Batman Hürriyet Sağlıklı Hayat Merkezinde görev yapan Psikolog Süleyman Demir, teknoloji bağımlılığına ilişkin İLKHA muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu. Demir, teknoloji bağımlılığının belirtilerinden tedavi sürecine, ailelerin rolünden yaz tat
Batman Hürriyet Sağlıklı Hayat Merkezinde görev yapan Psikolog Süleyman Demir, teknoloji bağımlılığına ilişkin İLKHA muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu.
Demir, teknoloji bağımlılığının belirtilerinden tedavi sürecine, ailelerin rolünden yaz tatilinde alınabilecek önlemlere kadar birçok konuda uyarılarda bulundu.
Demir, teknoloji bağımlılığının özellikle çocuklar ve gençler arasında giderek yaygınlaştığını belirterek, ailelerin bu konuda bilinçli davranmasının büyük önem taşıdığını söyledi.
Demir, teknoloji kullanımının tamamen yasaklanmasının değil, kontrollü ve planlı hale getirilmesinin gerektiğini ifade etti.

Psikolog Süleyman Demir
"Teknoloji bağımlılığı çağımızın en önemli sorunlarından biridir"
Teknoloji bağımlılığının özellikle çocuklar ve gençler açısından ciddi bir sorun haline geldiğini belirten Psikolog Süleyman Demir, bağımlılığın erken belirtilerine dikkat çekti.
Demir "Çağımızın belki de en önemli sorunlarından biri teknoloji bağımlılığıdır. Özellikle gençlerimizi ve çocuklarımızı en çok etkileyen sorunların başında yer almaktadır. Teknoloji bağımlılığının belirtilerine baktığımızda, çocuklarda giderek daha fazla teknoloji kullanma isteği görülür. Teknolojik cihazlara ulaşamadıklarında huzursuz ve gergin hissedebilirler. Dışarı çıkmak, gezmek ya da farklı etkinliklere katılmak yerine telefon ve tabletle zaman geçirmeyi tercih ederler. Sosyalleşememe, dışarı çıkmak istememe ve yalnızlaşma gibi durumlar da bu soruna eşlik edebilir." dedi.
"Aileden uzaklaşma ve ders başarısındaki düşüş de bağımlılığın belirtilerindendir"
Teknoloji bağımlılığının yalnızca ekran başında geçirilen süreyle sınırlı olmadığını ifade eden Demir, şöyle konuştu:
"Bunun yanı sıra aileden uzaklaşma, yemeklerini aileyle birlikte yemek yerine odalarında yemeyi tercih etme de teknoloji bağımlılığının belirtileri arasında yer alır. Okul çağındaki çocuklarda ise ders başarısının düşmesi ve uykusuzluk gibi problemler de bu duruma eşlik edebilir. Bağımlılığın ortaya çıkmasında birçok farklı etken bulunmaktadır. Bunların başında ailenin bilinçsiz olması gelir. Özellikle küçük yaşta ekran maruziyetinin başlaması, anne ve babaların çocuklarını susturmak ya da oyalamak amacıyla telefon, tablet veya televizyona yönlendirmesi, teknoloji bağımlılığının en önemli nedenlerinden biridir."
"Çocuklar söylediklerimizden çok yaptıklarımızı örnek alır"
Çocukların teknoloji kullanımında anne ve babaların davranışlarını örnek aldığını belirten Demir, şunları söyledi:
"Bir diğer önemli neden ise çocukların ve gençlerin sosyal etkinliklerden uzak olması ya da herhangi bir hobilerinin bulunmamasıdır. Ders dışı faaliyetlere karşı ilgisiz olan çocuklar ve gençler teknoloji bağımlılığına daha kolay yönelebilir. Ayrıca arkadaş çevresi sınırlı olan, iletişim becerileri zayıf olan çocuklar ve gençler de bağımlılık açısından daha fazla risk altındadır. Ailelerin dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri ise anne ve babaların çocuklarına rol model olmasıdır. Eğer anne ve babalar teknolojiyi gereğinden fazla kullanıyorsa, çocuklarına 'kullanma' demelerinin çok fazla etkisi olmayacaktır. Çünkü çocuklar bizim söylediklerimizden çok, yaptıklarımıza önem verirler. Onlar için davranışlarımız, sözlerimizden daha değerlidir."
"Önemli olan teknolojiyi kontrollü ve dengeli kullanmaktır"
Teknolojinin hayatın bir parçası haline geldiğini belirten Demir "Teknolojiyi hayatımızdan tamamen çıkarmak mümkün değildir. Çünkü artık bir teknoloji çağında yaşıyoruz. Önemli olan teknolojiyi hiç kullanmamak değil; sınırlı, kontrollü ve günlük yaşamımızı olumsuz etkilemeyecek şekilde kullanmaktır. Teknoloji kullanırken sosyalleşmeye, ders çalışmaya, sosyal aktivitelere ve hobilere de zaman ayırabilmek gerekir. Aynı zamanda düzenli uykuya dikkat edildiği sürece teknoloji kullanımı tek başına bir problem oluşturmayacaktır." dedi.
"Teknoloji bağımlılığının tedavisi sabır ve planlı bir süreç gerektirir"
Bağımlılığın kısa sürede ortadan kalkmasını beklemenin doğru olmadığını ifade eden Demir, şunları kaydetti:
"Teknoloji bağımlılığının tedavisi ise sabır gerektiren ve zaman alan bir süreçtir. Hemen sonuç beklemek ya da çocuğun kısa sürede bu alışkanlığı tamamen bırakmasını istemek gerçekçi değildir. Tedavi sürecinin başlayabilmesi için öncelikle çocuğun teknoloji bağımlılığı yaşadığını fark etmesi ve bunu kabul etmesi gerekir. Daha sonraki süreçte ise anne ve babanın desteğiyle birlikte çocuğun da çaba göstermesi önemlidir. Teknoloji kullanım süresi planlı hâle getirilmeli, aşamalı olarak azaltılmalı ve boşalan zamanlar daha faydalı etkinliklerle değerlendirilmelidir. Bu etkinlikler; hobiler, sportif faaliyetler, sosyal aktiviteler ve arkadaşlarla geçirilen zaman olabilir. Süreç bütüncül bir şekilde ele alındığında teknoloji bağımlılığının üstesinden gelmek daha kolay olacaktır."
"Yaz tatilinde çocuklar sosyal ve eğitsel faaliyetlere yönlendirilmelidir"
Yaz aylarında çocukların boş zamanlarının artmasıyla teknoloji bağımlılığı riskinin de yükseldiğini belirten Demir, ailelere şu çağrıyı yaptı:
"Özellikle yaz aylarında çocukların boş zamanlarının artması nedeniyle teknoloji bağımlılığı riski de yükselmektedir. Bu nedenle çocukları Gençlik ve Spor Bakanlığının, belediyelerin veya farklı kurumların düzenlediği kurslara yönlendirmek faydalı olabilir. Aynı şekilde Kur'an kursları gibi sosyal ve eğitsel faaliyetlere katılmaları da çocukların teknolojinin olumsuz etkilerinden korunmasına katkı sağlayabilir. Anne ve babaların bu konuda bilinçli hareket etmeleri büyük önem taşımaktadır. Eğer tüm çabalara rağmen bu durumun üstesinden gelinemiyorsa, mutlaka bir uzmandan profesyonel destek alınmalıdır." (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından 2 Temmuz tarihinde Birecik ve Suruç ilçelerinde önleyici kolluk devriyeleri ile yol kontrol faaliyetleri gerçekleştirildi. Uygulamalar kapsamında yapılan arama ve kontrollerde 19 gram esrar, 6 gram sen
Diyarbakır'ın Kulp ilçesi kırsal Uzunova (Cumar) Mahallesi'nde 1980'li yıllarda yapılan ve yaklaşık 40 yıldır bakımsızlıktan dolayı işlevini yitirecek duruma gelen göletin ıslahı ile Hamzalı Mahallesi'ndeki içme suyu hattının hayata geçirilmesi konularını
Yangın, Ayvacık ilçesine bağlı Büyükhusun köyü yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle başladı. Alevleri fark eden vatandaşların haber vermesi üzerine bölgeye Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı çok sayıda hava ve kara aracı y
Kaza, 3 Temmuz'da Ovakent Mahallesi girişinde meydana geldi. A.B. (21) idaresindeki otomobil, sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yol kenarındaki ağaca çarptı. Kazada sürücü A.B. ile araçta yolcu olarak bulunan M.İ. ağır yaralandı. Sağlık
Batman Valisi Ekrem Canalp, Haziran ayına ilişkin güvenlik değerlendirme toplantısında asayişten narkotik suçlara, kaçakçılıktan siber suçlara kadar birçok alanda elde edilen sonuçları kamuoyuyla paylaştı. Valilik Toplantı Salonu'nda düzenlenen basın top
Şırnak'a bağlı İdil'in Türkiye'de en fazla köye sahip ilçelerinden biri olduğunu belirten Özalp, ilçeye bağlı 2 belde, 64 köy ve 24 mezra bulunduğunu hatırlatarak, kırsal mahallelerde içme suyu, kanalizasyon ve yol başta olmak üzere birçok temel altyapı s
İBB Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul için hazırladığı yeni haftalık hava tahmin raporunu açıkladı. Rapora göre kent genelinde hafta boyunca perşembe günü dışında yağış beklenmezken, gökyüzüne çoğunlukla güneşli bir havanın hâkim olacağı öngörülü
Konya Valisi İbrahim Akın'ın başkanlığında düzenlenen İçişleri Bakanlığı Yatırım Değerlendirme Toplantısı'nda, kent genelinde devam eden yatırımların mevcut durumu ile planlanan projeler değerlendirildi. Toplantıda, yatırım süreçlerinde gelinen son aşamal
Bolu'da otobüs kazası: 5'i ağır 15 yaralı
ABD: İran'a saldırı başlattık
03Ukrayna Azak Denizi'nde 10 Rus gemisini hedef aldı
04Nijerya'da açlık krizi derinleşiyor: 17 milyon kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya
05Pakistan'a ait kargo uçağı deniz üzerinde kayboldu
06Antalya'da 578 işletmeye eş zamanlı denetim
07İzmir açıklarında 75 düzensiz göçmen yakalandı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük