MENÜ

Zehirli mantar 6 yaşındaki Nisanur’un sonu oluyordu...Karaciğer nakliyle hayata tutundu

Bursa’da 1,5 yıl önce ailesiyle birlikte yediği mantar sebebiyle zehirlenen 6 yaşındaki Nisanur Yavuz’un organ nakli ile sağlığına kavuşmasında gerçekleşen inanılmaz serüven dinleyenleri etkiledi.Bursa’nın İnegöl ilçesinde geçtiğimiz s...

Yayınlanma: 08 Kasım 2023 09:16 Güncelleme: 15 Eylül 2025 12:20
Zehirli mantar 6 yaşındaki Nisanur’un sonu oluyordu...Karaciğer nakliyle hayata tutundu

Bursa’da 1,5 yıl önce ailesiyle birlikte yediği mantar sebebiyle zehirlenen 6 yaşındaki Nisanur Yavuz’un organ nakli ile sağlığına kavuşmasında gerçekleşen inanılmaz serüven dinleyenleri etkiledi.
Bursa’nın İnegöl ilçesinde geçtiğimiz sene 15 Temmuz’da Yavuz ailesi, Kurban Bayramı’nın 3’üncü günü ormandan topladıkları mantarı mangalda pişirdi. Aileden yaklaşık 15 kişinin tükettiği mantardan 3 kişi zehirlendi. 6 yaşındaki Nisanur, yaşının küçük olması ve bağışıklık sisteminin gelişmemiş olması sebebiyle durumu ağırlaştı. İlk olarak İnegöl Devlet Hastanesi’ne götürülen küçük Nisanur, sonrasında Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne, durumunun daha da ağırlaşması üzerine Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi.
Yoğun bakımda tedaviye alınan Nisanur için doktorlar ’acil karaciğer’ nakli arayışına girdi. Zamanın giderek azaldığı endişeli bekleyiş devam ederken, Nisanur’un hikayesindeki inanılması güç olaylar o dakikadan itibaren başladı. Yaklaşık 1,5 önce yaşanan o günü anlatan Uludağ Üniversitesi Organ Nakil Koordinatörü Kerem Selimoğlu, "Bayram tatili olduğu için bütün sağlık çalışanları izine ayrılmıştı. Ancak ben nöbete kalmıştım. Sonra Yüksek İhtisas Hastanesinden Nisanur’un zehirlendiği acil karaciğer nakli olması gerektiği haberi geldi. Ne yapacağımızı şaşırdık. Çok fazla bir umudumuz yoktu. Çünkü karaciğerin ebatlarının aynı olması, kan gurubunun uyması gerekiyordu. Ulusal koordinasyon merkezini aradık. Görevli arkadaşlara, ’5 yaşındaki çocuk için karaciğer arıyoruz’ dediğimde bana ’Yaşı kaç demiştiniz?’ diyerek hemen kan gurubunu sordular. Bende ’0’ deyince, ’gerçekten mi inanamıyorum’ dediler. ’Evet bizde çok üzüldük elimizden geleni yapacağız’ dediğimde ise, ’Evet elimizden geleni yapacağız. Ama ben onun için söylemedim. Konya’da 2,5 yaşında bir donör var. Kalbini Ege Üniversitesi kabul etti. Böbrekleri Akdeniz Üniversitesi kabul etti. Fakat karaciğeri takacak uygun bir alıcı bulamıyorduk. Bunun üzerine siz aradınız ve zamanlamanız harika’ dediler. Normalde acil çağrıyı yaparsınız ve günlerce beklersiniz. Hatta bu bekleme sırasında hastayı kaybedebilirsiniz bile. Bu sefer tam tersi bir durum oluştu. Donör sistemde alıcısını bekliyordu" dedi.
Daha sonra her şeyin daha hızlı olması gerektiğini belirten Selimoğlu, Nisanur’un çok fazla vakti olmadığını dile getirerek, ", "Bizim araç ile Konya’ya kısa sürede gitmemiz çok zor, buradan ekip gidecek çıkarım yapacak ve geri dönüp nakil ameliyatına girecek. Böyle durumlarda devletimiz her zaman arkamızda. Uçak Ege Üniversitesi için hazırlanmıştı. Bizim içinde hazırlanacaktı. Fakat sabahı bulabilirler demişlerdi. Konya’dan rica ettim böbrekleri çıkartırken bizim içinde karaciğeri çıkartabilir misiniz? diye. Onlar da hocaları ile konuşup çıkartmayı kabul etti. Bize çok şanslısınız dediler. Çünkü çıkarımı yapacak genel cerrahımız aslında Malatya’da eğitimdeydi. Bayram neticesi ile buraya gelmişti, ailesinin yanında bulunuyordu. Burada da ikinci inanılmazı yaşamış olduk. O gece bu organizasyon sorunsuz bir şekilde sonuçlandı. Konya’da, alınan karaciğer, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı uçakla Bursa’ya getirildi. Acil ameliyata alınan Nisanur’a 15 Temmuz günü nakil yapıldı. Nakil sonrası karaciğerinin uyum sağladığı Nisanur, sağlığına kavuştu. Burada en büyük pay ise 2,5 yaşında çocuğunu kaybeden ailenin o anda organlarını bağışlamasıdır" diye konuştu.
Babası ve annesi ile birlikte Bursa Şehir Hastanesi’nde düzenlenen Bölge Koordinasyon Toplantısı’na katılan Nisanur 1,5 yılın ardından etrafına gülücükler saçtı. Kızının inanılmazı sor süreci yaşadığını belirten Yalçın Yavuz, "Kızım çok şükür kurtuldu, o gün yaşadıklarımız bir biz bir de Allah bilir. Bütün emeği geçen doktorlarımızdan Allah bin kere razı olsun. O gün kızımız çok kötü bir haldeydi, Şevket Yılmaz Hastanesi’ne götürdük, orada teşhis konuldu ve Uludağ Üniversitesi Hastanesi’ne getirdik. O gün doktorlarımız elinden geleni yaptılar, hepsine sonsuz teşekkür ederim. Çok kısa sürede nakil yapılacak organ bulundu ve kızımız kurtuldu. Kızım mantardan zehirlendi, hastaneye getirdiğimizde karaciğer yetmezliği teşhisi konuldu ve yüzde birlik bir kurtulma şansı olduğu söylendi. Olayın yaşandığı gün 14 Temmuz günü biz köydeydik, mantar topladık ve 15 kişi o mantarı yedik. Yeğenim, eşim ve kızım rahatsızlandı, eşim ve yeğenim ayakta atlattılar ama kızım istifra etmeye başladı ve ateşi yükseldi. Uludağ Üniversitesi Hastanesi doktorları elinden geleni yaptılar ve kızımı kurtardılar. Bize "yüzde birlik bir şansı var. Her an her şeye hazırlıklı olun" dediler. Biz o esnada ne yapacağımızı bilemedik, çok çaresiz kaldık. Allah bütün emeği geçen doktorlarımızdan razı olsun" dedi.
Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ekrem Kaya ise, "Türkiye ve Avrupa’ya örnek olacak şekilde bir organ bağış trendi yakalamıştık. Pandeminin yok ettiği bu başarıyı tekrardan elde etmek istiyoruz. Bu süreçte herkese görev düşüyor. Eskiden bu başarıyı basının desteği ile elde etmiştik. İnşallah şimdi de devam edecek. Nisanur bize bir mantar zehirlenmesinden dolayı başvurmuştu, zamanımız çok dardı, o sırada başka bir ilde bir verici çıktı. Ekipleri toparladık ve çok kısa bir zaman içerisinde tam bir ekip çalışmasıyla, organ nakli yapıldı. Bu gibi durumlar insanı çok mutlu ediyor. İnşallah bu haberler ile insanlardaki ve sağlık çalışanlardaki duyarlılığı arttırır ve eski başarımızı elde ederiz" şeklinde konuştu.
Başka bir organ nakliyle hayata tutunan 43 yaşındaki Nail Tuncer de, "Böbrek yetmezliğim vardı. Protein kaçağından kaynaklı. 4 yıldır ev diyalizi yapıyorum. Diyaliz netice veriyordu. Ama yüzde 60 - 70’lerde bir temizlik yapıyordu. Başka bir hastanede nakil başvurusunda bulundum ama çağıran kimse olmadı. Bursa Şehir Hastanesi’nde hocamızı duyduk ve kaydımızı buraya aldırdık. Bir nakil çıkmıştı. Ama kadavra için çağrıldığımda çapraz dokularımız uyuşmadı ve başka bir hastaya nakil oldu. İkinci kez çağrıldığımda çapraz dokularımız uyuştu ve nakil yapıldı. Allah’a şükürler olsun. Şu anda sağlıklı bir insan gibi hayatımı sürdürüyorum. Nakil sırası bana geldiğinde heyecanlandım. "Anlatılmaz yaşanır" diye bir kelime vardır bizzat onu yaşadım. Diğer hastanede 4 yıl sonuç çıkmasını bekledim. Ama hiçbir netice olmadı. Bursa Şehir Hastanesi’nde ise 5 ay gibi bir sürede organ bulundu. Ailemde annem ile babamı 2012 senesinde kaybettim, bu yüzden ailemden organ verebilecek hiç kimse olmadı" diye konuştu.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Edirne’de koyunlar botlarla kurtarıldı

Edirne’de koyunlar botlarla kurtarıldı

Edirne merkeze bağlı Bosna köyünde su taşkını sonrası koyunlar botlarla kurtarıldı.Edirne’de yaşanan su taşkınları sonrası yükselen sular, merkeze bağlı Bosna köyünde hayvancılıkla uğraşan vatandaşları da etkiledi. Taşkın nedeniyle risk altında kalan koyu

Ödemiş’te baraj tahliye suyu sel oldu, geçtiği tarlaları küçülttü

Ödemiş’te baraj tahliye suyu sel oldu, geçtiği tarlaları küçülttü

İzmir’in Ödemiş ilçesinde bulunan Bademli Barajı, su seviyesinin yükselmesi üzerine kontrollü olarak tahliye edilirken, devam eden yağışla birlikte salınan sular sele dönüşerek geçtiği tarım arazilerine zarar verdi.İzmir genelinde son günlerde etkili olan

Hayır için dağıtılan tonlarca soğan bir saatte tükendi

Hayır için dağıtılan tonlarca soğan bir saatte tükendi

Aydın’ın İncirliova ilçesinde tır dolusu hayır soğanı vatandaşların yoğun ilgisi sonucu bir saatte tükendi.Acarlar Mahallesi’nde hal esnafı Semih Andiç, vefat eden dedeleri ve tüm şehitler adına bir tır dolusu kuru soğanı, Cumhuriyet Meydanı’na getirilere

’Askıda balık’ uygulaması ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürdü

’Askıda balık’ uygulaması ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürdü

Kahramanmaraş’ta bir balıkçının Ramazan ayı dolayısıyla başlattığı askıda balık uygulaması takdir topladı.Onikişubat ilçesinde balıkçılık yapan İbrahim Sarı, Ramazan ayı nedeniyle başlattığı askıda balık uygulamasıyla ihtiyaç sahibi ailelerin yüzünü güldü

Şahin, vatandaşlarla iftarda buluştu

Şahin, vatandaşlarla iftarda buluştu

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, hayata geçirilen ve açıldığı ilk günden itibaren yoğun ilgi gören Ramazan Sokağı’nda vatandaşlarla bir araya gelerek iftar açtı.Festival Park’ta kurulan, ışıklarla süslenmiş sokakta, ezan sesiyle birlikte

Eksim Enerji’den öğrencilere çevre bilinci eğitimi

Eksim Enerji’den öğrencilere çevre bilinci eğitimi

Eksim Enerji, sosyal sorumluluk projesi olan "Yeteri Kadar" kampanyası kapsamındaki Doğa Dostu Etkinlik Uygulamaları’nın ilkini Osmaniye’de gerçekleştirdi. 7-11 yaş grubundan öğrencilerin katıldığı programda, enerji verimliliği ve sürdürülebilir yaşam oda

Faik Güngör Ortaokulu’nda değer odaklı eğitim: "10’a ben yeterim" projesi

Faik Güngör Ortaokulu’nda değer odaklı eğitim: "10’a ben yeterim" projesi

Erzurum Yakutiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Faik Güngör Ortaokulunda yürütülen "10’a ben yeterim" projesi, tüm öğretmenlerin ortak emeği ve özverili çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Projede her öğretmen, sorumluluğunu üstlendiği 10 öğrenciyle bireb

Erzurum’un bir yanı kış bir yanı bahar

Erzurum’un bir yanı kış bir yanı bahar

Erzurum bu günlerde neredeyse dört mevsimi bir arada yaşıyor. Kent merkezi karla beyaza bürünürken, Olur ilçesi Ormanağzı Mahallesi’nde kar çiçekleri açtı.Erzurum’un Olur ilçesine bağlı Ormanağzı Mahallesi’nde, yüksek kesimler hâlâ karla kaplı olmasına ra

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
55
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
52
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
48
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
43
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
41
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
36
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
31
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
30
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
28
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
26
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
24
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
23
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
23
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
21
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
19
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
19
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
13