Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 23 Kasım 2014 - 17:53 Yorum: 0

Başbakan Davutoğlu Tunceli'de

Başbakan Davutoğlu: (5)"Vatandaşlık bağlamında, vatandaşlarımızın herhangi birisi diğerine göre imtiyazlı ve ayrıcalıklı değildir. Alevi vatandaşlarımızın kendilerine yönelik ayrımcılık yapıldığı hissine kapıldığı konum neyse hepsiyle birebir ilgileneceği

Başbakan Davutoğlu Tunceli'de

TUNCELİ (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Vatandaşlık bağlamında, vatandaşlarımızın herhangi birisi diğerine göre imtiyazlı ve ayrıcalıklı değildir. Alevi vatandaşlarımızın kendilerine yönelik ayrımcılık yapıldığı hissine kapıldığı konum neyse hepsiyle birebir ilgileneceğiz" dedi.

Davutoğlu, Tunceli Üniversitesinde yaptığı konuşmada, kimsenin inancı nedeniyle sorgulanamayacağını ancak Baba Mansur, Sarı Saltuk ve Hacı Bektaş-ı Veli'den bağımsız bir Alevilik tahayyül edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Son dört gün içinde Bağdat, Erbil, Patnos, İstanbul ve Erzincan'da bulunduğunu anımsatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Şimdi Dersim'deyim. Bir taraftan diplomatik çalışmalar yaparken bir taraftan da bütün bu kültürün nasıl bir ortak harman içerisinde Dersim'de buluştuğunu gözlemledim, hissettim. Hem Mezopotamya buradadır hem Anadolu hem Horasan erenleri buradadır hem seyitler. Onun için Seyit Rıza'nın hatırasına saygı gösterenler, onun da bir seyit olduğunu hiç unutmasınlar. Seyit olduğunu unutmadığı zaman gidecekleri yer Hz. Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem'dir. Çünkü seyit demek peygamber torunu demektir. 'Evladı Kerbelayık' diyen Seyit Rıza'nın hatırasını terk ederek Hz. Ali'den, Hz. Hasan'dan, Hz. Hüseyin'den ve diğer imamlardan bağımsız bir Alevilik inşa ettiğinizde Seyit Rıza size hakkını helal etmez. O zaman yeni bir ortak bir kültürel etkileşim alanı oluşturalım."

-Tunceli Üniversitesinin adı Munzur Üniversitesi olacak-

Davutoğlu, kentteki eski kışlanın müzeye dönüştürüleceğini ve adının Dersim Müzesi olacağını, bunun için 10 milyon liralık ödeneğin talimatını verdiğini ve en kısa sürede tamamlanacağını bildirdi.

Kentteki bütün ziyaret yerlerinin yollarının yapılacağını, Alevi ziyaret yerlerinin ve ocakların restore edileceğin belirten Davutoğlu, bu işler için 11 milyon liralık bütçenin onaylandığını kaydetti.

Davutoğlu, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ'un üniversitenin adının Munzur Üniversitesi olarak değiştirilmesi talebini de dile getirerek, "İnşallah Munzur Üniversitesi de hayırlı olsun diyelim" dedi.

Demokratik devlet içinde eşit vatandaşlık bilincinin geliştirilmesinin herkesin üzerinde durması gereken hususların başında geldiğini vurgulayan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Vatandaşlık bağlamında, vatandaşlarımızın herhangi birisi diğerine göre imtiyazlı ve ayrıcalıklı değildir. Alevi vatandaşlarımızın kendilerine yönelik ayrımcılık yapıldığı hissine kapıldığı konum neyse hepsiyle birebir ilgileneceğiz. İnancı bakımından hangi geçmişe sahip olursa olsun, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak bütün inanç mensuplarına, bütün vatandaşlarımıza aynı mesafede olan birisi olarak size bunu taahhüt ediyorum. Alevi kardeşlerimize hiçbir ayrımcılık yapılmasına izin vermeyiz. Aynı şekilde herhangi bir toplum kesiminin başka toplum kesimlerine karşı ayrımcılık yapmasına da gayrimüslime karşı ayrımcılık yapılmasına da hiçbir şekilde izin vermeyiz. Toplum içerisinde herkes eşit vatandaşlık haklarından istifade eder. Onun için gayrimüslim vakıflarına vakıf mallarını iade ettik. Bizim temel bağımız, ortak tarih bilincimizdir ve onun bugüne yansıması olarak ortak vatandaşlık ve ortak toplumsal, siyasal aidiyet bilincimizdir. Bu korunacak."

-"Cemevleriyle ilgili talepleri biliyoruz"-

Davutoğlu, bürokraside temsil edilme hususunda Alevi vatandaşlardan yoğun bir talep geldiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bizim atamalarımızda, görevlendirmelerimizde bir emanet tesliminde tek bir ölçümüz vardır: liyakat, liyakat, liyakat. Başka hiçbir kriter yoktur ve olmayacaktır. Herhangi bir şekilde, herhangi bir bürokratik kademede Alevi vatandaşlarımıza veya başka vatandaşlarımıza dönük bir ayrımcılık varsa bunun bizzat takipçisi olacağım. Bu çerçevede de inşallah bütün kesimlerin devlet mekanizması içerisinde hak ettiği yeri alması için çaba göstermeye devam edeceğiz. Cemevleriyle ilgili talepleri biliyoruz. Bunları Alevi kanaat önderleriyle en kısa zaman görüşeceğiz ve geçmiş Alevi çalıştaylarında varılan sonuçları da, Alevi toplumunun bütün ihtiyaçlarını, değişik kesimlerin farklı görüşlerini telif ederek, en doğru kararı alma konusunda da istişarelerimizi sürdüreceğiz. Zihnimizde atılması gereken adımlarla ilgili bazı düşünceler var ama bunu dediğim gibi istişarelerle daha sağlam bir zeminde neticeye ulaştırmak için yoğun bir çaba içerisinde olacağız. Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde herhangi bir şekilde Alevi vatandaşlarımıza ya da herhangi bir başka mezhep veya din mensubu vatandaşlarımıza dönük aşağılama, ötekileştirme içeren bir tek cümle dahi olsa bunu hepimize yapılmış bir hakaret addederiz ve buna kesinlikle izin vermeyiz." 

Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde Alevi İslam'ını daha iyi anlatılması yönündeki taleplerin olumlu karşıladıklarını ifade eden Davutoğlu, Alevi İslam geleneğinin en köklü kültürel birikimlerden biri olduğunu ve bu kültürün en iyi şekilde yeni nesillere anlatılması için de her türlü çabayı göstereceklerini söyledi.

Başbakan Davutoğlu, "Bu ülke, bu topraklar, bu vatan hepimizin. Burada yeni Türkiye'de hiç kimse inancı, düşüncesi, etnik veya mezhebi kimliği dolayısıyla ötekileştirilmeyecek. Bir daha Dersim benzeri acılar bu topraklarda yaşanmayacak. Munzur Dağları da Toros Dağları gibi ve diğer dağ kardeşleri gibi şenliklerin, festivallerin bahar havasında yaşandığı mekanlar olacak" diye konuştu.

-Notlar-

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Tunceli Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevinin ardından, Tunceli Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen öğlen yemeğinde, ildeki bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Davutoğlu, yemekte, Seyit Rıza’nın torunları Hüseyin Kandil, İbrahim Kandil ve Zeliha Polat ile sohbet etti. Başbakan Davutoğlu’na, dedelerinin adını yad ettiği için teşekkür eden Seyit Rıza’nın torunları, dedelerinin mezar yerinin tespiti talebinde bulundu.

Yemeğe, Başbakan Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ile ildeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

(Bitti) 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber