Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 18 Mart 2015 - 11:43 Yorum: 0

Arıcının alışkanlığı değişti, polen ithalatı azaldı

Bal üretimi ve arı sayısında dünya ikincisi olmasına rağmen polen ithal eden Türkiye, arıcıların bal hedefli üretim alışkanlığını değiştirerek ithalatı sıfırlamayı ön görüyor

Arıcının alışkanlığı değişti, polen ithalatı azaldı

İZMİR (AA) - HALİL ŞAHİN - Bal üretimi ve arı sayısında dünya ikincisi olan Türkiye, iç pazarın polen talebini de yerli üretimle karşılamak için harekete geçti. Üretimlerini bal üzerine odaklayan arı yetiştiricilerine polen ve polen pazarına ilişkin yapılan bilgilendirmelerle polen üretimi artırıldı, ithalat yaklaşık yarı yarıya azaltıldı. Türkiye, bir yıl içinde iç  pazarın ihtiyacını karşılayacak miktarda polen üretimi hedefliyor.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada birlik üyesi 56 bin arı yetiştiricisinin yılda 94 bin ton bal ürettiğini, Türkiye'nin bal üretimi ve arı sayısında Çin'den sonra dünya sıralamasında ikinci sırada yer aldığını belirtti.

Anadolunun bal veren bitkilerin yüzde 70'ine yakınının ana vatanı ve dünya arılarının yüzde 22'sinin gen merkezi olduğunu aktaran Yılmaz, Türkiye'nin bu doğal zenginlikle dünya arıcılığında önemli bir yer elde ettiğini ifade etti.

Yılmaz, Anadolu arıcısının geleneksel olarak bal hedefli bir üretim alışkanlığına sahip olduğunu, bu nedenle iç pazarda özellikle sağlık amaçlı talep edilen polen üretiminin istenilen düzeyde olmadığını söyledi. Türkiye'nin yıllık 300 tonluk polen ihtiyacının yarısını kendisinin ürettiğini, 150'i tonunu ise ithal ettiğini kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Polen alternatif tıpta, çocukların, yaşlıların beslenmesinde çokça kullanılıyor. Bunu benim arıcım üretmeli. Polen kapanlı kovanlar sayesinde kolayca elde edilebilir. Ancak arıcının bu işte alışkanlığı yok. Sadece bala hedeflenmiş. Bunun üretimiyle ilgili eğitim çalışmalarını başlattık. Arı yetiştiricilerine polen pazarını anlattık. Son yıllardaki çalışmalarla ithalatı yaklaşık yarı yarıya azalttık. İhtiyaç duyduğumuz polenin tamamını bir yıl içinde arıcılarımız üretebilirler. Hedefimiz öncelikle iç pazarın ihtiyacının tamamının yerli üretimle karşılanması, ardından da ithalatçı ülke olmak."

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber