Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 20 Mart 2015 - 15:33 Yorum: 0

Diyarbakır'da yapılacak nevruz kutlaması

Bitlis TSO Başkanı Tezcan: "Yürütülen çözüm sürecinde, nevruz ateşinin artık kardeşlik ve barış meşalesine dönüşmesini diliyoruz"

Diyarbakır'da yapılacak nevruz kutlaması

BİTLİS (AA) - Bitlis'teki sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderleri, yarın Diyarbakır'daki nevruz kutlamalarında yapılacak çağrıdan olumlu sonuç bekliyor.

Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (TSO) Davut Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarın Diyarbakır'daki nevruz kutlamasında, kardeşliğin pekişmesi ve bölgede bir daha çatışmanın yaşanmaması için, olumlu mesajların verilmesi gerektiğini söyledi.

Yürütülen çözüm sürecinde, nevruz ateşinin artık kardeşlik ve barış meşalesine dönüşmesini dileyen Tezcan, şöyle devam etti:

"Yarın ki çağrıdan beklentilerimiz hep olumlu yönde. Türkiye'deki dinamikler, ülkeyi zora sokmadan, bölgeyi görerek ve yoklayarak bunu çözmezse komşu ülkelerden farkımız kalmayacak. Rantçılar ve bu sisli havadan para kazananlar ne kadar müdahale edebilir. Bu sorunun sorumluluk ve evrensel haklar çerçevesinde çözülmesini istiyoruz. Bütün dileğimiz, geçmişte yaşanan olayların bir daha yaşanmamasıdır. Taraflar ne olursa olsun, masadan kalkmamalı. O acıların tekrar yaşanmaması için herkesin elini değil de gövdesini taşın altına koyması gerekir. Ülkenin bölünmez bütünlüğü çerçevesinde evrensel hakların verilmesi ve evrensel hukuk ilkelerinin yerine getirilmesi hepimizin özlemidir."

- "PKK'ya silah bırakma çağrısı çok önemli"

Bitlis Baro Başkanı Enis Gül, Diyarbakır'da kutlanacak nevruz programında yapılacak çağrıdan olumlu sonuçlar alınacağına inandığını söyledi.

Çözüm sürecinin başarıya ulaşmasını beklediklerini ifade eden Gül, şöyle konuştu:

"Silahların bırakılması, demokrasinin önündeki engellerin kaldırılması, Kürt kimliğinin tanınması ve önündeki engeller kaldırılarak anayasal güvence altına alınması gerekiyor. Ayrıca anadilde eğitim hakkının, çözülmesi, inanç özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılarak, güvence altına alınması lazım. 100 yıldır devam eden Kürt sorununun demokratik olarak çözülmesi gerekiyor. Çözüm süreci kapsamında 16 kişilik 'İzleme Heyeti'nin oluşturulması olumlu bir gelişmedir. Önemli olan taraflar arasında olumlu müzakerelerin yapılmasıdır. Nevruzda okunacak mesajın olumlu bir çağrı olacağına inanıyoruz. Bu çağrının başarıya ulaşmasını diliyoruz. 100 yıllık Kürt sorunu için müzakerelerin yapılması gerekiyor. Daha önceden PKK'ya yapılan silah bırakma çağrısı da çok önemli. İstenilen haklar verildiğinde bu ülkede artık silahların hakim olmayacağını düşünüyorum."

- "Çağrıdan beklentilerimiz olumlu"

Güroymak ilçesinde yaşayan kanaat önderi Abdülkerim Çevik ise çözüm sürecinin devlet, bölge ve halk meselesi olduğunu belirtti.

Diyarbakır'daki nevruz kutlama programında yapılacak olumlu çağrıya herkesin kulak vermesi gerektiğini vurgulayan Çevik, "Olumlu adımlar atılarak, sürecinin sonuna kadar götürülmesi gerekiyor. Bu süreç, seçim ve siyasete malzeme edilmemeli ve taraflar, kamuoyunun isteklerini dinlemeli. Uluslararası engellere aldanılmamalı. Sert ve barışı bozucu demeçlerden uzak durulmalı. Tarafların samimiyetle davranması ve bir daha bölgede acıların yaşanmaması için, sürecin hassasiyetle yürütülmesi gerekiyor. Yarın ki yapılacak çağrıdan beklentilerimiz olumlu. Artık bölgede kan ve gözyaşının akmamasını istiyoruz" diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber