MENÜ

Yenilenebilir Enerji Ekipmanları İhracatçıları Birliği kurulmasına JED destek

Son 5 yıldır sürdürülebilirlik eksenli projelere odaklanan Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye'de baş döndürücü bir hızla büyüyen yenilenebilir enerji...

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:29 Güncelleme: 10 Eylül 2025 11:04
Yenilenebilir Enerji Ekipmanları İhracatçıları Birliği kurulmasına JED destek

Son 5 yıldır sürdürülebilirlik eksenli projelere odaklanan Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye'de baş döndürücü bir hızla büyüyen yenilenebilir enerji sektörünü bir ihracatçı birliği çatısı altında buluşturmak için çalışmalarına hız verdi.

Türkiye'de jeotermal enerji sektörü yatırımcılarını çatısı altında toplayan Jeotermal Enerji Derneği (JED), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) bünyesinde kurulma hazırlıkları süren "Yenilenebilir Enerji Ekipman ve Hizmet İhracatçıları Birliği" projesine tam destek verdi. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi'yi ziyaret eden JED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, EİB'nin çalışmalarına desteklerinin tam olduğunu aktardı.

Yenilenebilir enerji sektörünün ihracatta 1 milyar doların üzerinde bir hacme ulaştığı bilgisini veren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, sektörün ihracatının 2023 yılında 2 milyar dolara çıkmasını beklediklerini, yenilenebilir enerji sektöründen gelen ihracatçı birliği çatısı altında buluşma talebi sonrasında Yenilenebilir Enerji Ekipmanları ve Hizmet İhracatçıları Birliği kurma çalışmasını başlattıklarını dile getirdi.

Jeotermal Enerji Derneği'nin (JED) "Yenilenebilir Enerji Ekipmanları ve Hizmet İhracatçıları Birliği" kurma çalışmalarına verdiği desteği çok anlamlı ve değerli olarak nitelendiren Eskinazi, "Türkiye'de yenilenebilir enerji sektörüne son yıllarda büyük yatırımlar yapıldı. Enerji sektöründe kurulu güç kapasitesi 102,3 megavata ulaştı. Bu kurulu gücün 23,6 bin megavatlık dilimini yenilenebilir enerji türleri olan rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütle temsil etti. Yenilenebilir enerji sektöründe yeni hedefimiz kurulu güçte 50 bin megavata ulaşmak olacak. Sektör iç piyasada büyürken, ihracat hacmi de aynı oranda büyüyecek. Yenilenebilir Enerji Ekipmanları ve Hizmet İhracatçıları Birliği bu süreci hızlandıracak" şeklinde konuştu.

Teknik çalışma sonrası başvuru yapılacak

JED heyetini kabulde konuşan Jak Eskinazi de yenilenebilir ve temiz enerjide çok yüksek bir potansiyele sahip olan Türkiye'nin, bu alandaki ihracatçı birliğine kavuşmak için gün saydığını belirtti.

Farklı birlikler ve sektörlerden gerçekleşen ihracatın Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) kodlarının ayrıştırılması sürecinin devam ettiği bilgisini veren Eskinazi, bu teknik çalışmanın tamamlanmasını takiben Biriğin kurulması yönündeki yasal sürecin başlaması için Ticaret Bakanlığına gerekli başvuruyu yapacaklarını sözlerine ekledi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi'yi ziyaret eden Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kurulu gücünü her geçen ay artırdığına dikkat çekerek, sektörün ana ve yan sanayisinde üretim yapan çok sayıda şirketin, aynı zamanda yüksek ölçekli ekipman ihracatı gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

"Kısa sürede dünya lideri olabiliriz"

Jeotermal enerji özelinde ise Türkiye'nin kurulu gücünü son on yılda yüz kat artırdığını hatırlatan Kındap, "Jeotermal enerjide bugün ulaştığımız bin 686 megavat kurulu güç seviyesi, dünyada 4.'lüğe işaret etse de potansiyelimiz bu seviyenin çok üzerinde. Sektörün yatırım iklimini destekleyici bir teşvik mekanizmasının uygulanması ile bu kurulu gücü çok kısa sürede 5 bin megavat seviyesine çıkarmamız ve dünyada lider pozisyona ulaşmamız işten bile değil. Bu artışı destekleyecek kaynak keşifleri elimizde hazır" dedi.

Jeotermal enerji sektöründe faaliyet gösteren ana ve yan sanayi şirketlerinin Türkiye'de ve dünyanın her ülkesinde anahtar teslimi santral kurulumunu yapabilecek seviyeye ulaştıklarını hatırlatan Ali Kındap, şu değerlendirmeyi yaptı: "Sondajdan başlayarak devreye almaya kadar geçen tüm değer zincirinde söz sahibi olan şirketlerimizin yaptıkları ihracatı tek Birlik çatısı altında toplamak, tüm yenilenebilir enerji sektörünü güçlendirir. JED olarak Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde devam eden bu projeye destek vermek amacıyla Sayın Eskinazi'yi ziyaret etmekten ve sektörümüz ile ilgili detayları paylaşmaktan mutluluk duyduk."

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı
Türk Eximbank ve Euler Hermes Aktiengesellschaft arasında reasürans anlaşması imzalandı

Türk Eximbank ve Euler Hermes Aktiengesellschaft arasında reasürans anlaşması imzalandı

Türk Eximbank ve Almanya’nın ihracat kredi garantilerini uygulamakla görevli Euler Hermes Aktiengesellschaft arasında reasürans anlaşması imzalandı.Türkiye’nin resmi ihracat destek kuruluşu Türk Eximbank ve Almanya Federal Cumhuriyeti’nin ihracat kredi ga

Bozkırın sarı devleri hasat için bakıma alındı

Bozkırın sarı devleri hasat için bakıma alındı

Yozgat’ın Yerköy ilçesinde biçerdöver ustaları, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde başlayacak hasat sezonu öncesinde yoğun mesaiye başladı. İlçede hummalı bir çalışma yürütülürken, bakımı tamamlanan biçerdöverler tırlara yüklenerek hasat için yola çıkmayı bekl

Manisa’da kuyumcuların başkanından altın yatırımcısına "Uzun Vade" tavsiyesi

Manisa’da kuyumcuların başkanından altın yatırımcısına "Uzun Vade" tavsiyesi

Manisa Kuyumcular ve Sarraflar Derneği (MAKSAD) Başkanı Mehmet Ödevli, altın piyasasındaki hareketliliği değerlendirerek, "Savaş zamanı yükselmesi beklenen altın bu kez düştü, ancak yatırımcı her zaman uzun vadeli düşünmeli" dedi.Manisa Kuyumcular Çarşısı

Kastamonu Üniversitesi, sınai mülkiyet alanında kentin yenilik ekosistemine katkı sunuyor

Kastamonu Üniversitesi, sınai mülkiyet alanında kentin yenilik ekosistemine katkı sunuyor

Kastamonu Üniversitesi, 2025 yılı içerisinde 9 patent, 4 faydalı model ve 18 tasarımın tescillenmesine katkı sundu.2025 yılı verilerine göre Kastamonu Üniversitesi bünyesinde 9 patent, 4 faydalı model ve 18 tasarım tescili elde edildi. Aynı dönemde 8’i ul

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım: "Cumhur İttifakı’nın liderlerine güveniyoruz"

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım: "Cumhur İttifakı’nın liderlerine güveniyoruz"

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yıldırım, "Türkiye şu anda ateş çemberinde. Bu manada Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’ye, Cumhur İttifakı’nın liderlerine güveniyoruz" dedi.Türkiye Kamu

Milyonluk koçun kuzuları için bugünden sıraya girdiler

Milyonluk koçun kuzuları için bugünden sıraya girdiler

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Manyaslı üretici Emre Sömer tarafından 1 milyon 110 bin liraya alınan Merinos koçunun doğacak kuzularına bugünden 150 talep geldi.Afyonkarahisar, Burdur, Antalya, Bursa, Konya ve Eskişehir gibi illerden sürü sahipleri, üstü

Palandöken: "İş sürekliliği destek programı ile esnafımıza can suyu sağlıyoruz"

Palandöken: "İş sürekliliği destek programı ile esnafımıza can suyu sağlıyoruz"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken,"İş sürekliliği destek programı ile esnafımıza can suyu sağlıyoruz" dedi.Fransa hükümetinin finansmanı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye iş birliğin

AJet’in CIP Salonu yenileniyor

AJet’in CIP Salonu yenileniyor

Türkiye’nin en genç hava yolu şirketi AJet, misafirlerinin seyahat konforunu yükseltmek amacıyla İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki CIP Salonu’nu yeniliyor. 3 Nisan itibarıyla başlayacak çalışmaların ardından AJet’in CIP Salonu, yeni konseptiyle 2026

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
73
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
54
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
48
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
32
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
32
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
31
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
29
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
27
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
27