MENÜ

Yeryüzü Avukatları Derneği: Radikal seküler politikalar Azerbaycan’da da başarısız olmaya mahkûmdur

Yeryüzü Avukatları Derneği, Azerbaycan’da öğrenciler ve öğretmenler için yürürlüğe konulan kılık kıyafet düzenlemelerinin başörtüsü yasağı şeklinde uygulanmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Düzenlemelerin "dünyevilik" ilkesi gerekçe gösterilerek uy

Yayınlanma: 16 Ekim 2026 09:32 Güncelleme: 16 Ekim 2026 08:20
Yeryüzü Avukatları Derneği: Radikal seküler politikalar Azerbaycan’da da başarısız olmaya mahkûmdur

Yeryüzü Avukatları Derneği, Azerbaycan’da öğrenciler ve öğretmenler için yürürlüğe konulan kılık kıyafet düzenlemelerinin başörtüsü yasağı şeklinde uygulanmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Düzenlemelerin "dünyevilik" ilkesi gerekçe gösterilerek uygulandığını belirten dernek, başörtülü kız öğrencilerin eğitim haklarından mahrum bırakıldığını, başörtülü öğretmenlerin ise işten çıkarıldığını ifade etti.

"Eşitlik, eğitim ve din özgürlüğü ihlal ediliyor"

Açıklamada, Azerbaycan Bakanlar Kurulu tarafından 21 Eylül’de öğrenciler, 6 Ekim’de ise öğretmenler için yürürlüğe konulan kılık kıyafet düzenlemelerinin temel hak ve özgürlüklerle bağdaşmadığı belirtti.

Dernek, söz konusu uygulamaların Azerbaycan Anayasası’nın 25, 35, 42 ve 48’inci maddelerinde güvence altına alınan eşitlik, çalışma, eğitim ve din ve vicdan özgürlüklerine aykırı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Söz konusu uygulamalar, Azerbaycan’ın taraf olduğu uluslararası insan hakları sözleşmeleriyle de bağdaşmamaktadır. Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme, Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW), Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Ek 1 No’lu Protokolü; din ve vicdan özgürlüğü ile eğitim ve çalışma haklarını güvence altına almaktadır."

İnsan Hakları Komitesi’nin Hudoyberganova v. Uzbekistan kararına da atıfta bulunulan açıklamada, dinî inanç nedeniyle eğitime erişimin engellenmesinin bireyler üzerinde ciddi baskı oluşturduğuna dikkat çekildi.

"Devlet, dinin nerede ve nasıl görüneceğine karar veriyor"

Laiklik ve dünyevilik ilkelerinin uygulanışını eleştiren dernek, sorunun yalnızca bu ilkelerin yanlış yorumlanması olarak değerlendirilmesinin yeterli olmayacağını savundu.

Açıklamada, "Azerbaycan’da ‘dünyevilik’ adına yapılan da devletin dinden elini çekmesi değil, dinin ne olduğuna, nerede ve hangi biçimde görünebileceğine devletin keyfî olarak karar vermesidir." denildi.

Dernek, aynı düzenlemeler kapsamında millî ve manevi değerleri yansıtan kıyafetlerin Pedagoji Şurasının onayıyla bayram ve törenlerde giyilmesine izin verildiğini belirterek, geleneksel kelağayının millî miras olarak kabul edilirken başörtüsünün yasak kapsamında değerlendirilmesini eleştirdi.

Açıklamada, "Hangi örtünün millete, hangisinin ‘tehlikeli’ bir dindarlığa ait sayılacağına dair bu ayrımın tarafsız bir ilkenin sonucu olmadığı aşikârdır." ifadelerine yer verildi.

Gözaltılar ve fişleme iddialarına dikkat çekildi

Azerbaycan’da uygulamalara yönelik toplumsal tepkilerin arttığı belirtilen açıklamada, vatandaşların kız öğrencilerin eğitim haklarını ve dinî özgürlüklerini savunmak amacıyla barışçıl gösteriler düzenlediği ifade edildi.

Hükümetin taleplere baskıyla karşılık verdiği ileri sürülen açıklamada, çok sayıda kişinin keyfî biçimde gözaltına alındığı, bazı aktivistlerden haber alınamadığı ve başörtülü üniversite öğrencilerinin hukuka aykırı biçimde kayıt altına alınarak fişlendiğine ilişkin kaygı verici bilgiler bulunduğu kaydedildi.

Türkiye’nin geçmişteki tecrübelerine de değinilen açıklamada, belirli bir kıyafet tercihinin devlet eliyle dayatılmasının toplumsal gerilimi artırdığı ve toplumsal barışa zarar verdiği savunuldu.

Azerbaycan hükümetine çağrı

Yeryüzü Avukatları Derneği, Azerbaycan hükümetine çağrıda bulunarak söz konusu uygulamaların derhal sona erdirilmesini istedi.

Açıklamada şu talepler sıralandı:

"Başörtüsü nedeniyle eğitim hakkından mahrum bırakılan öğrencilerin eğitimlerine devam etmesi sağlanmalı, keyfî olarak tutulan vatandaşlar serbest bırakılmalı ve işten çıkarılan öğretmenlerin hakları iade edilmelidir."

Dernek, uluslararası insan hakları mekanizmaları ve halkı Müslüman olan devletler başta olmak üzere ilgili tüm uluslararası aktörleri de Azerbaycan makamlarıyla etkin diyalog kurmaya ve uygulamaların sona erdirilmesi için somut girişimlerde bulunmaya davet etti.

Açıklamada, Azerbaycan halkının temel hak ve özgürlüklerinin korunmasının yalnızca Azerbaycan’ın değil, ortak insan hakları değerlerini savunan herkesin meselesi olduğu vurgulandı. (İLKHA)

ETİKETLER: Yeryüzü Avukatları Derneği, başörtüsü, azerbaycan
KAYNAK: ILKHA

İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Bakan Çiftçi: İstanbul'da 2 bin 727 kişi tahliye edildi

Bakan Çiftçi: İstanbul'da 2 bin 727 kişi tahliye edildi

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, ülke genelinde etkili olan kuvvetli sağanak yağış ve olumsuz hava koşullarına ilişkin yürütülen çalışmalar ve son gelişmeler hakkında AFAD Başkanlığında basın toplantısı düzenlediklerini bildirdi. Bakan Çiftçi, sosyal medya

Pakistan'da bir okulun çatısının çökmesi sonucu ölü sayısı 33'e yükseldi

Pakistan'da bir okulun çatısının çökmesi sonucu ölü sayısı 33'e yükseldi

Peşaver'deki Lady Reading Hastanesi Yatak Yönetimi Ofisi'nden gelen bir rapora göre, hastaneye 53 hasta getirildi; bunlardan 33'ü hayatını kaybetti, üçü ise gözlem altında tutuldu. Diğer 17 hasta ise gözlemden sonra taburcu edildi. Hastanede gözlem listes

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, DYP Genel Başkanı Küpeli’yi ağırladı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, DYP Genel Başkanı Küpeli’yi ağırladı

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen ve karşılıklı iyi niyet temennilerinin paylaşıldığı görüşmenin bir nezaket ziyareti olduğu kaydedildi. Görüşmenin ardından DYP Genel Başkanı Cenk Küpeli, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'na hediye takdimind

Üsküdar Belediye Başkan Vekili Dündar Ziya Gültekin trafik kazasında hayatını kaybetti

Üsküdar Belediye Başkan Vekili Dündar Ziya Gültekin trafik kazasında hayatını kaybetti

Anadolu Otoyolu’nun Düzce kesiminde 3 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında biri ağır olmak üzere 5 kişi yaralandı. Kaza sırasında olay yerinden geçen bir doktorun, ağır yaralının kalbinin durduğunu fark ederek müdahalede bulunduğu ve kalp masajıyl

Batman'da yetim ve muhtaç aileler yararına kermes düzenlenecek

Batman'da yetim ve muhtaç aileler yararına kermes düzenlenecek

Umut Kervanı Batman Derneği tarafından Atatürk Parkı yanında düzenlenecek kermes, beş gün boyunca 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak. Kermesten elde edilecek gelir, yetim ve muhtaç ailelerin ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılac

Filistinli alimlerden Azerbaycan yönetimine başörtüsü çağrısı

Filistinli alimlerden Azerbaycan yönetimine başörtüsü çağrısı

Filistin Âlimler Birliği, Azerbaycan’daki devlet okullarında kıyafet düzenlemeleri kapsamında başörtülü Müslüman öğrenci ve öğretmenlerin okullara alınmaması üzerine yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, eğitimde laikliğin korunması gerekçesiyle uygu

İstanbul’da yağış nedeniyle can kaybı 3’e yükseldi, 4 kişi kayıp

İstanbul’da yağış nedeniyle can kaybı 3’e yükseldi, 4 kişi kayıp

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, Kağıthane ilçesinde Sadabat Parkı yanında bir erkek cesedinin bulunduğu belirtildi. Cesedin kimliğinin belirlenmesi için işlemlerin devam ettiği bildirildi. Açıklamada, yağış nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayıs

İstanbul’da 115 yıllık kayıtlara göre üçüncü en yüksek günlük yağış ölçüldü

İstanbul’da 115 yıllık kayıtlara göre üçüncü en yüksek günlük yağış ölçüldü

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı, İstanbul’da etkili olan kuvvetli yağışlara ilişkin bilgi notu yayımladı. Açıklamaya göre, Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı’nda bugün 129,6 mili

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
16
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
15
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
14
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
13
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
13
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
12
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
10
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
10
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
8
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
8
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
8
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
6
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
5
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3