Balıkesir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, jeotermal deşarj suyu kullanılarak doğa dostu bir şekilde işletilecek ve yaklaşık 5 buçuk milyona mal...
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, jeotermal deşarj suyu kullanılarak doğa dostu bir şekilde işletilecek ve yaklaşık 5 buçuk milyona mal olacak "Jeotermal Kurutma Tesisi"nin temeli atılıyor. Başkan Yılmaz, "İnşa edeceğimiz bu tesis ile Balıkesir'imizin 20 ilçesinde yerel üreticilerimiz tarafından üretilen ürünleri kurutup, katma değerini artırarak Türkiye'ye pazarlayacağız" dedi.
Kırsal kalkınmayı artıracak, şehir ekonomisine katkı sağlayacak ve yeni istihdam alanları oluşturacak projeler üretmek maksadıyla çalışmalarını sürdüren Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında "Jeotermal ile Sağlıklı Gıda" isimli projesiyle desteklenmeye hak kazandı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde; Sındırgı Belediyesi, Balıkesir Tarım Ürünleri AŞ, Balıkesir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, SS Osmanlar Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Yaylabayır Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortaklığında hayata geçirilecek olan tesis, Sındırgı'nın Çaygören Mahallesi'nde, Sındırgı Belediyesi tarafından tahsis edilen araziye kurulacak. 3 Eylül Perşembe günü; paydaşların, il protokolünün ve vatandaşların katılımıyla temel atma töreni gerçekleştirilecek olan tesis, yaklaşık 5 buçuk milyon liraya mal olacak. Projenin; 2 milyonu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 100 bin lirası Sındırgı Belediyesi kalan kısmı ise Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak.
Doğa dostu termal kurutma tesisi
Dört yanı jeotermal kaynaklarla çevrili Sındırgı'da şehir ısıtması ve otellerde termal turizm kapsamında kullanılan suyun deşarj edilerek doğaya bırakılan kısmıyla işletilecek olan tesis, doğa dostu bir şekilde hizmet verecek. 58 derecede deşarj sistemiyle doğaya bırakılan atıl su herhangi bir ek maliyete yol açmadan değerlendirilerek kurutma tesisinde kullanılacak ve çevreye verdiği zararın önüne geçilecek.
Şehir ekonomisine katkı sağlayacak
Jeotermal enerjiyle sebze ve meyve kurutulacak olan tesis sayesinde Sındırgı ve çevresinde yaşayan kadın ve genç nüfusun işgücüne katılımını artacak aynı zamanda ekonomik sürdürülebilirlik adına; kadınların, genç nüfusun ve gelir düzeyi düşük vatandaşların refah seviyesi yükselecek. Şehir ekonomisine büyük katkı sağlayacak "Jeotermal Kurutma Tesisi" sayesinde 20 ilçede sertifikalı iyi tarım uygulaması yapılarak üretilen ürünler gıda güvenliği açısından her aşamada kontrol edilip denetlenecek.
Tesisler 20 ilçeyi kalkındıracak
20 ilçenin de kalkınmasına ve ürünlerinin katma değer kazanmasına vesile olacak tesiste, Havran'ın mandalinasından, Kepsut'un şeftalisine kadar her ilçede yetişen ürünler kurutularak Balıkesir'in her bölgesindeki çiftçinin daha çok kazanmasının önü açılacak. Tesisin kurulmasıyla; şehre katma değer yaratılarak kullanım dışı tarım alanları aktif hale getirilecek, gıda kayıplarının kurutma yöntemiyle önüne geçilecek.
Alternatif gelir kaynağı
Konuyla ilgili açıklama yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz "Büyükşehir olarak şehrimizde sürdürülebilir bir tarımsal kalkınmayı sağlamayı amaçlıyor, bu doğrultuda çalışıyoruz. Özellikle katma değeri yüksek ürünlerle, üreticilerimiz için alternatif gelir kaynakları oluşturmaya gayret ediyoruz. İnşa edeceğimiz bu tesis ile Balıkesir'imizin 20 ilçesinde yerel üreticilerimiz tarafından üretilen ürünleri kurutup, katma değerini artırarak Türkiye'ye pazarlayacağız" dedi.


İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Batman Oymataş OSB'de sanayi parsellerinin arsa tahsis işlemleri kapsamında 44 parsel ilana açıldı. Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’nin "Arsa Tahsisi" başlıklı 55’inci maddesi kapsamında yapılacak başvurular, 5 Ekim ile 25 Ekim tarihleri ar
7 Ekim 2023'te başlayan Aksa Tufanı, Filistin meselesini yeniden dünyanın gündemine taşıdı. Operasyonun ardından Gazze'ye yönelik ağır bombardımanların başlaması, binlerce sivilin katledilmesi, şehirlerin yıkılması ve milyonlarca insanın yerinden edilmesi
Gazze'de yaşananların unutulmaması, toplumdaki duyarlılığın canlı tutulması ve savaşın yol açtığı insani dramın kamuoyuna aktarılması amacıyla Mardin Artuklu Üniversitesi Rehber Gençlik Topluluğu tarafından resim sergisi düzenledi. sergide, Filistin'de ya
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında Türkiye'nin ev sahipliğinde 9-20 Kasım 2026 tarihlerinde Antalya'da gerçekleştirilecek COP31 hazırlıkları çerçevesinde, çocukların iklim değişikliği ve sürdürülebilir yaşam konularındaki
Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı tarafından TAG Otoyolu'nda trafik kazalarının önlenmesi ve trafik güvenliğinin sağlanması amacıyla eylül ayı boyunca drone destekli radar denetimleri gerçekleştirildi. TAG Otoyolu'nda eylül ayı boyunca gerçekleştirilen d
Batman Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Ölçü ve Ayar Birimi ekiplerince yapılan kontrollerde, ticari taksilerde kullanılan taksimetrelerin muayene ve damga durumları ile cihazların mevzuata uygun şekilde kullanılıp kullanılmadığı inceleniyor. Denetimlerle
Rusya ile Ukrayna arasındaki karşılıklı saldırılar sürerken, Rus güçlerinin başkent Kiev’e düzenlediği hava saldırısında 2 kişi öldü. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, saldırı sırasında bir garajda yangın çıktığını ve 2 kişinin cesedine ulaşıldığını
Batman Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Batman İl Jandarma Komutanlığı tarafından sürdürülen planlı faaliyetler kapsamında, haklarında 5 ay ile 10 yıl arasında kesinleşmiş hapis cezası bulunan toplam 38 şahıs, Batman merkez ve ilçelerinde yakalandı.
Galata Kulesi'ne Filistin bayrağı yansıtıldı
Londra'da düzenlenen Filistin yanlısı yürüyüşlerde 11 kişi gözaltına alındı
03Aksa Tufanı’nın 3’üncü yılında Gazze için direniş ve dayanışma çağrısı
04Katar'ın açıklarında tankere saldırı: "Can kayıpları var"
05Malatya’de Gece Yarısı Silahlı Kavga; 2 Kadın Yaralandı
06Rize Peygamber Sevdalıları Derneğinden Yılmaztürk ve Badır'a ziyaret
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Galatasaray A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Arca Çorum Fk
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Göztepe A.ş.
Eyüpspor