Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Spor 10 Mart 2015 - 11:28 Yorum: 0

Eskişehir'in yeni stadı gelecek sezonun ikinci yarısına yetişecek

Seyirci kapasitesi 33 bin olarak planlanan ve inşası süren yeni stadyumda, UEFA kriterlerine göre yapılacak düzenlemeler sonrası 2015-2016 sezonunun ikinci yarısı başından itibaren futbol oynanabilecek

Eskişehir'in yeni stadı gelecek sezonun ikinci yarısına yetişecek

ESKİŞEHİR (AA) - YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Eskişehir'de yapımına devam edilen 33 bin kişi kapasiteli stadyum, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) kriterlerine uygunluk bakımından düzenlemeler tamamlanarak mayıs ayında gerçekleştirilecek temsili açılışın ardından 2015-2016 sezonunun ikinci yarısı başında maç yapmaya elverişli hale gelecek.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) Eskişehir'deki inşaatlarından sorumlu uzmanı Murat Karayel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, stadyum projesinin tamamlanmasının ardından UEFA tarafından stat kriterlerine ilişkin 2012 yılında genelge yayımlandığını hatırlattı.

Bu genelgeye göre, tribün giriş sayısı 20'den 40'a çıkarıldığını aktaran Karayel, "Böyle olunca kapılara denk gelen seyirci koltuklarında azalma oldu. Biz de alta ve üste ikişer basamak ilave ederek seyirci sayısını tutturduk ancak bu kez de stadımızın 4 katında toplam 2 metre 40 santimetre yükselmemiz oldu. Tabii bunun için tekrar mimari, revizyon ve statik projelerin düzenlenmesi gerekti. Bu yüzden bir gecikme yaşandı" diye konuştu.

Karayel, aynı zamanda bin 100 araçlık açık otoparkta düzenleme yaparak kapasiteyi bin 650'ye çıkardıklarını anlattı.

Stadın bulunduğu yerde Devlet Su İşlerine (DSİ) ait sulama kanalı bulunduğunu bilgisini veren Karayel, şöyle devam etti:

"Stat arazimiz su altındaydı. Binaların altına kazacağımız fore kazıkları için makineler, zemin ıslak olduğu için içeri giremedi. Zeminin kurumasını bekledik. Geçen sene ekim ayından sonra işleme başladık ve hızlı bir şekilde bitirdik. Burada da 5-6 aylık bir zaman kaybına uğradık. Yine UEFA'nın Passolig ve e-bilet uygulaması var. Bunun için de ilave kapı ve turnikeler, basın ve emniyet görevlilerinin bulunacağı alanda yeni düzenlemeler, bunların elektrik ve inşaat altyapıları, canlı yayın altyapısı da devreye girince otomatik olarak bunların projelendirme safhasında birtakım gecikmeler oldu. İnşallah bir aksaklık yaşamazsak, hava durumu da müsait olursa bu senenin sonuna doğru ekim-kasım ayları gibi stadımızı teslim etmeyi düşünüyoruz."

- Mayısta temsili açılış

Karayel, stadyum için mayıs ayında temsili bir açılış planladıklarını dile getirdi.

Tesisin 2015-2016 sezonunun ikinci yarısı başında maç yapmaya elverişli hale gelebileceğini vurgulayan Karayel, sahanın ısıtma altyapısını tamamladıktan sonra çim alanın UEFA kriterlerine uygun olarak 105 metre boy ve 68 metre eninde olacağını bildirdi.

Çim ekimi için en uygun dönemin eylül ya da mayıs olduğuna değinen Karayel, şunları kaydetti:

"Mayısı kaçıracağımız için inşallah eylülde, ekimde yapabilirsek, ikinci yarıya yetiştirebileceğiz. 145 bin metrekare arsa alanında 22 bin metrekareye oturuyor, toplam inşaat alanı 122 bin metrekare. 54 locamız var. Locaların içinde tuvaletler, mutfak, fuaye alanı, toplantı ve konferans salonları, kulübün kullanabileceği alışveriş merkezleri olacak. Çatılar da ısıtmalı olacağı için dışarıda sıfırın altında derece olsa bile içeride tişörtle oturulabilecek. Stat için 2 bin 900 ton çelik aksam, 10 bin 200 ton betonarme demir, 73 bin metreküp beton kullandık. 35 bin koltuk kullanacağız. VIP, misafir ve ısıtmalı yedek kulübesi koltuklarımız var. Ayrıca kulüple de çok ciddi görüşmelerimiz var. Tesisimizi günün 24 saatinde yaşanabilir bir şekilde yapmak istiyoruz. Burada daha önce yapılan hata ve eksiklikleri göz önüne alarak bir stat yapıyoruz. Aerodinamik bir stat. Dünyanın en iyi statlarında ilk 10'a, Türkiye'de de ilk 3'e girer."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber