Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, ilde üretilen kestane ıhlamur balının coğrafi işaret çalışmalarında son aşamaya gelindiğini söyledi.
Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, ilde üretilen kestane ıhlamur balının coğrafi işaret çalışmalarında son aşamaya gelindiğini söyledi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, "Arı olmazsa hayat olmaz" sloganı ile kentte bal üretiminin gerçekleştirildiğini ifade etti. Bu yıl bal üretiminde önemli bir miktarda artış yaşandığını söyleyen Parıldar, kentte arıcılığın önemli bir noktada olduğunu belirtti. Yaklaşık 30 bin kovanın bulunduğu Yalova'da birliğe kayıtlı 300
arıcı ile bal üretiminin yapıldığına dikkati çeken Parıldar, "2021 yılında da 315 tonluk bir bal üretimimiz gerçekleşti. 2022 yılında hamdolsun güzel bir sezon geçti. Arıcılar adına, bal üretimi adına çok verimli ve güzel bir sezon geçti. Şu anda tahmini olarak ifade edebilirim ki, 400 tonların üzerinde bir bal üretimi gerçekleştirdik" diye konuştu.
Parıldar, bu sene sezonun güzel ve uzun sürmesi nedeniyle geçmiş yıllarda Yalova'nın ardından Trakya'ya giden arıcıların Yalova'da kaldığını ifade etti.
Yalova balı için coğrafi işaret çalışması
Yalova'da kivi, aronyadan sonra bal için de coğrafi işaret çalışması gerçekleştirdiklerini anlatan Parıldar, kentte üretilen balın farklı olduğu iddiasıyla başvurularını yaptıklarını belirtti. Başvurunun yakın zamanda sonuçlanacağını söyleyen Parıldar, "Biz bal üretirken de bizim balımız farklı diyoruz. Biz Yalova'yız, farklı üretiriz, kaliteli, önemli, özel üretiriz. Bu anlamda da Yalova balının, Yalova kestane ıhlamur balının coğrafi işaret çalışmalarında sona geldik. İnşallah yakın zamanda çalışmalarımız değerlendirilecek. Uygun görüldüğü takdirde Yalova kestane ıhlamur balını da raflarda coğrafi işaretli olarak Yalova adıyla üreticiden tüketiciye sunulur vaziyete getirmek hedefimiz. Onda da sona geldik. İnşallah yakın zamanda bunun coğrafi işaretli diye haberini birlikte yaparız" dedi.
Balda yüzde 83-84'lere varan kestane oranı
Tescil çalışmalarında belli analiz sonuçlarının ortaya koyulduğunu anlatan Parıldar, şöyle konuştu:
"Yapmış olduğumuz analizler neticesinde de Yalova'mızda üretilen balımızdaki kestane oranı yüzde 80'lerin üzerinde çıkıyor. Yüzde 83-84'lere varan analiz sonuçlarımız var. Bu da bizim neden Yalova balını, Yalova kestane balını tescil etme isteğimizi tamamlayıcı unsurlarından birisi. Kestane oranımız yüksek, ıhlamur oranı sofra tüketimi için çok daha kıvamlı hale getiriyor. Diğer kestane balı üretilen yerlerden de bu manada farklı olduğumuzu iddia ediyoruz. İddia etmekle yetinmiyoruz, analizlerle de bunu ortaya koyuyoruz."
"Yalova balı insanı boğmaz"
Yalova Arıcılar Birliği Başkanı Mustafa Alaybeyoğlu ise, birliklerinde balın 850 gramının 300 liradan satışa sunulduğunu söyledi. Bu yılki rekoltenin arıcıları sevindirdiğini ifade eden Alaybeyoğlu, "Son 7-8 yılın en yüksek rekoltesini yakaladık. Ballarımız çok güzel, çok temiz. Birliğimizde satılan ürünlerimiz tahlilden geçmiştir. Hepsi etiket altındadır. Halkımıza daha güzel, kaliteli ürünler yedirmek için uğraşıyoruz. Coğrafi işareti aldığımız zaman dünyada tescillenmiş olacağız. Bizim için çok değerli bir şey olacak. Yalova'mızın balı yemesi, tüketmesi çok değerli, çok güzeldir. İnsanı boğmaz, sıkmaz. Mesela Karadeniz'de üretilen bal da çok değerlidir ama bizim balımız gibi kahvaltıda rahat tüketemezsiniz. Onun için biz biraz daha rahatız bu konuda. Halkımız çok çabuk alışıyor. Çok da güzel satış yapabiliyoruz" ifadesini kullandı.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Batman'da düğün sezonuna tüm hazırlıklarını tamamlayarak giren hazır mobilya mağazası işletmecileri, bu yıl bekledikleri yoğunluğu yaşayamadıklarını söyledi. Sektör temsilcileri, geçen yıla göre satışlarda ciddi bir düşüş yaşandığını belirtirken, bu durum
Haziran ayında istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre 227 bin kişi artarak 32 milyon 733 bine yükseldi. İstihdam oranı yüzde 0,3 puan artışla yüzde 48,9 oldu. İstihdam oranı erkeklerde yüzde 66,1, kadınlarda ise yüzde 32,0 olarak gerçekleşti. İşg
Son yıllarda e-ticaretin hızla büyümesi, sosyal medya üzerinden yürütülen influencer pazarlaması, yapay zekâ destekli içerikler ve hedefli reklam uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte gerçeği yansıtmayan indirim algısı ve yanıltıcı fiyat karşılaştırma
Ticaret Bakanlığı tarafından dijitalleşmeyle birlikte yaygınlaşan reklam uygulamalarına karşı tüketicilerin daha etkin korunması amacıyla hazırlanan "Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" 1 Ağust
Bursa Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve Bursa Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen "Kahramanmaraş Depreminden İş Sürekliliğine İlişkin Çıkarılan Derslerin Bursa'ya Yansıması" semineri; akademisy
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinin güven endeksi verilerini açıkladı. Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi, temmuz ayında bir önceki aya göre hizmet sektöründe yüzde 1,4, inşa
Dolar ve Euro yeni haftaya yükselişle başladı. Dolar bugün 47,30 TL bandının üzerinde hareket ediyor Spot
Altın piyasasında son dönemde yaşanan fiyat hareketliliği hem yatırımcıların hem de vatandaşların gündemindeki yerini koruyor. Küresel gelişmelerin etkisiyle dalgalanan altın fiyatları, yatırım kararlarının yanı sıra emlak ve otomotiv gibi farklı sektörle
Filistin Konvoyu Ankara'da: "Gazze unutulmasın, Batı Şeria yeni bir Gazze olmasın" çağrısı
ABD'de siklospora salgınında ilk ölümler bildirildi
03Yozgat'ta karpuz hasadı başladı
04Yalova'da durdurulan araçta tarihi eser niteliğinde objeler ele geçirildi
05Bitlis'te Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı
06Palamut avı yasağına uymayan 21 kişiye ceza
07Türkiye, Katar ve Mısır, siyonist rejimin Gazze'deki saldırılarını kınadı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük