Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 18 Eylül 2014 - 12:34 Yorum: 0

BES'te fon büyüklüğü 35 milyar lirayı aşar

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Bostan, bireysel emeklilik sisteminde fon büyüklüğünün yıl sonunda 35 milyar lirayı çok rahat bir şekilde aşacağını öngörüyoruz. Sektör hızlı büyümesini sürdürecek" dedi.

BES'te fon büyüklüğü 35 milyar lirayı aşar

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, bireysel emeklilik sisteminde (BES) yılın ilk yarıs ile art kalanına ait beklentilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Bostan, BES'in geçen yıla seri başladığını, yurt katkısının da etkisiyle önceki yıllara nazaran olağanüstü performans sergilediklerini söyledi. Bir yılda net 1 milyon insanın düzene girdiğini vurgulayan Bostan, bunun kocaman bir muvaffakiyet olduğunu anlattı. 

Bostan, şu anda 4,7 milyon insanın sistemde bulunduğunu, geçen yılın başından 2014 yılının ağustos ayına kadar katılımcı sayısının yüzde 50 arttığını anlatım etti. Sektör şekilde geçen sene iyi bir sene geçirdiklerini aktaran Bostan, bu yıla yavaş başladıklarını fakat şu anda geçen seneki performansı yine yakaladıklarını kaydetti

'Fon büyüklüğü yurt katkısıyla 33 milyar lirayı geçti' 

Bostan, imal edilen yardım payı açısından ilk 6 ayda geçen sene ile bu sene içinde başkalık mevcut varken, eylül ayı sebebi ile bu farkın yüzde 4'e kadar indiği bilgisini verdi. Bu yılın sonunda geçen yılın performansının yakalanacağını düşündüklerini belirten Bostan, yurt katkısıyla birlikte kaynak büyüklüğünün 33 milyar lirayı geçtiğinin altını çizdi. 'Yıl sonunda kaynak büyüklüğünün 35 milyar lirayı fazla fazla sorunsuzca bir biçimde aşacağını öngörüyoruz' diyen Bostan, bu sektörün bu sene da geçen seneki seri büyümesini sürdüreceğini, yurt katkısının hala bir alaka odağı olmaya devam edeceğini dile getirdi. 

'Bu sene faizsiz fonlara kocaman bir alaka var'

Bostan, bu sene faizsiz fonlara kocaman bir alaka olduğuna da dikkati çekerek, 'Bu sene bu fonların yüzde 30 büyüdüğünü görüyoruz. Bunun fazla fazla muvaffakiyetli bir performans olduğunu düşünüyorum. Faizsiz fonların uyum içindeki payı yüzde 3 civarında. Mesela bu nispet bizim şirkette yüzde 11-12 düzeyinde' dedi. Sigortacılığın istikbal çağda mühim yeniliklere sahne olacağını düşündüğünü söyleyen Bostan, özellikle risk profili belirlemedeki süreçte bilişim ve mobil teknolojilerinden fazla fazla faydalanılabileceğini vurguladı. 

Bostan, bazı devletlerde kasko ve seyrüsefer prim tutarı hesaplamalarında arabalarda uygulanan cihazla o insana hususi prim hesaplandığını anlatarak, bunun benzerinin ömür sigortasında da istikbal çağda gündeme geleceğini kaydetti. Kişinin ömür tarzının, ömür standardının, iyi ve fena alışkanlıklarının risk primini doğrudan etkileyecek unsurlar olacağını dile getiren Bostan, buna ilaveten mobilleşmenin müşteri ile şirketler arasındaki mesafeyi ortadan kaldıracağını söyledi. Müşterinin kendilerine herhangi bir yer ve sürede ulaşacağına gösteren Bostan fakat müşterinin herhangi bir yer ve sürede servis bekleyeceğini düşündüğünü de belirtti.

'Emeklilik fonlarının 30-40 yıllık altyapı planlarına kazanç yaptığı görülüyor'

Bostan, bunun dışında bigdata sayesinde risk yönetimi, satış, pazarlama ve satış sonrası hizmetlerde yenilikler görüleceğine değinerek, şunları kaydetti:

'Emeklilik fonlarının 30-40 yıllık altyapı planlarına kazanç yaptığı görülüyor. Türkiye'de sistemde biriken 33 milyar liralık fonun böyle altyapı yatırımlarına aktarılması için neler yapılaması gerekiyor? Bu fazla fazla güzel bir soru. Şu anda sektörde bu konu tartışılıyor. Sigortacılığa ve bireysel emeklilik sistemine özgü, onların vade yapısına müsait birtakım tahvil ve bono ürünlerinin ihraç edilmesi olasılığı... Bu, müşterinin getirisini artırması için bir olanak, firma açısından da ayrıcalıklı enstrüman bulması açısından bir olanak.

Biz bunun alıcı memnuniyetini artıracağını düşündüğümüz için destekliyoruz ve bu konu üstünde çalışılıyor. Şirket şekilde yenilik ve inovasyon konusuna ciddiyet veriyoruz ve bunu bir ömür tarzı şekilde görüyoruz. Şu anda 30 bin müşterimize mobil uygulama ile ulaşabiliyoruz. Bu fazla fazla kocaman bir başarıdır.'

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber