Romanya Parlamentosunun ev sahipliğinde, Yunus Emre Enstitüsünün organizasyonu ile düzenlenen “Türk Kültür Ayı”nın açılış töreni Romanya Parlamento Sarayının Constantin Brancusi Sergi Salonunda gerçekleşti.“Türk Kültür Ayı” etkinlikler...
Romanya Parlamentosunun ev sahipliğinde, Yunus Emre Enstitüsünün organizasyonu ile düzenlenen “Türk Kültür Ayı”nın açılış töreni Romanya Parlamento Sarayının Constantin Brancusi Sergi Salonunda gerçekleşti.
“Türk Kültür Ayı” etkinlikleri, yoğun katılımlı bir açılış ile misafirlerine kapılarını açtı. Bir ay boyunca Romanya Parlamento binasında sürecek olan etkinlikte, Rumenlerden büyük beğeni alan çeşitli geleneksel Türk sanatları tanıtılacak. Türk Kültür Ayı içinde Rumenler ve Romanya’da yaşayan Türk vatandaşları geleneksel Türk sanatlarını tanıyacak ve ilgi duydukları sanatlarla ilgili düzenlenecek atölyelere katılıp yeteneklerini test edebilecekler.
Açılış törenine, başta Türkiye Cmhuriyeti Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, Kazakistan Cumhuriyeti Bükreş Büyükelçisi Ali Yerlik, Milletvekilleri, Romanya Müftüsü, Romanya Kültür Bakanı Danışmanı ve bakanlık temsilcileri, Devlet Sekreterleri, birçok akademisyen, STK temsilcileri ve Romanya’da mukim vatandaşlar katıldı.
Milli marşların okunmasıyla başlayan törende Yunus Emre Enstitüsü Romanya Koordinatörü Mustafa Yıldız ve Türkiye Cumhuriyeti Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan birer konuşma yaptı.
Yunus Emre Enstitüsü Romanya Koordinatörü Mustafa Yıldız: “Kadim Türk kültürü her zaman paylaşmayı, olanda olup olmayana vermeyi, birbirini sevmeyi ve saymayı öğütlemiştir. Bunları da zamanla sanatla iç içe geçirmiş ve hayatın her anına yaymıştır. Toplumların hafızalarını yazdıkları yer her zaman kültür olmuştur. Kültür ise toplumun hafızasını yansıtan en önemli araçtır. Yunus Emre Enstitüsü olarak bizler de Türk kültürünün bu değerlerini bulunduğumuz ülkelerde isteyen herkese organize ettiğimiz faaliyetlerle ve yürüttüğümüz projelerle taşımaya ve yansıtmaya gayret ediyoruz” dedi.
Ardından faaliyetin organizasyonunda Türk mutfağı için Kral Catering’e, Ebru Sanatı için Rodica Parvan’a, faaliyetin hazırlanmasında emek veren Enstitü çalışanlarına, Parlamento yetkililerine ve katılımcılara teşekkür etti.
Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan ise Romanya ile Türkiye’nin gerek ekonomik gerek askerî gerekse sosyokültürel birçok konuda çok büyük anlaşmalarının ve ortaklıklarının olduğunu ifade etti. Düzenlenen bu etkinliklerle Romanyalı dostlarının Türk kültürünü daha yakından tanıma fırsatına sahip olacaklarını belirtti.
Konuşmaların ardından açılış törenine katılan büyükelçiler ve davetliler sembolik olarak açılış kurdelesini keserek “Türk Kültür Ayı” etkinliklerini başlattılar.
Bir ay boyunca devam edecek faaliyetlerde açılış törenine özel olarak “Türk Mutfağı” tanıtımı gerçekleştirildi. Kral Catering’in katkılarıyla düzenlenen Türk mutfağı atölyesinde ve tanıtımında ‘kavurma, pilav, içli köfte, kısır, çiğ köfte, peynirli börek, poğaça, şekerpare ve cevizli baklava’ gibi Türk mutfağından lezzetler tanıtıldı. Katılımcılar Türk mutfağındaki bu lezzetlerin hazırlanmasında şeflere yardımcı oldular. Hazırlanan ikramlar katılımcılara sunuldu.
Aynı mekânda devam eden faaliyetlerde, Ebru Sanatı atölyesine katılan misafirler kendi ebrularını yapma fırsatı buldular. Yunus Emre Enstitüsünün uzun yıllardan beri devam eden kurslarına katılan kursiyerlerin eserleri de yapılan etkinlikte sergilendi. Bunların yanında, Yunus Emre Enstitüsü bünyesinde bulunan Türk Evleri Sergisi misafirlerin beğenisine sunuldu. Türklerin, Türkistan’dan Avrupa’ya kadar yaşadıkları coğrafyanın özelliklere göre inşa ettikleri evlerin modellerini oluşturan sergi büyük beğeni topladı. Törene katılan yaklaşık üç yüz misafir ebru sanatı yapıp Türk mutfağından sunulan lezzetleri tattılar.
Yunus Emre Enstitüsü tarafından organize edilen “Türk Kültür Ayı”nda Eylül ayı boyunca her gün farklı bir atölye çalışması ve ay boyunca beğeniye sunulan sergiler olacak. Türk mutfağı, Ebru, misk sabunu, seramik, cam üfleme, ipek kozasından lale yapımı, kırkyama ve resim atölyelerinin yanı sıra; Türk Evleri, Ebru Sanatı, Resim ve İslam Sanatı Sergileri düzenlenecek.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Milli Eğitim Bakanlığı ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü koordinesinde, Peygamber Efendimez’in doğumunun 1500’üncü yılı anısına, Türkiye genelinde ‘Yapay Zeka ile Dijital İçerik Geliştirme Projesi’ hayata geçiriliyor.Milli Eğitim Bakanlığı, Din Öğretimi Gen
Aydın’ın Didim ilçesinde 1996 yılında gönüllü emeğiyle kurulan kütüphane, bugün binlerce gencin eğitim ve buluşma merkezi haline geldi.Didim Belediyesi Halk Kütüphanesi, 1996 yılında gönüllülerin özverili katkılarıyla kuruldu. Aradan geçen yıllar içinde s
Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen "Saruhanlı Deve Güreşleri Festivali", yoğun katılım ve büyük coşkuyla gerçekleştirildi. Türkiye’nin farklı illerinden getirilen 90 devenin mücadele ettiği festival, binlerce vatandaşı bir araya get
Manisa Büyükşehir Belediyesi, Şehzadeler Belediyesi ve Yunusemre Belediyesi iş birliğiyle Aşağıçobanisa Mahallesi’nde düzenlenen Şalvar Gecesi etkinliği, sıcak ve samimi atmosferiyle unutulmaz anlara sahne oldu.Mahalle kültürünü yaşatmayı, komşuluk bağlar
Burhaniye ilçesinde, kurban bayramına iki ay kala kurbanlık satışları başladı. Kurbanlıklarda büyük baş hisseleri geçtiğimiz yıl, 25-35 bin lira arasında değişirken, bu yıl 40-45 bin lira isteniyor Küçükbaşlarda geçtiğimiz yıl 10-15 bin lira arasında deği
Tokat’ın Niksar ilçesinde bulunan kale binlerce yıllık geçmişi, çok katmanlı yapısı ve eşsiz manzarasıyla zamana meydan okuyarak bölgenin en önemli tarihi ve turistik değerlerinden biri olmayı sürdürüyor.Niksar ilçesinde bulunan Niksar Kalesi, binlerce yı
Mersin Büyükşehir Belediyesinin Mezitli Çocuk Kampüsünde düzenlediği ve tüm çocuk kampüslerinin katkısıyla hazırlanan ‘Bahar Şenliği’, çocukların sahnelediği gösteriler ve renkli etkinliklerle coşku dolu anlara sahne oldu.Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi
Kars’ta Osmanlı döneminden günümüze ulaşan nadir yapılardan biri olan Ahmet Tevfik Paşa Konağı, yıllardır süren ihmal nedeniyle yıkılma noktasına geldi. Tarihi miras niteliği taşıyan konağın maketinin müzede sergilenmesine rağmen, asıl yapının sahipsiz bı
Ispanaklı Ekmek Daveti Gönülleri Isıttı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Göztepe A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Corendon Alanyaspor
Kocaeli̇spor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
İkas Eyüpspor
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
Hesap.com Antalyaspor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
Zecorner Kayseri̇spor