Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 22 Ekim 2014 - 11:53 Yorum: 0

Dünya, ucuz Gürcü fındığına yöneldi

Türkiye'de mart ayında etkili olan zirai donun etkisiyle düşen fındık rekoltesi nedeniyle fındık fiyatının artması, bir çok ülkenin Türk fındığı yerine daha ucuz olan Gürcistan fındığına yönelmesine yol açtı

Dünya, ucuz Gürcü fındığına yöneldi

ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Türkiye'de zirai don nedeniyle düşük olan fındık rekoltesinin fiyatta artışa neden olması, birçok ülkenin daha ucuz olan Gürcistan fındığına yönelmesine yol açtı.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk fındığının geçen yıla oranla fiyatının iki katına çıkmasının Türk fındığına talebi azalttığını belirtti. 

Özellikle Türkiye'nin her yıl düzenli olarak ihracat yaptığı ülkelerde pazarının ciddi anlamda düştüğünü ifade eden Gürsoy, bu ülkelerin başında Amerika, Çin ve Rusya'nın geldiğini söyledi.

Gürsoy, buralara yaptıkları ihracat rakamlarının çok iyi olmadığını dile getirerek, bunun Türkiye'de fındık fiyatının çok yukarılara çıkmasından kaynaklandığını vurguladı.

- "İhracatta geçen yıla göre 10 bin ton azalma var"

Onlarca ülkenin, pahalı olan Türk fındığının fiyatının düşmesini beklediğine işaret eden Gürsoy,  bugün itibariyle Türkiye'nin yaklaşık 35 bin ton civarında fındık ihracatı yaptığını anlattı.

Gürsoy, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre mukayese edildiği zaman arada yaklaşık 10 bin ton azalma olduğuna vurgu yaparak, şöyle konuştu:

"Özellikle ağustos ve eylül ayında Gürcistan fındığı dünya pazarına erken indi. Avrupa pazarında Gürcistan fındığı 100 - 150 dolar daha ucuz olduğundan daha fazla rağbet gördü. Türk fındığı ile Gürcü fındığında tonda yaklaşık bin 500 dolar fark vardı. Biz kiloda 13 - 14 dolara fındık satarken onlar 11 - 12 dolara satıyordu. Dolayısıyla Avrupa'daki bütün ithalatçı firmalar öncelikle daha uzuz olan Gürcü fındığına hücum ettiler. Bugün Gürcü fındığının büyük bir kısmı satılmış durumda."

- "Fındık ihracatı, yılbaşından sonra hızlanacak"

Gürsoy, Avrupa'daki bir çok sanayicinin başta Gürcistan'dan aldığı fındık olmak üzere stoklarını doldurduğunu dile getirerek, bu nedenle söz konusu ülkelerin fındık alımlarını yavaşlattığını belirtti.

Bu ülkelerin şimdi yıl başını ve yeni sezon ürününün dalında belirlemesini beklediklerini anlatan Gürsoy, "Buna göre yeniden alımları hızlandırabilirler. Türk fındığı ihracatının, yıl başından sonra hızlanacağını tahmin ediyoruz. Zaten Gürcistan fındığı miktar bazında iyice azaldığı için bizim rakibimiz olmaktan çıktı. Bu bakımdan bizle rekabeti ağustos ve eylül ayında yaptı. Bu süre içerisinde ciddi anlamda da fındık sattılar" ifadesini kullandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber