Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 15 Ağustos 2016 - 11:58 Yorum: 0

Erkeklerin korkulu rüyası

Erkeklerin korkulu rüyası prostatın kötü huylu büyümesini prostatın kanserleşmesi olarak tarif eden uzmanlar, "Ancak prostat kanserinde erken teşhis hayat...

Erkeklerin korkulu rüyası

Erkeklerin korkulu rüyası prostatın kötü huylu büyümesini prostatın kanserleşmesi olarak tarif eden uzmanlar, "Ancak prostat kanserinde erken teşhis hayat kurtarıcıdır" dedi.

Tekirdağ Özel Star Medica Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Osman Gençoğlu, prostat hastalıklarıyla ilgili aydınlatıcı bilgi verdi. Prostat hastalıklarından en önemlilerinin "prostat büyümesi" ve "prostatın iltihabi hastalıkları" olduğunu belirten Op. Dr. Gençoğlu, prostat büyümesini, erkeklerde yaşla birlikte hormonal ve çeşitli etmenlere bağlı olarak prostatın büyümesi olarak tanımlarken, prostat bezinin normalde üreme için erkekteki tohum hücrelerinin hareketlenmesini sağlayan sıvıyı ürettiğini, ve idrar kesesi ile idrarı dışarı atan idrar yolu arasında bulunduğunu aktararak, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Prostat bezinin iki türlü büyümesi söz konusudur, iyi huylu büyüme ve prostat kanseri olarak adlandırılan kötü huylu büyüme. İyi huylu prostat büyümesi durumunda idrar kesesinden idrar yoluna geçiş kanalı daraldığı için, idrar kesesindeki idrar tam ve yeterli sürede boşaltılamaz. İdrar kesesinde çok miktarda idrar kalıyorsa bu idrar böbreklere geri kaçıp böbreğin kanı temizleme işlevini bozabilir. Büyümüş prostatın idrarın tıkanmasına neden olması, prostat büyümesi ve idrar yolunu tıkaması halinde, sık idrara gitme, idrar yaptıktan sonra damlama, idrar tazyikinde azalma, ince idrar yapma, idrarı tam boşaltamama, gece sık idrara çıkma, çatallı idrar yapma, idrar çıkarmak için ıkınma şikayetleri ortaya çıkar."

Prostat büyümesini tam anlamıyla durduracak ilaç tedavisi olmadığını anlatan Op. Dr. Osman Gençoğlu, "Mevcut ilaçlar prostatın gevşemesini sağlayarak, kullanıldığı sürece idrar akımında bir rahatlama sağlarlar. Prostatın kesin tedavisinde, prostatın büyüklüğüne göre, açık cerrahi ya da kapalı (vücutta kesi yapılmaksızın kapalı yöntemle idrar yolundan girerek) prostat tedavileri yöntemleri uygulanmaktadır" dedi.

Tekirdağ Özel Star Medica Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Osman Gençoğlu, prostat büyümesi ile ilgili açıklamalarına şöyle devam etti:

"İlaç tedavisinde ilaç sürekli kullanıldığı müddetçe prostatta bir gevşeme ve daha rahat idrar yapabilme söz konusudur. İlaç bırakıldığında yakınmalar geri gelir.Günümüzde yakınmaların şiddetli olduğu ve ilaçla tedaviye yanıt vermeyen prostat büyümesinde en iyi sonuç alınan tedavi açık cerrahi yapmadan idrar yolundan girilerek prostatın alınması (TUR) yöntemidir. Green light lazer denilen yöntemin son zamanlarda oldukça çok reklamı yapılmaktadır. Oysa ki bu yöntem ile prostat dokusu kesilerek dışarı alınamamaktadır. Green light lazer ile prostata bir enerji verilerek, prostat dokusunun büzüşmesi amaçlanmaktadır. Bu tedaviden sonra prostat büyümesi birkaç yılda nüksetmektedir. Kapalı devre prostat ameliyatında idrar yolunu tıkayan prostat dokusunun çıkarılması. Son yıllarda Green light lazer denilen yöntemin oldukça çok reklamı yapılmaktadır. Oysa ki bu yöntem ile prostat dokusu kesilerek dışarı alınamamaktadır. Green light lazer ile prostata bir enerji verilerek, prostat dokusunun büzüşmesi amaçlanmaktadır. Bu tedaviden sonra prostat büyümesi birkaç yılda nüksetmektedir. Yurtdışında bu yöntem derin ve uzun anestezi alamayacak ağır kalp damar vb rahatsızlıkları olanlara uygulanmaktadır."

"Erken teşhis hayat kurtarıcıdır"

Prostatın kötü huylu büyümesinin ise prostatın kanserleşmesi olduğunu ifade eden Op. Dr. Osman Gençoğlu, "Ancak prostat kanserinde erken teşhis hayat kurtarıcıdır. Prostatın kanserleşmesinde, hastanın idrar şikayeti hiç olmayabilir, erken teşhis edilirse kesin tedavi sağlanır, erken teşhis için 45 yaş üstü erkeklerde yılda bir kez olmak üzere, prostatın makattan parmakla muayenesi yapılmalıdır" ifadelerine yer verdi.

Prostat kanser göstergesi olan bir maddenin (PSA) kan tahlili ile ölçülmesi gerektiğini ifade eden Op. Dr. Gençoğlu, "PSA (prostat spesifik antijen) kan tahlilinde, olması gerekenden yüksek bir değer çıkarsa prostat kanseri şüphesi nedeniyle hastaya ileri tetkik yapılmalıdır. PSA tahlili ve parmakla prostat muayenesinde prostat kanseri şüphesi olan hastalarda transrektal (makattan) ultrason kılavuzluğunda biyopsi uygulamak gereklidir" diye konuştu.

Prostatın İltihabi Hastalıkları (Prostatit) Prostatın genel olarak iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseri daha yaşlı erkeklerde görülmesine karşın, prostatit genç erkekleri de etkileyen bir durum olduğunu da sözlerine ekleyen Gençoğlu, Bu hastalıkta prostatta idrar yolunu tıkayan bir büyüme söz konusu olmamakla birlikte bir yangı(enflamasyon) süreci bulunduğunu, bunun yangı mikrobik enfeksiyon veya mikrop olmaksızın prostatı tahriş eden başka bir faktöre bağlı olabileceğini, bu hastaların tamamının yaşam kalitelerini şiddetli ölçüde etkileyen uzun süreli şikayetleri olduğunu belirtti.

Prostat Belirtileri

Prostatın belirtileri hakkında bilgi veren Gençoğlu, "Ateş (akut yani ani ve kısa süreli mikrobik prostat iltihabında) ağrı, idrar yapma bozuklukları, meni boşalmasında ağrı, cinsel işlev bozuklukları, mevcuttur" dedi.

Prostatın tedavisi

Prostat hastalıkları tedavisi hakkında da bilgi veren Op. Dr. Osman Gençoğlu, şu maddeleri sıraladı:

"Baharatlı gıdalar,asitli gıda ve içeçekler,alkol ve kafeinden uzak durulması, Stress ve anksiyete uyandıran durumlardan uzak durulması. Bisikletle binmek, ata binmek,sert sandalyeye oturmak gibi faaliyetlerin yapılmaması, Sıcak oturma banyosu yapmak antibiyotik tedavisi, alfa reseptör bloker ilaçlar, dirençli hastalıkta tur-p, açık prostatektomi."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber