Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Spor 24 Temmuz 2014 - 15:41 Yorum: 0

40 metreden adrenalin atlayışı

Türk Hava Kurumu Müzesi'ndeki 40 metrelik atlama kulesi, adrenalin meraklılarının akınına uğruyor

40 metreden adrenalin atlayışı

Türk Hava Kurumu (THK) Müzesi yerleşkesinde yer saha atlama kulesi, adrenalin meraklılarının akınına uğruyor. 

THK sebebi ile kurulan ve 19 Mayıs 2002'de hizmete açılan müzeyi ziyaret edenler, Türk havacılık tarihini öğrenmekle kalmıyor, 40 metrelik kuleden paraşütle atlama imkanı da buluyor.

Müze Müdürü Selami Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hususi müze statüsüne sahip olduklarını belirterek, 'Müzemiz hem ziyaretçi sayısı hem aktiviteleri hem de lokasyonu bakımından Ankara'da bir numaradır. Ücretsiz girilebilen yerleşkemizde, konuklarımızın en iyi biçimde zaman geçirmelerini sağlıyoruz' dedi.  

Paraşüt kulesinin 'anıt eser' olduğunu kaydeden Yıldırım, 'Kule, 1937 yılında Celal Bayar sebebi ile faaliyete geçirilmiş. Cumhuriyetin ilk yıllarından kaldığı için çok değerli. Geçen sene bakımdan geçirdik ve yine hizmete sunduk. İlgiden aşırı memnunuz. Müze ve atlama kulemizi, yılda yaklaşık 15 bin şahıs ziyaret ediyor' diye konuştu. 

Yerli ve yabancı turistler sebebi ile sene boyu ziyaret edilen müzenin 3 bölümden oluştuğunu ifade eden Yıldırım, 'Müze, açık ve kapalı alanları ile atlama kulesinden oluşuyor. Gerekli şartlara uygunsa arzulayan herkes kuleden atlayabiliyor. Ayrıca THK kursiyerleri de burada eğitimleri gereği atlayış yapıyorlar. Atlayışlar, paratonerle beraber sayarsak yekün 41 metrelik kulenin 38 metrelik bölümünden gerçekleşiyor. Değişik bir deneyim yaşamak arzulayan herkesi müzemize çağrı ediyoruz' ifadelerini kullandı. 

'45 kilonun altı, 90 kilonun üstü'

Paraşüt eğitmeni ve müze şefi Özgür Kaynak ise müzenin pazartesi dış her gün açık olduğunu  anlatarak, 'Hava şartları uygunsa 10.00 ile 18.00 saatleri içerisinde atlayış yapılabiliyor. 16 yaşından küçük küçükler fakat ailesinin onayıyla atlayabiliyor. Yaşta üst hudut bulunmamaktadır fakat insanın bir sıhhat derdi varsa ve son 1 sene içerisinde ağır bir ameliyat geçirdiyse atlayış yaptırmıyoruz. Ayrıca 45 kilonun altındakiler ve 90 kilonun üstündekiler atlayış yapamıyor' diye konuştu.

Atlayıştan evvela insana kısaca kuralları anlattıklarını belirten Kaynak, 'Paraşütte çift ağırlık sitemli bir mekanizma kullanıyoruz. Paraşüt, kuleye bağlı ve zaten açık oluyor. 38 metreden ilk atlayışta kişi, 3 mt. kadar düşüyor ve bu da yaklaşık 1 saniye sürüyor. Bu düşüşten sonra şahıs paraşüte asılı şekilde inmeye başlıyor' dedi.

'Hazır olmayanı zorlamıyoruz'

'Atlayış için gelenler içerisinde adrenalin ve heyecan isteyen de var, yükseklik korkusunu yenmek isteyen de' diyen Kaynak, insanın atlayıp atlamayacağına son şekilde eğitmenin karar verdiğini dile getirdi.

Kişinin kendini psikolojik manada hazır hissedip hissetmesinin son derece mühim olduğunu anlatım eden Kaynak, 'Sonuçta bu, bizim doğamıza aykırı, her gün 38 metreden atlamıyoruz. Kişi buraya geliyor ama yukarı çıktığında tedirgin olabiliyor. Çok az da olsa atlamadan arka giden oluyor. Kişinin madde kullanıp kullanmadığını, psikolojik şekilde hazır olup olmadığını anlamaya çalışıyoruz. Hazır olmayanı zorlamıyoruz fakat atlayanlar buradan aşırı mesut ayrılıyorlar' diye konuştu.  

'Gençleri ve genç hissedenleri çağrı ediyoruz' 

Eğlencenin yanı dizi bir başka amaçlarının, kullanıcılarını paraşütçülük ve havacılıkla tanıştırmak ve bu alanlara yönlendirmek olduğunu kaydeden Kaynak, 'İlk defa buradan atlayış yapıp daha sonra havacı olan aşırı insan var' dedi.

4 yıldır bu vazife sürdürdüğünü ve bu zaman içerisinde yaptırdığı yaklaşık 5 bin atlayışın hiçbirinde problem yaşanmadığını kaydeden Kaynak, 'Zaten biz problem yaşanmaması için buradayız. Geçen yılki tadilattan sonra 3,5 ay içerisinde 822 şahıs atlayış yaptı. Okullar ve üniversitelerden gruplar şeklinde atlamaya gelenler var. Gençleri ve kendini genç hisseden herkesi atlayış yapmak için buraya davet ediyorum' şeklinde sözlerini tamamladı.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber