Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 24 Ekim 2014 - 11:33 Yorum: 0

Bakanlıktan muayenehane düzenlemesi

Sağlık Bakanlığı, Danıştaya açılan davada iptal kararı verilmesi üzerine muayenehanelerle ilgili düzenlemeye gitti.

Bakanlıktan muayenehane düzenlemesi

Sağlık Bakanlığı, Danıştaya açılan davada iptal kararı verilmesi üstüne muayenehanelerle ilgili düzenlemeye gitti. 

Muayenehane açmak dileyen doktorlar, lüzumlu belgelerle il sıhhat müdürlüğüne başvuracak, müsait koşulları taşıyanların Özel Sağlık Kuruluşları Yönetim Sistemi'ne kaydı yapılacak.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doğan Ünal, yayınladığı genelgede, Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan hususi Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik'te muayenehanelerin taşıması gereken standartlar ve açılmasına ait işlemlerin belirtildiğini, muayenehane başvurusunda dikkat edilecek hususlarla ilgili de daha öncelikle bakanlık genelgesi yayınlandığını anımsattı.

Açılan davada, söz konusu yönetmeliğin ilgili maddesi uyarınca muayenehane açılışının, Bakanlığın müsait görmesi şartına bağlanması ve bu yetkinin il sıhhat müdürlüğü vasıtası ile kullanılması gerektiği gerekçesiyle iptal edildiğini bildiren Ünal, 1219 sayılı Tababet ve Şuabat-ı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 5. maddesinde, 'Hususi muayenehane açmak veyahut evinde muayenehane tesis eylemek şekli ile sanatını icra eylemek dileyen her hekim hasta kabulüne başladığından itibaren azami bir hafta arasında ad ve hüviyetini, diploma tarih ve numarasını ve muayenehane ittihaz eylediği mahal ve var ise ihtisas vesikasını mahallin en iri sıhhiye memuruna kaydettirmeğe ve muayenehanenin nakli şeklinde en az yirmi dört saat Önce keyfiyeti nakli ihbara mecburdur' hükmü bulunduğuna dikkati çekti. 

Ünal, bu hüküm uyarınca il sıhhat müdürlüğüne referans yapma zorunluluğu olduğundan ve başvuruların değerlendirilmesi yayınlanan Bakanlık genelgesiyle zaten il sıhhat müdürlüklerine devredildiğinden yönetmelik hükmünün nasıl uygulanması gerektiğine açıklık getirdi.

Buna göre, muayenehane açacak uzman/tabipler, lüzumlu belgelerle il sıhhat müdürlüğüne başvuracak, müdürlük aranan şartların bulunup bulunmadığını dosya üstünde ve yerinde incelemeyle değerlendirecek. Yönetmelik şartlarını taşıyan muayenehane için Özel Sağlık Kuruluşları Yönetim Sistemi'ne (SKYS) kayıt yapılacak, deneyimli hekim hesabına uygunluk vesikası düzenlenecek, bu belgenin bir sureti Bakanlığa  gönderilecek. 

Ünal, ayrıca, Danıştayın iptal kararı verdiği maddeyle ilgili yine düzenlemeye gidildiği için yapılacak muamele bulunmadığını bildirdi.

Depreme dayanıklılık ve yangın tedbirleriyle ilgili hususların, yapının tamamına yönelik olması ve tamamını ilgilendiren unsurlar içermesi nedeni ile iptal edildiğine dikkati çeken Ünal, mahkemenin gerekçesi doğrultusunda, yapının tamamının muayenehane amacıyla kullanılması zorunda , ilgili hükmün aynen uygulanması, tüm muayenehanelerden bina ruhsatı ve kullanma izni istenmesi, bununla birlikte muayenehanenin olduğu kısımla ilgili mevzuata kıyasla yangına karşı gereken tedbirlerin alındığına dair evrak alınması gerektiğini belirtti. 

Ünal, ayrıca, yapılan yönetmelik değişikliğiyle 'Muayenehane katta ise binada asansör bulunması zorunludur' hükmü getirildiğini, değerlendirmenin buna kıyasla yapılması gerektiğini belirterek, uygulamada mahkeme kararı ve yönetmelik değişikliklerinin dikkate alınmasını istedi. 

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber