Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 22 Ağustos 2014 - 19:14 Yorum: 0

Fed Başkanından istihdam ve faiz açıklaması

Fed Başkanı Yellen, ''İstihdam sektörü tam anlamıyla güçlenmiş değil'' dedi.

Fed Başkanından istihdam ve faiz açıklaması

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, istihdam sahasının henüz tam anlamıyla güçlenmediğini ve erken faiz artırımının sektördeki iyileşmeyi frenleyebileceğini söyledi. 

Wyoming eyaletinin Jakson Hole kasabasında düzenlenen toplantıda konuşan Yellen, Fed'in kendi göstergeleri dikkate alındığında, 'yüzde 6,2'ye düşüş gösteren işsizlik oranının istihdam sektöründeki iyileşmeyi abarttığını' belirtti. İstihdam sektöründeki atıl kapasiteyi ölçmenin zor olduğunu anlatım eden Yellen, işgücü katılım oranının hala ABD tarihinin en düşük seviyelerinde seyrettiğine dikkat çekti.

Yellen, ekonominin düzelmesiyle daha fazla aşırı insanın tekrardan iş aramaya başlayabileceğini ve bunun işsizlik oranını yine yükseltebileceğini ileri sürdü. 

''Uzun süreli işsizler, işverenler sebebi ile önemli şekilde değerlendirilmiyor. Bu işsizlik oranının ortaya koyduğundan, daha az bireyin iş adayı havuzunda olduğunu ve işçi ücretlerinin daha süratli yükselerek enflasyonu yukarı çekebileceğini öneriyor'' halinde konuşan Yellen, düşük faiz politikasının istihdam sektörünü güçlendirmek için kullanılmaya devam edilmesi görüşünde olduğunu dile getirdi. 

Buna karşın, Fed'in daha 'şahin' şekilde isimlendirilen isimlerinden Philadelphia Fed'in Başkanı Charles Plosser, düşük faiz oranının fazla aşırı riskli olduğunu ve sarsıcı sonuçlara yol açabileceğini öne sürdü. 

Plosser,''Ekonominin şuanki ve gitmekte bulunduğu gidişat dikkate alındığında, fazla aşırı riskli bir siyaset izliyoruz'' değerlendirmesini yaptı. 

Fed'in nakit politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin(FOMC) 29-30 Temmuz'da gerçekleşen toplantı tutanakları da komite üyeleri içinde görüş farklılıkları bulunduğu yansıtmıştı. 

Tutanaklarda, bir takım komite üyelerinin, ekonominin normalleşme için yeterli derece güçlendiğini ileri sürerken, bazılarının ise daha fazla aşırı delil görmek istedikleri ifadelerine yer verilmişti. 

Analistler, Fed'in işsizliğe ve enflasyona daha fazla aşırı ciddiyet sağlayan isimlerinden Yellen'ın faiz artırımı için esneklik arayışında olduğunu ancak faizlerin ne süre yükseltileceğine dair yeni bir ipucu vermediğini belirttiler.

 

Muhabir: Gülbin Yıldırım

ETİKETLER: Fed , Başkanından , istihdam , ve , faiz , açıklaması
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber