Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 01 Eylül 2014 - 00:44 Yorum: 0

Almanya'dan IKBY'ye silah yardımı kararı

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, hükümetin IŞİD tehdidine karşı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) silah yardımında bulunma kararı aldığını açıkladı

Almanya'dan IKBY'ye silah yardımı kararı

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, IŞİD tehlikesine karşı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) silah yardımında bulunma kararı aldıklarını açıkladı.

Leyen, Başbakanlık’ta Angela Merkel başkanlığında yapılan zirvenin peşinden Savunma Bakanlığı’nda Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile ortak matbuat toplantısı düzenledi.

Almanya’nın Irak’ın kuzeyine bugüne kadar 50 milyon avroluk insani yardım yaptığını, fakat krizin sırf insani yardımla çözülemeyeceğini belirten Leyen, IKBY’nin talebi üstüne hükümet içerisinde ve müttefiklerle yaptıkları değerlendirmenin ardından, silah yardımında bulunma kararı aldıklarını bildirdi.

Leyen, 'Hükümet, IŞİD’e karşı askeri şekilde savaş edenleri destekleyecektir. IŞİD sebebi ile barbar biçimde amaç tahsil edilen Müslümanları, Hristiyanları ve Yezidileri kurtaran Bölgesel Kürt Yönetimi Peşmergeleri ve onları havadan destekleyen ABD’ye müteşekkiriz. Peşmerge güçlerinin İŞİD’e karşı direnebilmek için acilen müsait askeri teçhizata gereksinimleri var' şeklinde konuştu.

Leyen, Irak’ın kuzeyine askeri yardımların aşamalı şekilde gönderileceğini, gelişmelerin seyri ve müttefiklerle danışmalara nazaran bunların sevk edileceğini vurguladı.

Savunma Bakanı ilk aşamada  4 bin benlik Peşmerge gücünün ihtiyaçlarını karşılayacak silah ve mühimmat göndereceklerini belirtirken, bu kapsamda 4 bin G3 piyade tüfeği, 1 milyon mermi, 4 bin P1 tipi tabanca, 500 bin mermi, 20 milan tanksavar sistemi ve 300 tanksavar füze, 100 bazuka, 5 bin el bombası, 50 askeri vasıta göndereceklerini açıkladı.

Savunma Bakanı Leyen, peşmerge güçlerine tanksavar eğitimini Almanya’da verebileceklerini, lüzumlu olması zorunda öteki eğitimlerin Erbil çevresinde veya üçüncü bir ülkede yapılabileceğini açıkladı.

Alman Savunma Bakanı, askeri yardımların sevkiyatının Eylül ayı içerisinde yapılacağını bildirdi.

Steinmeier: 'IŞİD bölge için tehdit'

 Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de matbuat toplantısında yaptığı açıklamada, IŞİD’in sırf Irak’ın kuzeyi için değil, bütün bölge için yaşamsal bir tehdit olduğunu kaydetti.

'Başkaları bu tehdide karşı savaş ederken bizim kenara çekilmememiz gerektiğini düşünüyoruz' diyen Steinmeier, 'Almanya’nın IŞİD’in durdurulmasına destek sağlaması gerekmekte. Uluslararası cemiyet Irak’ın kuzeyinde İŞİD’e karşı direnenleri desteklemekle yükümlü. Hem insani yardım, hem de askeri destekle yükümlü. Bunu hem ortaklarımız hem Irak’taki merkezi hükümet ve bölgesel Kürt yönetimiyle yakın istişareler yoluyla gerçekleştiriyoruz' şeklinde konuştu.

Silah yardımı kararının kendileri için basit olmadığını lakin bunun doğru bir karar olduğunu vurgulayan Steinmeier, diplomatik ve politik çözüm çabalarının da süreceğini vurguladı.

Steinmeier şunları kaydetti:

 'Bizim Irak’a ve İŞİD’e karşı desteğimiz silah gönderilmesiyle başlamıyor, bununla da son bulmayacak. Sığınmacılara insani yardımlarımız sürüyor. IŞİD tehdidine salt insani yardımlarla karşı koyamayız. Aynı sürede Kürt güvenlik güçlerini çıkarlarını savunabilir pozisyona getirmeliyiz. Bunun için de uluslararası alanda tasdik görmüş bir stratejiye ihtiyacımız var.'

Dört bölgeye yoğunlaşmak gerektiğini vurgulayan Steinmeier sözlerini şöyle tamamladı:

'İlk şekilde İdare kabiliyetine sahip bir Irak yönetimine ihtiyacımız var, Kürtler ve Sunnileri dahil eden, bütün grupları kapsayan bir İdare olmalı. Irak ziyaretimin peşinden yeni başbakanın tam da bunu yapacağı izlenimini kazandım. İkinci şekilde Irak’ın komşu ülkeleri, bölge ülkeleri içerisinde IŞİD’e karşı ortak savaş etmek için karşılıklı anlayışın olması gerekiyor. Ayrıca İslam dünyasında IŞİD’in, dinin meşru mümessili bulunduğu iddiasını elinden alacak ona karşı koyacak fikirsel bir devinim olmalıdır. Son şekilde uluslararası bir önlemler paketi olmalı ki BM Güvenlik Konseyi kararı buna olanak sağlamakta artık. Bu önlemler paketine IŞİD’e hem mali hem de militan desteğini kesmek için ihtiyacımız var.'

Federal Meclis toplanacak

Hükümetin kararının peşinden Federal Meclis Pazartesi günü yapılacak hususi oturumda bölgedeki haberleri ve IKBY’ye silah yardımı kararını ele alacak.

Hükümetten daha evvela yapılan açıklamada, silah yardımı için Meclis’ten yetki gerekmediği, fakat hükümetin kararını destekleyecek bir karar tasarısı için oylama yapılacağı bildirilmişti. Bu oylamanın sembolik bir kalite taşıyacağı kaydedilmişti.

Almanya’da muhalefette olan Sol Parti, IKBY’ye silah yardımına karşı çıkarken, bir öteki muhalefet partisi Yeşiller içerisinde görüş ayrılıkları bulunuyor.

Federal Meclis’te Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Birlik partilerinin 311, koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin 193 sandalyesi bulunuyor. Muhalefetteki Sol Parti 64, Yeşiller Partisi de 63 sandalyeye sahip.

Almanya ikinci televizyonu ZDF’in 22 Ağustos’ta yaptığı kamuoyu anketine göre, Alman halkının yüzde 67’si Almanya’nın IKBY’ye silah yardımını karşı çıkarken, destek verenlerin oranı yüzde 27. 

Muhabir: Ayhan Şimşek

ETİKETLER: Almanyadan , IKBYye , silah , yardımı , kararı
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber