Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 20 Eylül 2014 - 07:34 Yorum: 0

BM'nin artık harekete geçmesi lazım

BM 69. Genel Kurul görüşmeleri nedeniyle New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye"ye sığınan mültecilerle ilgili "BM artık harekete geçmeli" dedi.

BM'nin artık harekete geçmesi lazım

Birleşmiş Milletler (BM) 69. Genel Kurul görüşmeleri nedeniyle New York'ta olan ve ziyaretinin ilk gününde sıkı bir görüşme trafiği yaşayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'ye sığınan mültecilerle ilgili 'BM artık harekete geçmeli' dedi. 

BM Güvenlik Konseyi'nde bakanlar düzeyinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin başkanlığında  gerçekleştirilen Irak'la ilgili oturuma katılarak konuşma yapan Çavuşoğlu, toplantının ardından Türk matbuat mensuplarına temasları ile alakalı bilgi verdi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin daveti üstüne BMGK toplantısına katıldığını ve burada Türkiye'nin bilhassa Irak ve Suriye'de yapılması gereken konulardaki düşüncelerini aleni paylaştığını bildirdi. 

Konuşmasında, bölgedeki sorunun hem Irak'ta hem de Suriye'de politik boyutunun olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, Suriye ve Irak'ın bir tüm şeklinde tek bir resim şekilde görülmesi gerektiğini özellikle vurguladıklarını belirtti. Bakan Çavuşoğlu 'Her iki tarafa da politik istikrar ve sulh gelmedikçe, burada kalıcı bir sulh olmaz' dedi. 

Siyasi olarak Irak'ta yeni bir hükümetin kurulması gibi, Suriye'de de Esed rejiminin gitmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, BM'deki toplantıda özellikle yeni kapsayıcı bir yönetimin gelmesini ve bu konu için da Cenevre Bildirgesi'nin temel alınabileceğine değindiğini bildirdi. Bakan Çavuşoğlu, Irak ordusunun tekrardan yapılandırılması gerektiğini anlatım ettiğini belirtirken, bunun tüm Irak halkını kapsayıcı ve güvenini elde eden bir yapılanma olması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye'ye sığınan göçmenler ve sorunun insani boyutları 

Gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'ye sığınan göçmenler ve sorunun insani boyutlarına da değinen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

'Türkiye'deki 1 milyon 200 bin Suriyeli mültecinin birlikte son senelerde gelen 38 bin sıralarında Yezidi için ayrı bir kamp kurduk. Yine Kuzey Irak'ta 35 bin benlik ayrı bir kamp kuruyoruz. Dünden bu tarafa 10 bin Suriyeli Kürt kardeşlerimiz, sınırı açmamız vesilesiyle Türkiye'ye geldiler.'

Türkiye'nin son 3-4 yıldır BM benzeri hareket ettiğini belirten Çavuşoğlu, 'Lübnan ve Ürdün'deki sığınmacıların durumu zaten ortada. BM'nin artık harekete geçmesi lazım' dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Azerbaycan'dan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'u aradığını anlatım eden Çavuşoğlu, BM'deki görüşmelerinde 'Sorunun insani boyutunun nasıl çözüleceği konusu için fikirlerimizi paylaştık' dedi.

Çavuşoğlu, 'Daha çok göçmen bekliyor muyuz?' sorusuna verdiği yanıtta ise şunları kaydetti:

 'Durum böyle devam ettiği sürece daima gelir. Çünkü başlangıçtan bu yana 1 milyon 200 bin Suriyeli Türkiye'ye geldi. Bir günde 10 bin şahıs geldi. Biz de zaten açık kapı politikamızı devam ettiriyoruz. Çünkü gerek Suriye rejiminin zulmünden ve diğer grupların baskısı ve saldırılarından kaçanlara kapımızı kapatamayız. Bu hal düzelmediği sürece daha çok gelmeye devam eder.' 

BMGK geçici üyeliği

New York'taki ilk gününde gerçekleştirdiği görüşmelerde, Türkiye'nin BMGK geçici üyeliğine destek isteyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

'Biliyorsunuz BM Genel Kurulu ikili görüşmeler açısından da mühim bir fırsattır. Bizim de  2015-2016 BMGK geçici üyeliğine adaylığımız var. İkili görüşmeler gerçekleştirdik fakat bilhassa BMGK geçici üyeliğine adaylığımızı da hatırlatıp, oy vereceklere teşekkür ettik. Kararsız olanlardan Türkiye'ye destek anlamında karar vermelerini rica ettik.'

Çavuşoğlu konuşmasında, ilk turda seçilmeyi beklediklerini dile getirdi.

Yoğun görüşme trafiği

New York'ta olduğu ilk günde, Katarlı meslektaşıyla bir görüşme gerçekleştirdiklerini bildiren Çavuşoğlu, Kanada Dışişleri Bakanı'yla da 2015 yılında 1915 yılının 100. yılını değerlendirdiklerini anlatım etti.

Norveç, Ürdün, Avustralya Dışişleri Bakanı'yla da müspet bir havada görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Çavuşoğlu, Avustralya Dışişleri Bakanı'nın kendisini Avustralya'ya davet ettiğini ve Avustralyalı meslektaşının da 2015 yılında Türkiye'ye geleceğini bildirdi. 

Çavuşoğlu, 2015 yılının Türkiye'de Avustralya yılı, Avustralya'da ise Türkiye yılı olacağını belirterek, Çanakkale Savaşı'nın 100. yılını Türkiye'de Avustralyalılarla birlikte anacaklarını açıkladı.

Daha sonra John Kerry ile kısa bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Çavuşoğlu, ikili birliktelikler ve bölgesel konuları değerlendirdiklerini ve böylelikle ziyaretlerinin ilk gününün yoğun bir görüşme trafiği arasında geçtiğini anlatım etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın New York'taki temasları çerçevesindeki ikili görüşmelerde de yer alacağını belirten Bakan Çavuşoğlu, BM Genel Kurulu görüşmeleri ve BMGK geçici üyeliğine destek amaçlı BM arasında ve dışında, oturumlar, resepsiyonlar, çalışma yemekleri, kahvaltılar ve ikili görüşmelere katılarak ilk gün başladığı yoğun trafiğini devam ettirecek.

ETİKETLER: BMnin , artık , harekete , geçmesi , lazım
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber