Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 14 Nisan 2022 - 11:18 Yorum: 0

Bodrum’da kuruyan baraj yüzde 100 doluluk oranını yakaladı

Muğla'nın Bodrum ilçesinin su ihtiyacını karşılayan Mumcular Barajı, yüzde 100 doluluk oranını yakaladı.

Bodrum’da kuruyan baraj yüzde 100 doluluk oranını yakaladı

Muğla'nın Bodrum ilçesinin su ihtiyacını karşılayan Mumcular Barajı, yüzde 100 doluluk oranını yakaladı.

İklim değişikliğinin etkilerini yoğun bir şekilde hisseden Bodrum'un tek su kaynağı Mumcular Barajı kurumuştu. Eylül ayında yüzde 6'lara kadar düşen su seviyesi nedeniyle İzmir-Bodrum karayolu, eski bir kiremit fabrikası ve bazı eski yapılar da ortaya çıkmıştı. Barajdaki suyun bitmesi nedeniyle eylül ayında Bodrum'un su ihtiyacı Geyik Barajı'ndan karşılanmaya başlamıştı. Kış ayı boyunca yağan yağmurlar sayesinde baraj su seviyesi yüzde 100 doluluk oranını yakaladı. Geçtiğimiz son 10 yılın en yüksek doluluk oranını yakalayan Mumcular Barajı'nın kapaklarına kadar dolduğu görüldü.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, "2021 yılında ülke genelinde Karadeniz ve Marmara Bölgesi haricinde bir kuraklık söz konusuydu. Gerek yağış miktarında, gerekse karasal su kaynaklarında azalma söz konusuydu. Nisan ayı itibarıyla geldiğimiz noktada durum tam tersine döndü. Özellikle ülkemizin güney kesimlerinde, yağış miktarında geçmiş yıllara göre yüzde 25 civarında artış var. Mumcular Barajı ve Geyik Barajı Bodrum'a içme suyu temin eden önemli iki kaynak. Her iki barajda rezervuarımız tamamen dolmuş durumda. Yaz aylarında bu iki barajdan Bodrum'a sağlanan istihkakın herhangi bir sorun yaşanmadan temin edileceği noktasındadır. Geyik Barajı'nın tamamen dolması, ilave istihkakların da tamamen sağlanabileceği anlamına geliyor. Burada atlanılmaması gereken husus var. Bu iki barajdan sağlanan su miktarı, Bodrum'da 250 bin ile 400 bin arasında nüfusa yetecek bir su miktarıdır. Yalnızca bunun büyük bir kısmı, yüzde 50'ye varan bir kısmı iletim hattında kayboluyor. Bu fırsatı değerlendirerek, gerek kentsel alt yapımımızı hazırlıklı hale getirmemiz lazım. Yeniz rezervuarlar ve yeni içme suyu kaynaklarını araştırmamız lazım. Bodrum'un nüfusu dinamik bir nüfus. Pandemiden sonra nüfusu 500 bine dayanmakta yaz aylarında, 1 ve 1.5 milyona kadar ulaştığı anlar olabiliyor. Kentsel alt yapımızı iklim değişikliğine dayanaklı hale getirebildiğimiz durumda gerekse su kaynaklarını çeşitlendirmemiz durumunda, su temininden kaynaklı sorunların üstesinden gelebiliriz. 150 civarında su kuyusu var. Bu kuyulardan da su temin edilerek ancak kısıtlı bir şekilde Bodrum'a su temini sağlanabiliyor" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber