Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 29 Temmuz 2014 - 00:40 Yorum: 0

ABD İsrail'den gelen eleştirilere sert tepki gösterdi

ABD yönetimi, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin Gazze'de ateşkese ulaşılması çabalarına yönelik İsrail'den gelen eleştirilere sert tepki gösterdi.

ABD İsrail'den gelen eleştirilere sert tepki gösterdi

ABD yönetimi, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Gazze'de ateşkese ulaşılması çabalarına yönelik İsrail'den gelen eleştirilere sert tepki göstererek, İsrail'deki bazı kesimleri Kerry'ye karşı 'yanlış bilgilendirme' kampanyası başlatmakla eleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, İsrailliler'in eleştirileriyle ilgili olarak, 'Ortaklar ve müttefikler birbirlerine bu biçimde muamele etmezler' ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Tony Blinken da eleştirilerin, 'insanların ya yanlış bilgi içeren şeyleri sızdırmaları ya da onların yanlış bilgilendirme girişiminden' kaynaklandığını belirtti.

 Eleştirilerin hedef tahtası olan teklifin ABD'nin teklifi olmadığını, İsrailliler'den görüşlerini almaya yönelik, Mısır'ın girişimini esas saha bir fikirler taslağı olduğunu kaydeden Blinken, 'Dolayısıyla bence malesef bu, bir yanlış bilgilendirme çabasıydı yahut (sızdırılan şeyler) yanlış bilgi içeriyordu' dedi.

'Hayalkırıklığı duyduk'

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, İsrail kabinesinin de tasdik verdiğine dikkat çektiği Mısır'ın teklifini esas saha ve üzerinde 'gizli' ibaresi bulunan taslağın kamuoyuna sızdırılmasından ABD şekilde 'şaşkınlık ve elbette hayalkırıklığı duyduklarını' kaydetti.

Psaki, Kerry'nin müzakereleri yürütme biçiminin İsrail medyasında tanım edilme şekliyle, İsrail hükümet yetkililerinin kapalı kapılar ardında ABD'ye söyledikleri içinde ayrım bulunduğunu da söyledi.

'Davutoğlu kilit muhatap'

Sözcü Psaki, Kerry'nin, Hamas üstünde maksimum etkiye ve role sahip olduklarını düşündükleri Türkiye ve Katar ile yakın İlişki şeklinde olduğuna dikkati çekti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Katar'ın Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Halit El Atiye'nin Hamas üstünde etkiye sahip iki kilit muhatap olduğuna değinen Psaki, bir gazetecinin, 'Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun İsrail'e yönelik sert eleştirilerinden sonra, ABD'nin Türkler'le aşırı yakın çalışmasının İsrail'de yarattığı kaygıya' dair bir sorusunu da şöyle yanıtladı:

'Öncelikle şunu söyleyeyim, bu açıklamalar kışkırtıcıydı ve elbette sırf destekçi olmamakla kalmayıp, kırıcıydı da. Biz Hamas'la konuşmuyoruz dahi ve elbette Türkler sebebi ile yapılan açıklamalara katılmıyoruz. Ancak tıpkı zamanda, sahada vahim bir hal sözkonusu olduğu, şahısların öldüğü, her gün tehdit altında yaşadıkları bir dönemde, Hamas üstünde etkiye sahip olabilen taraflarla diyalog şeklinde olmak önemli.'

Psaki, tıpkı gazetecinin, 'Peki İsrail'in kaygısını anlıyor musunuz?' sorusuna, 'Elbette onların bu açıklamalara dair kaygısını anlıyoruz' yanıtını verdi.

Kerry: 'Angajmanımızdan dolayı özür dilemeyeceğim'

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, gün bünyesinde Center for American Progress adlı fikir kuruluşunda yaptığı konuşmada, İsrailliler'in kendisine yönelik eleştirilerine atıfta bulundu, fakat detaya inmedi.

Kerry, 'Şu konu hakkında şüpheniz olmasın;  İsrail halkı sığınaklara akın ederken,İsrail ve Filistinli gençler kaçırılıp öldürülürken, yüzlerce masum sivil hayatlarını kaybederken, angajmanımızdan ötürü özür dilemeyeceğim ve dilemeyeceğiz' dedi.

 

Muhabir: Mehmet Toroğlu

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber