Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 21 Ekim 2014 - 14:06 Yorum: 0

Büyümede 0,5 ile 1 puan fazlasını bekliyoruz

DEİK Başkanı Vardan, "OVP'de büyüme rakamlarını ihtiyatlı buluyoruz, 0,5 ile 1 puan fazlasını bekliyoruz" dedi.

Büyümede 0,5 ile 1 puan fazlasını bekliyoruz

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, DEİK başkanlığının kendisinin beklediği bir vaziyet olmadığını belirterek, 'İKV ile DEİK'in birleşim sahaları var. Her iki kurumu, birbirine destekçi olduğu için yürütebileceğim'

Anadolu Ajansı'nın (AA) 100. sene vizyonu çerçevesinde geliştirdiği AA Finans Haberleri Terminali'nin diri toplantılar dizisine misafir olan Vardan, DEİK başkanlığının kendisinin beklediği bir vaziyet olmadığını bildirdi.

DEİK başkanlığının zor bir vazife olduğunu anlatım eden Vardan, İKV ile DEİK'in birleşim sahaları olduğunu, her iki kurumu, birbirine yardımcı yer aldığı için yürütebileceğini kaydetti.

Daha önceleri, Türkiye'nin ileriye dönük herhangi bir maksadı olduğunu hatırlamadığını ifade eden Vardan, 2023 hedefleri ile Türkiye'nin ilk kere önüne hedefler konulduğunu gördüğünü dile getirdi.

Hedeflerin belirli bir altyapıdan sonra ortaya çıktığını anımsatan Vardan, '500 milyar dolar dışsatım değil de, 450 ve ya 550 milyar dolar ihracatımız olsa, itirazımız mı olur? Bugün biz 150 milyar dolar dışsatım yaparken, bunu 400-450 milyar dolara çıkarmış olsanız... Bugünden itibaren 3-3,5 kat ileriyi görüyorsunuz. Sonuçta bizim bunları rakamsal bazda değilde, bu hedeflerin memleketimiz hesabına ilk olduğunu görüp, acaba bütün kurumlarla biz buna kilitlenebiliyor muyuz? Bu çok aşırı önemli' biçiminde konuştu.

Dünyanın çalkantılı bir süreçten geçtiğini, Türkiye'nin yer aldığı coğrafyanın ise daha çalkantılı bir süreçten geçtiğini vurgulayan Vardan, bu olayların arasında bir gerçek olduğunu, bütün bir coğrafyada Türkiye'nin bir yüzük taşı, bir kutup yıldızı benzeri parladığını anlatım etti.

Vardan, Türkiye'nin eksiklerinin ve hatalarının da olduğunu, ancak 2008 sonrası küresel krizden bütün dünya ciddi ölçüde etkilenmesine karşın Türkiye'nin nasıl bir gelişim gösterdiğini anımsatarak, 'Suriye ve Irak yanarken, İran'da halen problemler çözülmemişken, Kuzey Afrika'da bir çok aşırı sorun halen devam ederken; biz burada seçimlerini devrinde oluşturan bir ülkeyiz, gelişim rakamlarımız küçük görünmesine karşın hala büyüyebilen bir ülkeyiz. Bütün bunları nazara aldığımızda ülkemizin kıymetini bilelim' ifadelerini kullandı.

   

- 'Çin için ayrı bir ihtisas sahası oluşturulması gerek'

 

Coğrafyada yaşanan gelişmelerin Türkiye'nin ticaretini etkilediğini anlatan Vardan, lakin yangın olmasına rağmen Suriye ile bulunan ihracatta dün azalış yaşansa da, bugün ihracatın yine arttığını dile getirdi.

Vardan, burada ticaretten daha ciddi şekilde stabilizasyonun sağlanmasını, kişilerin evlerine dönüp normal yaşamlarına başlamalarını istek ettiklerini anlatım etti.

Türkiye'nin geçmiş zamanlarda yaptığı stratejiler çerçevesinde bütün dünyayı bir ticaret sahası şekilde gördüğüne dikkati çeken Vardan, ' Türkiye küreselleşmiş bir vaziyette, Türkiye bundan sonra içine kapalı bir yurt değil' dedi.

Türkiye 500 milyar dolarlık dışsatım hedefine ulaşacaksa, bunu bütün dünyaya yapacağını anlatan Vardan, 'Türkiye, 10 iri ekonomiden bir tanesi olacaksa, önündeki 7 ülkeyi daha geçmesi lazım. Bu çok aşırı daha çok bölgeye hitap etmeyi, çok aşırı daha çok bölgeye ulaşmayı gerektiriyor' biçiminde konuştu.

Vardan, Çin'in ciddi bir müstahsil olduğu kadar, ciddi bir pazar olduğunu da söyledi.

Türk ürünlerinin Çin'in dışalım kalemlerinin bünyesinde her zaman yer alması gerektiğini vurgulayan Vardan, Türkiye'nin bu piyasaya daha çok aşırı hammadde ile girdiğini belirterek, Çin için ayrı bir ihtisas sahası oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.

ETİKETLER: Büyüme , Rakam , Puan , Başkan
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber