Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 24 Ağustos 2015 - 15:30 Yorum: 0

Diyabet hastalığı bir halk sağlığı sorunu

Gözde Akademi Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Ali Rıza Çimen, diyabet hastalığının geniş kitleleri ilgilendiren bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Diyabet hastalığı bir halk sağlığı sorunu

Gözde Akademi Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Ali Rıza Çimen, diyabet hastalığının geniş kitleleri ilgilendiren bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Çimen, diyabet hastalığının ölüme neden olan sinsi bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Diyabet hastalığı görülme sıklığı ülke genelinin tarandığı son çalışmalarda erişkin nüfusun yüzde 13,7 sinde görülmektedir. Bu sıklık her geçen yıl tüm dünya genelinde artmaktadır. Diyabeti uzun yıllar kötü seyreden hastalarda yapılan bir çalışmada diyabete bağlı 12 dakikada bir inme, 19 dakikada bir kalp krizi, 60 dakikada bir yeni diyaliz hastası ve körlük geliştiği bildirilmiştir. Hastalık sinsice hastaların ölüm nedeni olmaktadır. Ülkeler hastalığın tedavisine ve komplikasyonların tedavisine çok ciddi rakamlar harcamak zorunda kalmaktadır. Bu sebeplerden dolayı hastayı gördüğümüz andan itibaren en hızlı bir şekilde kan şekerlerini normale getirmeyi hedeflemekteyiz. Bu hedefe ulaşmakta tecrübeli doktor, tedavisine uyumlu hasta ve işleri hızla çözmemize yardımcı olan sağlık sistemi düzeni gerekmektedir.”

Hastaların doktora erken dönemde başvuru yapmalarının çok önemli olduğunu ifade eden Çimen, “Diyabet hastalığında hedef günün her öğünü açlık ve tokluk kan şekeri düzeylerini ideal seviyelere çekmektir. Birçok hasta  poliklinikteki açlık kan şekeri düzeylerine göre  durumunu değerlendirmektedir. Oysa evdeki 2-3 günlük açlık- tokluk kan şekeri takibi ve poliklinikte ölçülen 3 aylık şeker gösterge testi hastaların şeker düzeyleri hakkında daha doğru bilgi vermektedir. Hastaların evlerinde kendilerinin yaptığı ölçümler  tedavi uyumunu ve başarısını artırmaktadır. Yine hastalarımızın 3 aylık şeker gösterge testlerini öğrenmeleri ve takip etmeleri tedavinin başarısını artırmaktadır. Hastaların ev ölçümü yaparak yolunda gitmeyen şeker düzeylerinin farkına varıp doktora erken dönemde başvuru yapması çok önemlidir” dedi.

Çimen, diyabetin geniş bir kitleye hitap ettiğini, tüm sağlık hizmeti veren kurumların ve çalışanların diyabete ayrı bir önem vermesi gerektiğini belirtti.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber