Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 19 Ekim 2014 - 19:33 Yorum: 0

Bağımsızlık yanlısı Katalanlar gösteri düzenledi

İspanya’nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde bağımsızlık yanlısı sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla Barcelona'da bağımsızlık için "tekrar siyasi birlik" temalı gösteri düzenlendi.

Bağımsızlık yanlısı Katalanlar gösteri düzenledi

Barcelona'da organize edilen gösteriye katılımın 100 binden çok bulunduğu belirtildi. Katalonya Ulusal Asamblesi (ANC) ve Omnium isimli STK’ların temsilcileri yaptıkları konuşmalarda, Katalonya Başkanı Artur Mas’ın sunduğu seçenek kamu oylaması önerisine destek verilirken, bundan daha mühim şekilde 'bağımsızlık için 3 ay sonra plebisit yapılması' istek edildi.

ANC başkanı Carme Forcadell, Katalonya’da bağımsızlık yanlısı siyasal partilerin birliklerini bozmamalarını ve 9 Kasım’da yapılacak seçenek kamu oylamasından sonra, 'Katalonya’nın istikbaline karar eda etmek ve bütün dünya karşısında hür bir biçimde seçimini yapabilmesi için plebisit yapılmasını istediklerini' söyledi.  Forcadell, 'Katalonya başkanından erken seçim ilan etmesini istiyoruz. 3 ay sonra oy kullanımı istiyoruz' şeklinde konuştu.

Omnium Başkanı Muriel Casals da, 'Katalonya’nın bağımsızlığı için hem siyasal partiler hem de STK’lar birlik içerisinde olmalıdır. 9 Kasım’da oy kullanımı ilk muvaffakiyet olabilmektedir lakin tek oy kullanımı yeterli olmaz. Erken seçimlere gidilip, burada sandıktan yeterli ekseriyet çıkarsa bağımsızlık ilan edilmeli' görüşünü savundu.

'Katalonya için tek yol bağımsızlık'

Öte yandan var halde Katalonya özerk yönetimi hükümetine dışarıdan destek sağlayan Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partisinin önderi Oriol Junqueras ise  basına yaptığı açıklamada, 'Katalonya için tek yol bağımsızlık. Özerklik sistemi iflas etti. İspanyol devleti ile yeni bir müzakere masası yaratmak imkansız. Özerklikte ati yok. 1 sene daha Katalonya’nın bütçesinin daralmasına, bir sene öncesine kıyasla 5 milyar avro kesintiye uğramasına tahammülü yok. Konuşma değil, icraat zamanı. Zaman daralıyor ve şu anda çok çok iyi bir fırsat var.  İyi şeyler bekletilemez. Katalonya’nın kocaman çoğunluğunun bağımsızlık yanlısı olduğunu göstermek ve bunu Katalan parlamentosuna yansıtmak lazım' ifadelerini kullandı..

İspanya Anayasa Mahkemesi’nin kararından dolayı askıya tahsil edilen ve Katalan hükümetinin de 'yasal yollardan gerçekleştiremeyeceği için' iptal etmek mecburiyetinde kaldığı 9 Kasım’daki bağımsızlık referandumunu yerine seçenek şekilde sunulan ve gönüllüler vasıtası ile yapılmak istenen kamu oylaması önerisi Katalonya’daki bağımsızlık yanlısı siyasal partiler içerisinde ciddi görüş ayrılığına yol açmış, 'siyasi birliğin zayıfladığı' belirtilmişti.  

Muhabir: Şenhan Bolelli

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber