MENÜ

Yapay zeka yeni eğitim döneminde eğitmen olarak ders başı yapacak

Yakın Doğu Üniversitesi’nin YÖDAK onaylı Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü’nde iki giriş dersini, gelecek dönem yapay zeka verecek. Üniversitenin Yapay Zeka Enstitüsü tarafından geliştirilen uygulama ile öğrencilerin bu derslerdeki notlarını d...

Yayınlanma: 09 Temmuz 2023 11:14 Güncelleme: 28 Ağustos 2025 01:53
Yapay zeka yeni eğitim döneminde eğitmen olarak ders başı yapacak

Yakın Doğu Üniversitesi’nin YÖDAK onaylı Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü’nde iki giriş dersini, gelecek dönem yapay zeka verecek. Üniversitenin Yapay Zeka Enstitüsü tarafından geliştirilen uygulama ile öğrencilerin bu derslerdeki notlarını da yine yapay zeka belirleyecek.
Son yıllarda hızla gelişen yapay zeka teknolojileri artık hayatın birçok alanında çok daha görünür bir etkiye sahip. Sağlayabileceği “kişiselleştirilmiş eğitim” imkanları ile yapay zekanın en güçlü değişim potansiyeli taşıdığı alanların başında ise eğitim geliyor. Yakın Doğu Üniversitesi, yapay zekanın eğitimdeki rolünü bir adım öteye taşımaya hazırlanıyor. Türk üniversitelerinin yanı sıra Avrupa’da da bir ilke imza atmaya hazırlanan Yakın Doğu Üniversitesi’nde YÖDAK onaylı Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü’nün temel iki dersini gelecek eğitim döneminden itibaren yapay zeka verecek.
Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka Enstitüsü bünyesinde çalışmalarını sürdüren Uluslararası Yapay Zeka ve Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) (IoT) Araştırma Merkezi tarafından GPT3.5 ve GPT4 altyapısı kullanılarak geliştirilen uygulama ile yapay zeka mühendisliği eğitimi alan öğrenciler doğrudan yapay zeka ile birebir etkileşim içerisinde olacak. Üstelik, öğrencilerin bu derslerdeki notları da yine yapay zeka belirleyecek. Üniversite, bu uygulama ile öğrencilere kişiselleştirilmiş ve etkileşimli bir öğrenme deneyimi sunmayı amaçlıyor.

Avrupa’da bir ilk
Yakın Doğu Üniversitesi’nin yapay zekayı eğitmen olarak kullanması Avrupa’da bir ilk olma özelliği taşıyor. Yenilikçi teknolojileri eğitim sürecine uyarlayarak iyileştirme hedefiyle yola çıkan eğitim kurumu, bilgisayar bilimleri ve mühendislik alanında dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alıyor. Yakın Doğu Üniversitesi, Times Higher Education’ın yayınladığı “Dünya Üniversiteleri Sıralaması 2023” alan sıralamalarında, Türkiye ve KKTC üniversiteleri arasında ilk sırada yer aldığı “Bilgisayar Bilimleri”nde dünyanın en iyi ilk 175, “Mühendislik”te ise dünyanın en iyi ilk 200 üniversitesi arasında yer almıştı. Üniversite, hayata geçireceği uygulama ile de bu alanlardaki öncü rolünü sürdürmeyi hedefliyor.

“Yeniliklerden korkmadan, dışlamadan doğru şekilde kullanarak geleceği bu teknolojiler üzerine inşa edeceğiz”
Proje ile ilgili açıklama yapan Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, yapay zeka gibi geleceği şekillendirme potansiyeli taşıyan teknolojilerden korkmadan, bu imkan verdiği yeniliklere adapte olunması gerektiğine vurgu yaptı. Prof. Dr. İrfan Suat Günsel “Yeniliklerden korkmadan, dışlamadan doğru şekilde kullanarak geleceği bu teknolojiler üzerine inşa edeceğiz” dedi.
Yakın Doğu Üniversitesi’nin geliştirdiği yapay zeka destekli pek çok proje ile sağlıktan, sürdürülebilir bir çevre yönetimine kadar pek çok alanda yenilikçi projeler geliştirmeye devam ettiğini hatırlatan Prof. Dr. Günsel, “Teknolojik yeniliklerden korkmadan geleceğin eğitim ortamını şekillendirme konusunda öncülük etmeye devam edeceğiz” dedi.

“Hayata geçireceğimiz uygulama ile öğrencilerimizin; üzerinde çalışacakları yapay zeka sistemlerini deneyimlemesini de sağlamış olacağız"
Gelecek yıl eğitmen olarak ders başı yapacak olan yapay zeka uygulamasının eğitimi ise Prof. Dr. Fadi Al-Turjman liderliğinde sürdürülüyor. Uluslararası araştırma portallarından Research.com’un geçtiğimiz mayıs ayında yayımladığı dünyanın ve ülkelerin en iyi bilim insanlarını sıraladığı çalışmada “Bilgisayar Bilimleri” alanında Türkiye genelinde ilk beşte yer alarak KKTC’nin alanının en iyi bilim insanı olarak gösterilen Prof. Dr. Fadi Al-Turjman, Haziran 2022’de bilim alanında ilk kez verilen Dr. Suat Günsel Onur Ödülü Altın Madalyası’nın da sahibi olmuştu.
Yapay Zeka ve Robotik Enstitüsü Müdürü ve Yapay Zeka ve Nesnelerin İnterneti Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fadi AL-Turjman, yapay zeka uygulamalarının eğitimde kullanılmasının potansiyel avantajlarına vurgu yaptı. Yapay zeka ile öğrencilere kişiselleştirilmiş, birebir eğitim imkanı sunulabileceğini belirten Prof. Dr. Fadi Al-Turjman, “Yapay zeka, öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına ve öğrenme stillerine uygun olarak öğrenme deneyimlerini kişiselleştirebilir. Öğrencilerin yetenekleri, ilgi alanları, güçlü ve zayıf yönleri hakkında derinlemesine bilgi sahibi olarak öğrencilere özelleştirilmiş ders planları, materyaller ve geri bildirimler sunabilir. Böylece, her öğrenci kendi hızında ve tarzında öğrenebilir” dedi.
Uygulamanın, “Yapay Zeka Mühendisliği” bölümü öğrencilerine yönelik olacağının altını da çizen Prof. Dr. Al-Turjman, “Hayata geçireceğimiz uygulama ile öğrencilerimizin; üzerinde çalışacakları yapay zeka sistemlerini deneyimlemelerini de sağlamış olacağız” ifadesini kullandı.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Batman'daki Sürücü Akademisi'nde 17 bini aşkın kişiye eğitim verildi

Batman'daki Sürücü Akademisi'nde 17 bini aşkın kişiye eğitim verildi

Batman Çayı kenarında 50 dönümlük alanda faaliyet gösteren akademi, Batman Valiliği, Batman Belediyesi, İl Özel İdaresi, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün iş birliğiyle hizmet veriyor. Valilik tarafından paylaşı

Türkiye'nin dört bir yanından gelen öğretmenler Bursa’da buluştu

Türkiye'nin dört bir yanından gelen öğretmenler Bursa’da buluştu

Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü himayelerinde, Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen "Oku-Yorum Öğretmenim Projesi Yaz Etkinlikleri Programı" Bursa'da başladı. 27-31 Temmuz 2026 tarihleri arasında Muradiye Turizm

Puan değil başarı sırasına bakın, İstemediğiniz bölümü asla yazmayın!

Puan değil başarı sırasına bakın, İstemediğiniz bölümü asla yazmayın!

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) resmi tercih süreci başladı. Adaylar, 29 Temmuz-10 Ağustos 2026 tarihleri arasında üniversite ve bölüm tercihlerini yaparak geleceklerine yön verecek. Uzman Psikolojik Danışman Özgür Akoğlan, adaylara "nokta atışı ter

MEB'den okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarına yeni düzenleme

MEB'den okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarına yeni düzenleme

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.   Buna göre, resmi anaokulu bulunmayan ilçelerde daha fazla çocuğun okul öncesi eğitimden faydalanabilmes

Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkan Yardımcısı Güneş'ten HÜDA PAR'ın kanun teklifine destek

Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkan Yardımcısı Güneş'ten HÜDA PAR'ın kanun teklifine destek

HÜDA PAR'ın TBMM'ye sunduğu, okullarda karma eğitimin zorunlu olmaktan çıkarılarak isteyen veli ve öğrencilere kız ve erkek okullarının alternatif olarak sunulmasını öngören kanun teklifine yönelik destek açıklamaları sürüyor. İLKHA'ya konuşan Mardin Gaze

ALES/2 sınav giriş belgeleri yayımlandı

ALES/2 sınav giriş belgeleri yayımlandı

ÖSYM'nin internet sitesinde yayımlanan duyuruya göre, 2 Ağustos'ta gerçekleştirilecek 2026-ALES/2 için bina ve salon atama işlemleri tamamlandı. Sınava katılacak adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini içeren giriş belgelerine ÖSYM'nin Aday İşlemleri Si

Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, 2025

Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, 2025

Ülkemizde Lisans mezunlarında kayıtlı istihdam oranı 2025 yılında %73,9 olarak gerçekleşti.Ön lisans mezunları için kayıtlı istihdam oranı ise 2024 yılında %66,4 iken, bu oran 2025 yılında %65,7 olarak hesaplandı.

Eğitim-Bir-Sen Mardin İl Başkanı Demir'den HÜDA PAR'ın 'karma eğitim' teklifine destek

Eğitim-Bir-Sen Mardin İl Başkanı Demir'den HÜDA PAR'ın 'karma eğitim' teklifine destek

HÜDA PAR'ın TBMM'ye sunduğu, okullarda karma eğitimin zorunlu olmaktan çıkarılarak isteyen veli ve öğrencilere kız ve erkek okullarının alternatif olarak sunulmasını öngören kanun teklifine yönelik destek açıklamaları sürüyor. Konu hakkında İLKHA'ya konu

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30