Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 21 Ağustos 2014 - 02:43 Yorum: 0

Biz bu konularda sesimizi yükseltiyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Harf, AA muhabiri Şaşmaz'a ilişkin, “Her yerde bazı sorunlar var ve biz bu konularda sesimizi yükseltiyoruz. Ancak, (Şaşmaz’ın) durumuna yönelik elimde detaylar yok” dedi.

Biz bu konularda sesimizi yükseltiyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Ferguson'daki vakaları takip ettiği sırada polisin AA muhabiri Bilgin Şaşmaz’a silah doğrultup ölümle tehdit etmesiyle ilgili olarak, 'Her yerde kimi zorluklar mevcut ve biz bu konularda sesimizi yükseltiyoruz. Ancak, (Şaşmaz’ın) niteliğine yönelik elimde detaylar yok” diye konuştu. 

Harf, gündelik basın toplantısında, yerel polisle ilgili meselelerde kendisinin yetkili olmadığını, lakin anlatım özgürlüğünün, ABD’nin bağlılık gösterdiği çok önemli bir ilke olduğunu kaydetti.  Harf, “(Bu konuda) Her yerde kimi sorunlar var ve biz bu konularda sesimizi yükseltiyoruz. Ancak, (Şaşmaz’ın) niteliğine yönelik elimde detaylar yok” diye konuştu. 

Şaşmaz’ın gözaltına alınırken polis sebebi ile hayatının tehdit edilmesine yönelik soru üstüne Harf, “Sizi bu konu hakkında mahalli yetkililere yönlendiriyorum” yanıtını verdi.

Harf, “ABD’nin, gazetecilerin göz altına alınması konusu için Türkiye de dahil öteki ülkelere mühim eleştiri getirdiği lakin kendi polisine yönelik sessiz kaldığı” değerlendirmesi üzerine, şunları söyledi:

“Buna katılmıyorum. Başkan (ABD Başkanı Barack Obama) ve adalet bakanımız (Eric Holder) Ferguson’daki vakalar konusu için sessiz kalmadı. Adalet Bakanı bugün orada. ABD’nin ikiyüzlü davrandığına yönelik fikrinize muhakkak katılmıyorum, bunlar karşılaştırılabilir şeyler değil. ABD’de de ne süre sorunlar olsa, bunları düzeltiriz ve yoluna koyarız ve bunları şeffaf, dürüst ve açık biçimde yaparız. Türkiye dahil öteki ülkeleri de tıpkı biçimde yapmaya çağırıyoruz. Onlar bunu yapmadığında da bu konularda sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz”.

Harf, Ferguson’da olanlarla ilgili hükümet şekilde gayet açık konuştuklarını, basında bu konu hakkında açık diyalogların olduğunu anlatım etti. Obama’nın İzah yaparak, gazetecilerin işlerini yapabilmesi gerektiğini söylediğini hatırlatan Harf, tıpkı biçimde öteki hükümet görevlilerinin de işini oluşturan gazetecilerin göz altına alınmaması gerektiğini kamuoyu önünde dile getirdiğini anımsattı. Harf, “Dolayısıyla, bir hadise olduğunda, birşeyler yolunda gitmediğinde, biz bunu açıkça, şeffafça söylüyoruz ve bu hali düzeltiyoruz” diye konuştu.

Bir gazetecinin “Burada arkadaşların, iş arkadaşları göz altına alınmış. Neden siz de yanıt şekilde arkadaşınıza yapılan fena bir şey demiyorsunuz?” sorusu üstüne Harf, “Çünkü ABD arasında olanlara Dışişleri Bakanlığı podyumundan yorum yapamam. Uygun değil” dedi. Harf, ABD’de yaşananların öteki ülkelerde olanlarla mühim biçimde ayrıcalıklı olduğuna yönelik değerlendirmesini tekrarladı.

Muhabir: Barışkan Ünal, Mehmet Ö. Toroğlu

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber