Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 23 Ekim 2014 - 21:33 Yorum: 0

2023 topyekün ulaşabileceğimiz bir hedeftir

Kalkınma Bakanı Yılmaz, "2023, birkaç ilin enerjisiyle birkaç yörenin çabasıyla ulaşabileceğimiz bir hedef değil, topyekün, ülkemizin enerjisini harekete geçirerek ulaşabileceğimiz bir hedeftir" dedi.

2023 topyekün ulaşabileceğimiz bir hedeftir

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, '2023, birkaç ilin enerjisiyle birkaç yörenin çabasıyla ulaşabileceğimiz bir hedef değil, topyekün, ülkemizin enerjisini harekete geçirerek ulaşabileceğimiz bir hedeftir' dedi.

Yılmaz, Niğde Üniversitesi Konferans Salonu'nda Konya Ovası Projesi (KOP) yöneticileriyle gerçekleştirilen KOP Koordinasyon Toplantısı sonrası matbuat toplantısı düzenleyerek değerlendirmede bulundu.

Uzun zamandır Kalkınma Bakanlığı ve KOP Bölge İdaresi şekilde fiil planı hazırlama konusu için meslek yaptıklarını belirten Yılmaz, 5 yıllık bir fiil planının son etabına geldiklerini, bugün ki koordinasyon toplantısında Bölge Kalkınma İdaresi Başkanının geniş bir biçimde fiil planını sunduğunu söyledi. 

Amaçlarının bu bölgenin bir taraftan rekabet gücünü artırmak, potansiyelini harekete geçirerek ülke kalkınmasına katkısını artırmak, diğer taraftan da 2023 vizyonu çerçevesinde bu bölgenin şahıs başına azalma gösteren ulusal gelirde Türkiye ortalamasına yaklaşmasını ve mümkünse geçmesini sağlamak olduğunu dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

'Eylem planı arasında su konusu en esas konu şekilde ön plana çıktı. Sadece tutar şekilde değil, suyun tasarruflu ve üretken kullanılması da önemli. Bir taraftan kapalı uyum sulamalar, bir taraftan nebat desenli dönüşümler, başka taraftan üniversitelerle yapılacak işbirliğiyle geliştirilecek yeni teknolojilerle suyu fazla fazla daha üretken kullanmamız gerekiyor. Özellikle ziraat dalında suyu fazla fazla üretken kullanmamız gerekiyor. Ülkemizde suyun yüzde 70'den fazlası ziraat dalında kullanılıyor. Bu sektörde suyu üretken kullandığımızda başka alanlardaki kullanımda ciddi bir huzur sağlayacaktır. Bu bölgemiz o anlamda fazla fazla kritik.'

Ekonomik kalkınma boyutu da ele alandı

Daha öncelikle KOP dendiğinde ağırlıklı şekilde su meselesinin akla geldiğini hatırlatan Yılmaz, yeni hazırlanmakta olan KOP fiil planının çok daha geniş bir çerçeveye sahip olduğunu, ziraat ve sulama dışında ekonomik kalkınma boyutuna da geniş biçimde yer verildiğini vurguladı. 

Özellikle turizm, imalat, endüstri başta olmak üzere bilgi tabanlı yeni sektörleri geliştirme hususları olmak üzere ekonomik kalkınma ekseninin de yeni fiil planında ele alındığına dikkati çeken Yılmaz, şöyle devam etti:

'Ulaştırma altyapısı başta olmak, altyapının geliştirilmesi konusu da ciddiyet taşıyor. Burada enerji boyutu ön plana çıkıyor. Bu alanımızda yenilenebilir enerji konusu fazla fazla önemli. Yağış itibarıyla yeterli değil ancak güneşli zaman itibarıyla dünyanın ve Türkiye'nin en ciddi merkezlerinden birisi. Dolayısıyla güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji konusu için yeni fiil planını ön plana çıkarıyoruz. 2023, birkaç ilin enerjisiyle birkaç yörenin çabasıyla ulaşabileceğimiz bir hedef değil, topyekün, ülkemizin enerjisini harekete geçirerek ulaşabileceğimiz bir hedeftir. Dolayısıyla tüm yörelerimizin potansiyelini iyi belirleyip iyi harekete geçirmek durumundayız. Bunu da merkezi tutum ve mahalli dinamikler el ele yapmak durumundayız.'

Yılmaz, daha sonra Niğde Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarının açılışını gerçekleştirdi.

Muhabir: Musa Özyürek

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber