Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 09 Mart 2015 - 12:53 Yorum: 0

Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı törenlerine doğru

Vali Çınar:

Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı törenlerine doğru

ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, "Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı törenlerinin halka kapatılacağı" yönündeki iddialara ilişkin, "18 Mart tarihindeki tören saatleri içerisinde Conkbayırı, 57. Alay Şehitliği tüm tarihi alan, o mekan, yarımada bütün halkımıza zaten açık oluyor. Bir tek Şehitler Abidesi'nde bölgeye gelen ziyaretçilerimizin mağdur olmaması için bir tedbirimiz olacak" dedi.

Çınar, Deniz Polisevi'nde düzenlediği basın toplantısında, yaklaşan 18 Mart'taki Çanakkale Deniz Zaferi törenleri için hazırlıkların tamamlanma aşamasına geldiğini, akabindeki 24-25 Nisan tarihindeki Çanakkale Kara Savaşları törenleri için de ciddi hazırlıklarda sona gelindiğini söyledi.

Bundan sonrasının artık işin nakış kısmı olduğunu aktaran Çınar, "Detaylarla ilgileniyoruz. İnşallah hepimiz yüzümüzün akıyla 100. yılın şanına uygun olarak geçen yıllara oranla çok daha geniş büyük katılımlarla bu etkinlikleri gerçekleştireceğiz" dedi. 

Çınar, 18 Mart tarihindeki törenlerle ilgili basına yansıyan bir kısmı doğru, bir kısmı yanlış anlaşılan bilgilerin olduğunu, bazı sivil toplum örgütlerinin halka kapalı olarak bu törenlerin yapılacağı, dolayısıyla Çanakkale'deki törenlere katılım gerçekleştirecekleri yönünde beyanatları bulunduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"Bu yanlış anlaşılmaları burada hepimizin düzeltmesi gerekir. Öncelikle geçmiş yıllarda 18 Mart ile 24-25 Nisan tarihlerinde törenler nasıl yapılıyorsa bu yıl da hiçbir değişiklik yapılmadan aynı usulde yapılacak. 18 Mart'ta şehir merkezindeki 18 Mart Stadı'nda, Sayın Başbakanımızın, devlet büyüklerimizin ve yabancı misafirlerimizin de huzurda olacağı büyük bir coşkuyla kutlamalar yapılacak. Bütün halkımızı buraya hep davet ettik. Bütün halkımız, bütün milletimizin evlatları bu törenlere davetlidir." 

İkinci programın Şehitler Abidesi'nde gerçekleştirildiğini anlatan Çınar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"O bölümde, bir takım tedbirlerimiz geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da olacak. Buradaki alan çok dar. Alana bu yıl daha da büyütülmüş 2 büyük tribün yeniden hazırlanıyor. Burada 1200 kişilik kapasiteli iki tribün olacak. Buradaki törenler çok daha resmi nitelikte oluyor. Belirli bir kapasitede olduğu için buraya herkesi almamız, genel tabiriyle halkımızla burada etkinlik yapmamızın kapasite, fiziki şartlar olarak imkanı yok. Bu tören tamamen resmi mi oluyor? Hayır. Biliyorsunuz bölgemizde bir ilçemiz, 8 köy var. Buraların halkı zaten törenlere iştirak ediyor. Törenlerin rahat ve huzurlu şekilde icrası, o bölgeye intikallerin sağlanması açısından bu tedbirler gerekiyor. Tören saatleri içerisinde Conkbayırı, 57. Alay Şehitliği tüm tarihi alan, o mekan, yarımada bütün halkımıza zaten açık oluyor. Bir tek Şehitler Abidesi'nde bölgeye gelen ziyaretçilerimizin mağdur olmaması için bir tedbirimiz olacak."

- 24-25 Nisan tarihlerindeki törenler

Vali Ahmet Çınar, 24-25 Nisan tarihindeki Çanakkale Kara Savaşları törenleri için de birçok kurum ve kuruluşun, okulların bölgeye geziler düzenlediğini bildirdi.

Topluma saygı ve mağduriyet yaşanmaması için bazı tedbirleri duyurmaları gerektiğini aktaran Çınar, şunları söyledi:

"100. yıl olması dolayısıyla mutlaka bu bölgeye akın akın insanlar geleceklerdi. Düşünün, gelenlerin hiç hareket edemediğini, sıkışıklığı. 24 Nisan'da Şehitler Abidesi, 57. Alay Şehitliği, İngiliz, Fransız, Avustralya ve Yeni Zelanda anıtlarında bütün resmi heyetler, otobüslerle ya da başka intikal şekilleriyle hep birlikte sırayla gezerek birbirinin aynısı programlar gerçekleştiriyor. Son derece resmi nitelikli, her adımı resmi olan törenler. Belki çok eski yıllarda törenler daha zayıfken, katılımlar daha azken böyle bir tedbir alınmamış olabilir ama benim arkadaşlarımızdan aldığım bilgi, son yıllarda 24 Nisan tarihlerinde bu alanlara girişler tamamen tedbir olarak kapatılıyor."

Vali Çınar, 24-25 Nisan tarihlerindeki Çanakkale Kara Savaşları törenlerine katılımcı sayısı konusunda Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın uzun süre müzakere ettiğini ve 10 bin 500 kişilik kota belirlendiğini ifade ederek, "Müracaat edenler arasından 10 bin 500 kişi kurayla buraya gelecek Anzaklar tespit edildi. Dediğim gibi hem yer yok hem de yabancı heyetler, sürekli alanlara intikal halinde tören yapacaklar. Küçük bir tıkanıklık 20 dakikalık bir gecikme bile skandala ulaşacak bir sorun yaratacaktır. Dolayısıyla geçmiş yıllarda olduğu gibi bu alanlar tedbir olarak törenler bitene kadar hem yerli hem de yabancı bütün ziyaretçilere kapatılmış olacak" diye konuştu.

Toplantıya, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile ilgili kurum ve kuruluşların amirleri katıldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber