Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi ve Ziraat Fakültesi iş birliğinde kurulan Agri-Vet Gıda Teknolojileri Laboratuvarı ile Probiyotik...
Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi ve Ziraat Fakültesi iş birliğinde kurulan Agri-Vet Gıda Teknolojileri Laboratuvarı ile Probiyotik Suş Bankası açıldı.
Gıda güvenliği ve sağlıklı beslenme, yaşanılan ekonomik ve çevresel değişiklikler nedeniyle günümüzün en öncelikli konularından biri haline geldi. Bilimsel yöntemlerle, ülkelerin geleneksel gıda üretiminde verimliliği artıracak çalışmalar ise bu anlamda kilit rol oynayacak.
Yakın Doğu Üniversitesi'nin Veteriner Hekimliği ve Ziraat fakültelerinin iş birliğinde kurulumu tamamlanarak açılışı yapılan Agri-Vet Gıda Teknolojileri Laboratuvarı ile Probiyotik Suş Bankası da Kıbrıs'ın geleneksel gıda üretiminin verimliliğini ve standardını yükseltecek analiz ve ürünlerle önemli bir fark oluşturacak.
Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi'nde düzenlenen açılışa Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Veteriner Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Seyrek İntaş, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özge Özden, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adile Öniz Özgören, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümran Dal, Agri-Vet Gıda Teknolojileri Laboratuvarı ve Probiyotik Suş Bankası Koordinatörü Doç. Dr. Beyza Hatice Ulusoy ve pek çok akademisyen ve öğrenci katıldı.
Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özge Özden ve Veteriner Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Seyrek İntaş Agri-Vet Gıda Teknolojileri Laboratuvarı ile Probiyotik Suş Bankası'nın yürüteceği çalışmalarla ilgili bilgiler paylaştı.
"Ülkemizin geleneksel gıda üretiminde verimliliği artıracak olan Suş Bankası, akademisyenlerimizin pek çok bilimsel araştırmaya imza atmasına da olanak oluşturacak"
Açılışta konuşan Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Agri-Vet Gıda Teknolojileri Laboratuvarı ile Probiyotik Suş Bankası'nın Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi ve Ziraat Fakültesi iş birliğinde hayata geçtiğini vurgulayarak, "Farklı alanlarda çalışmalar yürüten bilim insanlarını iş birliği yaparak hayata geçirdiği önemli bir multidisipliner çalışma olarak" tanımladı.
Agri-Vet Gıda Teknolojileri Laboratuvarı'nın hayvansal ve bitkisel gıdalarla ilgili pek çok analiz yapabilme kabiliyetine sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şanlıdağ, Probiyotik Suş Bankası ile izole edilecek olan probiyotiklerin, süt ürünleri, içecek ve daha pek çok sektörde dışa bağımlı olunan probiyotik ihtiyacını karşılayarak önemli bir işlev göreceğini vurguladı.
Prof. Dr. Şanlıdağ, "Ülkemizin geleneksel gıda üretimine büyük bir katkı sunarak verimliliğini artıracak olan Agri-Vet Gıda Teknolojileri Laboratuvarı ile Probiyotik Suş Bankası, akademisyenlerimizin pek çok bilimsel araştırmaya imza atmasına da olanak oluşturacak. Üniversitemize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi.
"Yerel probiyotik ürünlere büyük önem veriyoruz"
Agri-Vet Gıda Teknolojileri Laboratuvarı ile Probiyotik Suş Bankası'nı Veteriner Hekimliği Fakültesi ile yürüttükleri ortak çalışmaların bir ürünü olduğunu söyleyen Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özge Özden, ortak projelere devam edeceklerini vurguladı. Hayata geçirecekleri projelerden ilkinin, Kuzey Kıbrıs'ta "Garavulli" olarak adlandırılan soğutulmuş salyangoz etinin raf ömrünü uzatmak için bitkisel yağ ve uçucu yağ bazlı yenilebilir nanomisyonlar üzerinde olacağını söyleyen Prof. Dr. Özge Özden, yerel probiyotik ürünlere de büyük önem verdiklerini vurguladı.
Diğer yandan Ziraat Fakültesi bünyesinde arıcılık çalışmalarına da başladıklarını söyleyen Prof. Dr. Özden, "Kıbrıs balı oldukça kaliteli bir bal. Adada yürütülen arıcılık faaliyetlerinde verimliliği artırmaya yönelik çalışmalar yürüteceğiz. Ayrıca balın probiyotik ürünlerde kullanımı ile ilgili de ortak projeler geliştirmeye devam edeceğiz" ifadesini kullandı.
"Hayata geçireceğimiz projelerle ülke tarımı, hayvancılığı ve gıda üretiminde büyük bir verimlilik artışı sağlamayı hedefliyoruz"
Agri-Vet Gıda Teknolojileri Laboratuvarı ile Probiyotik Suş Bankası'nın veteriner hekimliği ve ziraat alanlarını kapsayan ortak alanlarda yapılacak bilimsel çalışmalarda çok önemli bir katkı sunacağını söyleyen Prof. Dr. Deniz Seyrek İntaş, "Hayata geçireceğimiz projelerle ülke tarımı, hayvancılığı ve gıda üretiminde büyük bir verimlilik artışı sağlamayı hedefliyoruz" dedi. Farklı alanlardan bilim insanlarının bir araya gelerek yürüttüğü çalışmaların önemine de vurgu yapan Prof. Dr. Deniz Seyrek İntaş, "Bu projede emeği geçen akademisyenlerimize ve her zaman yanımızda olan ve bize destek olan Rektörümüz Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ'a teşekkür ediyorum" dedi.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) güncel verilerine göre, kente su temin eden barajlardaki ortalama doluluk oranı bir önceki güne kıyasla azaldı. Dün yüzde 67,51 olarak kaydedilen doluluk oranı, bugün itibarıyla yüzde 66,27 seviyesine geriled
Yeşilay Danışmanlık Merkezi'nde görev yapan Uzman Klinik Psikolog Duhan Günay Kök, kumar bağımlılığının nedenleri, sonuçları ve bağımlılığın önlenebilmesi için yapılabilecek çalışmalara dair İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu. 5 bağımlılık türü
Antalya Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre, Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından uyuşturucuyla mücadele kapsamında çalışma yürütüldü. Belirlenen adreslere eş zamanlı olarak düzenlenen operas
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna ve Donbass’ta devam eden "özel askeri operasyon" kapsamında çeşitli askeri hedeflere yönelik saldırıların sürdüğü belirtildi. Açıklamada, Rus Silahlı Kuvvetlerinin hassas güdümlü silahlar ve insansız hava ar
İran resmi haber ajansı İRNA’nın aktardığına göre Cihangir, başkent Tahran’da düzenlenen Yargı Erki haftalık basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cihangir, ABD ve siyonist rejimin 28 Şubat’ta başlattığı saldırılarda toplam 3 bin 519 kiş
Batman merkez İluh Mahallesi'nde yaşanan olayda, bir evin çatısından gider borusuna düşen kedi mahsur kaldı. Kedinin sesini duyan ev sakinleri durumu itfaiye ekiplerine bildirdi. Kısa sürede olay yerine gelen Batman Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri,
Beyazıt Mahallesi Mercan Çıkmazı Sokak’taki tekstil atölyesinde henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Dumanı fark edenlerin haber vermesi üzerine olay yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangında dumandan etkilenen 2 kişi, sağlı
Başbakanlık konutu Downing Street önünde basına konuşan Starmer, yeni lider seçilene kadar geçici olarak görevine devam edeceğini belirtti. “Bu cevabı olgunlukla kabul ediyorum. İşçi Partisi liderliğinden istifa edeceğim.” ifadelerini kullandı. Parti için
Rusya'da akaryakıt krizi büyüyor
Polonya Cumhurbaşkanı Nawrocki Ankara'ya geldi
03Ordu'da 1 kilogram metamfetamin ele geçirildi: 3 tutuklama
04İngiltere'de başbakanlığın en büyük adayı Andy Burnham
05Bitlis'te yasa dışı avcılığa 146 bin lira ceza
06İzmir açıklarında 43 düzensiz göçmen yakalandı
07Dışişleri Bakanlığından Katar'daki patlamaya ilişkin taziye mesajı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük