Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 17 Ekim 2014 - 11:29 Yorum: 0

Baret almayana da takmayana da ceza

Çalışma hayatıyla ilgili pakete son şekli verildi. Mühür kıran hapse girecek, baret takmayana da almayana da ceza var

Baret almayana da takmayana da ceza

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yeni çalışma paketiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Öncelikli ve acil konuları içeren çalışma paketinin TBMM'ye geleceğini belirten Çelik, "Burada meslek edindirme, iş güvenliği ihmallerine ceza artırımı öngörülüyor" dedi. 

PARAYA ÇEVRiLEMEYECEK HAPİS 
Çelik, kapatma ve faaliyeti durdurma cezalarına uymayıp mühür kıran işletme sahiplerine verilecek para cezasının hapse çevrilebileceğini de kaydetti. Çelik, "Mühür kırma cezası paraya çevrilemeyen hapis cezası olarak öngörüldü" diye konuştu. 

KİRALIK İŞÇİ OLABİLİR 
Kiralık işçi denilen part-time çalışmayla ilgili düzenlemenin işçi temsilcileriyle uzlaşma sağlanırsa pakete gireceğini anlatan Bakan Çelik, şunları vurguladı: "Bu alanın mutlaka düzenlenmesi gerekir. Kiralık işçi diye bu insanların hiçbir sosyal güvencesi olmadan çalıştırılmasına devam edilmesi kabul edilemez. Çalışma süresi 12 aya ulaşırsa o zaman sömürü oluyor. 100 binlerce mevsimlik işçi ya da ev çalışanı bu durumda. Bunların istihdam bürolarıyla ilişkilendirilmesi gerekiyor. Bu boşluğun işçi lehine doldurulması için iyi bir fırsat." 

50 MESLEK İÇİN STANDART GELİYOR
Bakan Çelik, 50 meslek için standart yayımlayacaklarını belirterek, "Temmuz 2015'e kadar herkes sertifikalı işçi olacak. İşverenler de sertifikalı işçi çalıştırmak zorunda kalacak. Tek istisna meslek ve sanat okulu mezunları olacak. Onların sınava girmesi gerekmeyecek" dedi.

CE BELGELİ OLACAK
Çalışma hayatını düzenleyen pakette CE belgeli baret bulundurma zorunluluğu da olacak. Bu konuda hem işverene hem de işçiye zorunluluk getirilecek. Bakan Faruk Çelik, "İşveren bunu edinmek, işçi de takmak zorunda olacak. Her iki tarafa da ceza var. İşlerinden olabilecekler" diye konuştu.

Haber Kaynağı: SABAH
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber