Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 18 Mart 2015 - 14:48 Yorum: 0

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü

Trabzon, Samsun, Ordu, Giresun, Amasya, Sinop, Rize, Gümüşhane, Artvin, Çorum ve Bayburt'ta düzenlenen törenlerle şehitler anıldı

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü

TRABZON (AA) - Trabzon, Samsun, Ordu, Giresun, Amasya, Sinop, Rize, Gümüşhane, Artvin, Çorum ve Bayburt'ta, "18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü" dolayısıyla törenler düzenlendi.

Trabzon'da Değirmendere Mahallesi'ndeki Sülüklü Mezarlığı'ndaki şehitlikte yapılan törene, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Asım Kocaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, askeri erkan, polisler ve şehit yakınları ile vatandaşlar katıldı.

Şehitlikteki anıta çelenk sunulması, bayrağın göndere çekilmesi ve saygı duruşunda bulunulmasıyla devam eden törende, Vali Öz şehitlik anı defterini imzaladı.

Törende, Vali Öz, Tuğgeneral Kocaoğlu, Gümrükçüoğlu ve katılımcılar, şehit mezarlarına kırmızı ve beyaz karanfil bıraktı.

Şehit yakınlarının gözyaşı döktüğü törende, şehitler için Kur'an-ı Kerim okunup dua edildi.

- Samsun

Kıranköy Mezarlığı Şehitlik Anıtı'nda başlayan törende, Samsun Valiliği, Garnizon Komutanlığı, Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Harp Malulü, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Samsun Şubesi tarafından anıta çelenkler sunuldu.

Samsun Valisi İbrahim Şahin'in Şehitlik Şeref Defterini imzalamasının ardından, İl Müftülüğünce şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi. Ardından protokol üyeleri, şehit mezarlarını ziyaret ederek kabirlere karanfil bıraktı.

Buradaki program sonrası protokol üyeleri ve şehit yakınları, Asri Mezarlığı Şehitlik Anıtı'ndaki törene katıldı. Burada da dua edilerek şehit mezarlarına karanfil bırakıldı.

Vali Şahin, Atatürk Kültür Merkezi'nde devam eden törende yaptığı konuşmada, gençlere, çocuklara eğitim noktasında iyi hedef gösterilmesi halinde muasır medeniyet seviyesinin ötesine çıkılacağını belirtti.

Konuşmaların ardından 1915 ruhunu anlatan belgesel gösterildi, İlkadım İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından oratoryo sunuldu.  

- Giresun

Giresun'da ilk tören Giresun Kalesi'ndeki şehitlikte yapıldı. Şehitliğe çelenklerin konulmasının ardından saygı atışı gerçekleştirildi. 

Burada şehitlik şeref defterini imzalayan Giresun Valisi Hasan Karahan, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin, düşmanın gücü karşısında Türk’ün yılmaz direncini göstermesi ve yurdunu korumanın kutsal mücadele destanını oluşturması açısından önem arz ettiğini aktardı.

Törenin ardından Giresun Belediyesi Vahid Sütlaç Sahnesi'nde öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı, tiyatro oyunu sahnelendi.

- Ordu

Ordu Garnizon Şehitliği'nde yapılan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Ordu Valiliği, İl Jandarma Komutanlığı, Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Harp Malulü, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Ordu Şubesi tarafından çelenklerin sunumu yapıldı. 

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nun Şehitlik Şeref Defterini imzalamasının ardından, İl Müftülüğünce Kur'an-ı Kerim okunarak dua edildi. Ardından protokol üyeleri, şehit mezarlarına karanfil bıraktı.

Kültür Sanat Merkezinde gerçekleştirilen etkinlik ise Çanakkale Savaşı'nı anlatan belgeselin gösterimiyle başladı.

Vali İrfan Balkanlıoğlu, buradaki konuşmasında, Çanakkale destanının yazıldığı sırada düşmanın Türk ulusunun birlik ve beraberliğini hesap edemediğini söyledi. 

Balkanlıoğlu, "Dünyanın bütün süper güçleri bizim üzerimize saldırsa bile birlik ve beraberliğimizi, kardeşliğimizi kaybetmediğimiz sürece bizi hiç bir güç yıkamaz" dedi.

Vali Balkanlıoğlu'nun konuşmasının ardından program, gün dolayısıyla düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediyelerin verilmesiyle sona erdi.

- Çorum

Gazi Caddesi'ndeki şehitlikte düzenlenen törende, Vali Ahmet Kara, Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ahmet Çelik, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ile Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Muharip Gaziler ve Kıbrıs Gazileri Derneğince şehitler anıtına çelenk sunuldu. 

Şehit yakınları ve gazilerin de katıldığı törende, askeri manganın saygı atışı sonrasında saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. 

Vali Kara'nn Şehitlik Şeref Defterini imzalamasının ardından şehit mezarları ziyaret edildi. Vali Kara ve beraberindekilerin mezarlara karanfil bırakmasının ardından İl Müftüsü Mehmet Aşık tarafından dua edildi. 

Mezar taşlarına sarılarak şehitlerin fotoğraflarını öpen bazı şehit yakınlarının gözyaşlarına hakim olamadıkları gözlendi. 

Şehitlikteki törenin ardından Devlet Tiyatro Salonunda anma programı düzenlendi. Vali Ahmet Kara, buradaki konuşmasında, Çanakkale Zaferi'nin, Türk ve dünya tarihinin önemli dönüm noktalarından biri olduğunu vurgulayarak, "18 Mart Çanakkale Zaferi, tarihte eşine az rastlanır kahramanlık destanlarından biri olduğu kadar, inancın, azmin ve kararlılığın da en büyük simgesidir" dedi.

Daha sonra Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerince hazırlanan "Çanakkale" adlı oratoryo sunuldu.

Hitit Üniversitesi tarafından organize edilen program kapsamında da Hürriyet Meydanı'nda, Çanakkale Savaşı döneminde askerlere verilen hoşaf, buğday çorbası ve ekmekten oluşan menü ikram edildi.

- Amasya

Amasya'da Tekir Dede Mezarlığı'ndaki garnizon şehitliğine çelenk bırakılmasıyla başlayan törene, Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ufuk Uras, Belediye Başkanı Cafer Özdemir, İl Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, daire amirleri ile şehit aileleri ve gaziler katıldı.

Şehitlik defterini imzalayan Çomaktekin, buradaki konuşmada, şehitlerin canlarını seve seve verdikleri cennet vatanı korumanın, gelecek kuşaklara daha güçlü bir Türkiye bırakmanın kutsal bir görev olduğunu ifade etti.

Törenin sonunda müftü yardımcısı Adem Ayrancı eşliğinde katılımcılar, şehitler için dua ederek mezarlarına karanfil bıraktı.

- Artvin

Artvin Garnizon Şehitliğinde düzenlenen tören, Vali Kemal Cirit, İl Garnizon Komutanı Piyade Albay Mehmet Kip ve Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe’nin şehitlik anıtına çelenk sunmasıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve saygı atışının ardından Vali Cirit, Şehitlik Özel Defterini imzaladı.

Garnizon şehitliğindeki tören, şehit mezarlarının ziyaret edilerek kabirlere karanfil bırakılmasının ardından sona erdi.

Törenin ardından Vali Cirit ve beraberindekiler, Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi'nde, Artvin İskebe Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan "Çanakkale Dersi" konulu programa katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapıldığı programda, öğrenciler oratoryo sahneledi. Program sonunda fotoğraf sergisi açıldı.

Artvin Belediyesince düzenlenen programda ise Artvin Valiliği önünde Çanakkale destanı temsili olarak canlandırıldı.

Çanakkale Savaşı'nı anlatan fotoğraflardan oluşan arka fon önünde siper ve mevziler kurulan etkinlikte, Türk ve Anzak askerleri arasındaki savaş sahnelendi. Seyit Onbaşı'nın 276 kilogram ağırlığındaki top mermisini sırtına alarak bir süre yürümesinin canlandırıldığı bölüm, izleyiciler tarafından alkışlandı.

Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, ilk defa farklı bir etkinlik düzenlediklerini kaydederek, "Çanakkale ruhunu yaşamak ve yaşatmak adına farklı bir etkinlik düzenledik. Halkımızın Çanakkale ruhunu hissetmesi için siperler kazdık. Temsili olarak Çanakkale Savaşı'nı anlatan canlandırma gerçekleştirdik. Çanakkale'de şehit düşen askerlerimizin üzüm hoşafı, buğday çorbası ve buğday ekmeğinden oluşan öğlen yemeği menüsünü halkımıza dağıttık. Vatandaşlarımıza o anlamlı günün hissiyatını anlatmak istedik" ifadesini kullandı.

- Rize

Rize'de "Çanakkale Ruhu Seher Vakti Doğar" projesi çerçevesinde Sahil Camisi'nde Kur'an-ı Kerim okundu, sabah namazı sonrası şehitler için mevlit programı düzenlendi.

Programa Rize Valisi Ersin Yazıcı, vali yardımcıları, Belediye Başkanı Reşat Kasap, protokol üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Mevlidin ardından öğrenciler ve vatandaşlara Çanakkale'de asker karavanası olan kırık buğday çorbası ve ekmek dağıtılarak şehitler için dua edildi.

Vali Yazıcı, buradaki konuşmasında, yedi düvele karşı bu toprakların vatan olması için binlerce şehit verildiğini belirterek, "Bu topraklar bizimdir diyen Mehmetçik, kanının son damlasına kadar ülkesindeki toprağını bırakmamıştır. Çok kanlı ve elem dolu dokunaklı hatıraların bırakıldığı Çanakkale'yi hepinizin görmesini arzu ediyorum" dedi.

Program, şehitlik anıtına çelenk sunulmasının ardından İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde devam etti. Burada "Bizim Fidanlarımız" konulu Rizeli şehitlerin fotoğraflarının yer aldığı sergi açıldı. Şehit ailelerine, hat sanatıyla şehitlerin adlarının yazıldığı tablo hediye edildi.

Ardından kültür merkezi bahçesine fidan dikildi.

- Gümüşhane

Gümüşhane Hükümet Meydanı'nda düzenlenen ilk törene Vali Yücel Yavuz, Garnizon Komutanı Albay Erdal Eren, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Şehit ve Gaziler Derneği Başkanı Cahit Erdoğan, askeri ve mülki erkan ile öğrenciler katıldı.

Vali Yavuz, Garnizon Komutanı Albay Eren, Belediye Başkanı Çimen, Şehit ve Gaziler Derneği Başkanı Erdoğan'ın anıta çelenk sunmalarının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Vali Yavuz ve beraberindekiler daha sonra İl Jandarma Komutanlığı ile İbni Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin kültür merkezinde düzenlenen programa katıldı.

Gün dolayısıyla düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verildiği program sonunda Vali Yavuz, emeğe geçenlere teşekkür ederek, "Duygu ve maneviyat yüklü bir gündeyiz. Şehit yakınları devlet, millet olarak bize emanet. İnşallah bir daha şahadet olayı yaşamayız" dedi.

- Bayburt

Bayburt'taki ilk program, İmaret Tepesi Şehitliğinde düzenlendi. Buradaki programa Vali Vekili Ali Gökay, Garnizon Komutanı Piyade Kurmay Albay Mehmet Nail Yiğit, Belediye Başkanı Mete Memiş, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, Şehit Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Hayrettin Haluk Akkoyunlu, gaziler ile şehit ve gazi aileleri katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından anıta çelenkler sunuldu.

Şehit Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Akkoyunlu, buradaki konuşmasında, milletlerin tarihinin kahramanlarla yükseleceğini belirterek, "Kahramanları olmayan bir milletin tarihi sığ ve durgun bir göl gibidir. Büyük Türk milletinin mazisi sayısız kahramanlarla ve destanlarla doludur" diye konuştu.

Buradaki törenin ardından Şair Zihni Kültür Merkezi'nde, Milli Eğitim Müdürlüğü ile Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğünce program düzenlendi. Şiirlerin okunduğu programda, gün dolayısıyla düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

- Sinop

Sinop'ta yağmur altında deniz şehitliğinde gerçekleştirilen törende, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okunarak saygı atışı yapıldı.

Törene, Vali Yasemin Özata Çetinkaya, Belediye Başkanvekili Hüseyin Minoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şefaattin Serten, Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı Mehmet Özgen, daire amirleri, askeri ve mülki erkan katıldı.

Burada konuşan Vali Çetinkaya, Çanakkale Savaşı'ndan 100 yıl sonra Türk milletinin şehitlerin fedakarlıklarını daha iyi idrak ettiğini belirterek, "Ben inanıyorum ki sadece 100. yılda değil bininci yılda bile sizler, bizlerin kalbinde aynı heyecanla yaşayacaksınız, sizlere karşı minnet ve şükran duygularımız artarak devam edecektir" ifadesini kullandı.

Törenin ardından şehitler için dua edilerek mezarlarına karanfil bırakıldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber