini umuyor ve diliyorum." şeklinde konuştu.
"Dere yataklarına kesinlikle inşaat yapılmasına müsaade etmemeliyiz"

İklim değişikliğiyle birlikte olağan dışı yağışların yaşandığına dikkat çeken Yavuz, dere yataklarının kapatılması ve bu alanlarda yapılaşmanın oluşturduğu tehlikelere ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Hepimizin belirli konularda hassasiyet içerisinde olması gerekiyor. Artık küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle beraber olağanüstü yağış rejimleriyle karşı karşıyayız. Marmara Bölgesi'nde olduğu gibi, dikkat ederseniz. O nedenle bizim sadece yerel yönetimlere, sadece valiliklere değil, toplumun tüm kesimlerine sorumluluk düştüğünü unutmamamız gerekiyor. Özellikle dere yataklarına yapılan inşaatlar, kapatmalar ve diğer müdahaleler konusunda herkesin hassas olması gerekir. Bu konunun özellikle altını çizmek istiyorum. Yoksa şehri biz afete dirençli hale getiriyoruz. Özellikle dere yataklarına katiyetle inşaat yapılmasına müsaade etmemeliyiz. Yapılanları belli bir periyotta tüm Türkiye'de değerlendirmek gerekiyor. Bunu sadece Malatya özelinde söylemiyorum. Onun için de öncelikle bu tür yapılaşmalara izin vermemek gerekiyor. Açmak çok kolay değil. Çok ciddi maliyetler var çünkü. Kamulaştırma bedelleri var. O yüzden dere yataklarına bu tür yaklaşımlara kesinlikle müsaade etmemek gerekiyor. Çünkü su elbet bir yol buluyor. Ama bu yol bazen bir felaketle de sonuçlanabiliyor."
"Selin nedeni geçmiş yıllarda dere yataklarının kapatılması"
Malatya'da yaşanan sel olaylarına ve altyapı çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yavuz, "Bunu özellikle söylemek istedim. Çünkü güncel de bir konu. Malatya özelinde de sorular soruluyor. 'Altyapı yapıyorsunuz ama niye bu sel oluyor?' diye. Bunun en önemli gerekçelerinden bir tanesi, dağdan gelen dere yataklarının geçmiş yıllarda kapatılmış olması. Yani suyun gidecek yeri yok." dedi.
Kentte devam eden inşaat faaliyetlerinin de su baskınlarını etkileyebildiğini belirten Yavuz, "İkincisi de şehirdeki imar ve inşaat faaliyeti tam bitmediği için toz, toprak ve diğer inşaat atıkları, ister istemez, mazgalları ne kadar temizlerseniz temizleyin kısa süre içerisinde burada hızlı bir birikime neden olabiliyor. Ama biz mazeretlere hiçbir zaman sığınmıyoruz. İşimiz hep beraber Malatya'yı daha ileri taşımak." ifadelerini kullandı.

Malatya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Serdal Türker
Vali Yavuz'un konuşmasının ardından Malatya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Serdal Türker tarafından afetlere hazırlık kapsamında yapılan çalışmalar hakkında sunum gerçekleştirildi. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
İstanbul’da etkili olan şiddetli yağışların ardından yaşanan sel ve su baskınlarına ilişkin açıklamada bulunan TESK Genel Başkanı Mehmet Yiğiner, yaşanan can kayıplarından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine başsağlığ
Diyarbakır'da etkili olan yağışlar, akarsu ve nehirlerdeki su seviyelerine de yansıdı. Son yağmurların ardından Dicle Nehri'nde de su seviyesinin yükseldiği gözlemlendi. Kentin önemli tarihi ve doğal güzellikleri arasında yer alan On Gözlü Köprü çevresind
İş kazalarının önlenmesi için risk değerlendirmelerinin etkin yapılması, çalışanların eğitilmesi, kişisel koruyucu donanımların doğru kullanılması ve iş yerlerinde denetimlerin artırılması önem taşıyor. İş güvenliğinin yalnızca evrak üzerinde yürütülen bi
Saldırı, Bend kentindeki Silver Rail İlkokulunda meydana geldi. Yerel yetkililere göre okul yakınındaki bir araca ateş açan saldırgan, daha sonra okula girerek içeridekilere ateş etti. Haber verilmesinin ardından çok sayıda polis ekibi olay yerine sevk e
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), İstanbul için yeni kuvvetli yağış uyarısı yayımladı. Tahminlere göre, bugün sabah saatlerinden itibaren yeniden etkili olmaya başlayan yağışların özellikle Avrupa Yakası başta olmak üzere kuzey ilçelerinde kuvvetli olma
Urla ilçesi Çılga Koyu mevkisinde kara üzerinde tespit edilen 50 düzensiz göçmen yakalandı. Sahil Güvenlik ekiplerinin mobil radarıyla bölgede bir grup düzensiz göçmen tespit edilmesi üzerine çalışma başlatıldı. Sahil Güvenlik gemisi, Sahil Güvenlik botu,
Irak Temsilciler Meclisi bugün, Perşembe akşamı, Başbakan Ali Faleh el-Zeydi kabinesini tamamlamak için oy kullandı. Buna göre 11 yeni bakan ve üç başbakan yardımcısı atandı. Yeni bakan ve başbakan yardımcıları şöyle: Savunma Bakanı Naif Şammari İçişleri
İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, 24 Eylül'de meydana gelen olayda, 72 yaşındaki Y.O'yu telefonla arayan şüpheliler, kendilerini emniyette görevli başkomiser olarak tanıttı. Şüpheliler, mağdura banka hesaplarının güvende olmadığını ve para
Vali Yavuz: “Konteynerlerde Kalanların Sayısı 10 Binin Altına Düştü”
ABD Donanması, George Bush uçak gemisini Orta Doğu'ya geri gönderdi
03Irak hükümetinde 11 yeni bakan ve 3 başbakan yardımcısı seçildi
04Manş Tüneli'nde tren ile minibüs çarpıştı: 19 yaralı
05Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de yayımlandı
06İzmir'de 50 düzensiz göçmen yakalandı
07Kocaeli'de 25 yıl gün hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı
Galatasaray A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Corendon Alanyaspor
Kocaeli̇spor
Arca Çorum Fk
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Erzurumspor Fk
Göztepe A.ş.
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor