Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 23 Ekim 2014 - 17:34 Yorum: 0

Dolar son bir ayın en düşüğüne geriledi

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın faizleri değiştirmemesinin arından 2,2313 ile son bir ayın en düşük seviyesine geriledi.

Dolar son bir ayın en düşüğüne geriledi

Döviz piyasasında güne yatay bir başlangıç oluşturan dolar/TL, Almanya ve Avro Bölgesi imalat endüstri satınalma yöneticileri endeksinin (PMI) beklentilerden iyi gelmesinin peşinden düşüşe geçerken, TCMB'nin faizleri değiştirmemesi, dolar/TL'de 24 Eylül'den bu güne en düşük düzey bulunan 2,2313'ün görülmesini sağladı.

TCMB faizlerde değişikliğe gitmezken, yapılan açıklamada enflasyon görünümünde belli iyileşme sağlanana kadar yoğun nakit politikası duruşunun korunacağını vurguladı. 

En düşük 2,2313'ü gören dolar/TL, ABD'de açıklanan verilerin beklentilerden iyi gelmesiyle şu dakikalarda 2,2370 seviyelerinde dengelenirken, avro/TL ise en düşük 2,8263'ü gördükten sonra kapanışa yakın 2,8350'den müşteri buluyor.

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, konuya ait değerlendirmesinde, dolar/TL'de hem iç hem de hariç faktörlerin rol oynadığını belirterek,  'İç tarafta, fiyatlama davranışı ve enflasyon beklentileri itibarıyla TCMB'nin yoğun nakit politikası duruşu. Dış tarafta ise küresel büyümenin sorgulanması ve deflasyon riskinin artmasıyla ABD'de faizlerin daha uzun zaman düşük seviyelerde kalacağının anlaşılması neticesinde azalma gösteren Fed riski' dedi.

Bu iki dinamik tıpkı biçimde sürdüğü sürece TL'nin destek bulabileceğini dile getiren Yılmaz, ilk etapta ati hafta çarşamba günü Fed toplantısından çıkacak kararın kur üstünde tesirli olacağını söyledi.

Gelecek hafta Fed'in sakin yaklaşımını korumasını beklediklerini kaydeden Yılmaz, Fed'in, doların ansızın güçlenmesini istemediğini aleni anlatım ettiğini ve bu sebeple TL'nin başka büyümekte bulunan memleket Kurları (EMFX) ile müşterek Fed toplantısından yarar görerek efor kazanmayı sürdürebileceğini vurguladı.

Dolar/TL'de kısa vadede 2,2260 ve 2,2228 seviyelerine dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Yılmaz, şunları anlatım etti: 

'Yıl sonuna yaklaştıkça dolar/TL'nin 200 gündelik hareketli ortalamaya yakınsayacağını düşünüyoruz. Şu anda 2,17 seviyesindeki 200 gündelik hareketli ortalama dolar/TL'nin aralık Para Politikası Kurulu toplantısına kadar hedefleyebileceği bir yer. Çünkü TCMB'nin bir sonraki hamlesini aralık ayından öncelikle yapmasını beklemiyoruz. Para politikası koşullarının aralık ayına kadar yoğun seyretmesi durumunda, hariç tarafta da Fed riski normal gittikçe dolar/TL'yi güçlenme anlamında takip edebiliriz. Türkiye riskinin arttığı bir vaziyette ise 2,2550'nin üst tarafta direnç görevi göreceğini düşünüyoruz. Böyle bir senaryonun gerçekleşme olasılığını düşük bulsak da yatırımcıların kendi devinim alanlarını belirlemeleri açısından belirtmekteyiz.'

ETİKETLER: Dolar , Merkez , Banka , faiz
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber