Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 31 Ağustos 2014 - 11:33 Yorum: 0

Bakır tepsi ve tabakları desenlerle donatıyor

Erzincan'da 40 yıldır bakırcılıkla uğraşan Erdal Gümrükçü, çeşitli desenleri bakır tepsi ve tabaklara işleyerek birbirinden farklı eserler ortaya koyuyor

Bakır tepsi ve tabakları desenlerle donatıyor

ERZİNCAN (AA) - BARIŞ YALÇINKAYA - Erzincan'da 40 yıldır bakırcılıkla uğraşan 53 yaşındaki Erdal Gümrükçü'nün çeşitli desenleri bakır tepsi ve tabaklara işleyerek ortaya koyduğu birbirinden farklı eserler, görenlerin dikkatini çekiyor.

Bakırcılar Çarşısı'ndaki iş yerinde mesleğini sürdüren Gümrükçü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13 yaşından itibaren bakırcılıkla uğraştığını söyledi.

Çırak bulamamaktan yakınan Gümrükçü, Türkiye genelinde el işlemesi yapan 15-20 bakır ustası kaldığını belirterek, "El işi yapan eleman bulamıyoruz, eleman sıkıntımız var. Onun için de bu meslek ölmek üzere. El işi yapmadıkları için, eleman bulamadığımız için bu iş, makineye döndü" dedi.

Gümrükçü, el işlemesi ürünlerin tercih edildiğini dile getirerek, bu işlemelerin makineyle de yapılabildiğini ancak bir süre sonra karardığını söyledi.

El işlemeli ürünlerin ise yıllarca kullanılabildiğini anlatan Gümrükçü, "Makinede pek sağlıklı olmuyor çünkü çabuk kararıyor. İnsanların tercih ettiği de el işi ürünler. 45 santimlik bir tepsinin elle işlenmesi yaklaşık 15-20 günümüzü alıyor" diye konuştu.

 

- Ürünler ilgi görüyor

Erzincan'da, sapı ceviz ağacından yapılan ve "el kalemi" denilen çelik uçla, bakır tepsi ve tabaklara bakırcılar tarafından çeşitli desenler işleniyor.

Yaklaşık 15 günde imal edilen el işlemesi, 45 santimetre çapındaki bakır tepsi, 800 Türk lirasına satılıyor.

El işlemesi tepsi ve tabaklar, yoğun ilgi görüyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber