Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:15 Savcı Özbek’ten lise öğrencilerine başarı tavsiyeleri08:12 Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “MAHZEN-32” operasyonlarında elebaşılığını...08:10 Yurtlar arası futbol turnuvası Denizli’de başlıyım07:09 Çanakkale Boğazı’nda makine dairesinde yangın çıkan gemi Karanlık Liman’a d...06:34 Trump’a yönelik “sus payı” davasında eski dergi yöneticisi Pecker tanık ola...06:31 Filistin yanlısı protestolar ABD’deki birçok üniversiteye yayıldı06:10 Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek04:10 Fatih’te 4 katlı binada çıkan yangında 2 kişi dumandan etkilendi03:32 Bafra’da iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı03:26 Havza’da 2 katlı ahşap ev ve depo alevlere teslim oldu02:23 Aksaray’da araç camlarındaki filmler bir bir söküldü01:51 Uyuşturucuyla yakalanan alkollü sürücü polise direndi01:25 Ankara’da 4 milyon TL değerinde sahte gıda ele geçirildi01:20 Gaziantep’te esrarengiz patlama sesi korku ve paniğe neden oldu00:52 Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" sergisi Kültür Bakanlığı desteğiyle aç...00:46 Bayburt’ta 4 kişinin yaralandığı trafik kazası güvenlik kamerasına yansıdı00:40 Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor00:30 Rize’de 3 araçlı zincirleme kaza: 1’i ağır 2 yaralı00:24 Ağaçta sıkışan yavru kedi kurtarıldı00:24 Bakan Işıkhan Başkanlığında İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı...
Sağlık 20 Ekim 2017 - 14:53 Yorum: 0

Gebelikteki risklere dikkat

Erişkin Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Şahin Balçık, tekrarlayan düşüklerin en sık karşılaşılan sebepleri ile ilgili bilgiler verdi.

Gebelikteki risklere dikkat

Erişkin Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Şahin Balçık, tekrarlayan düşüklerin en sık karşılaşılan sebepleri ile ilgili bilgiler verdi.

Genetik hastalıklar ve trombofili hakkında açıklamalarda bulunan VM Medical Park Samsun Hastanesi Erişkin Hematoloji Kliniğinden Doç. Dr. Özlem Şahin Balçık, "Kanın pıhtılaşma eğilimi gösterdiği hastalıklara trombofili denir. Genetik olarak ailesel geçiş gösterenler kalıtsal, sonradan gelişenler edinsel trombofili olarak isimlendirilmektedir. İlerleyen yaşlarda; şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği ve hipertansiyona bağlı damar sertliği ve kanserler damar tıkanıklıklarına yol açabilirken; genç yaşlarda damar tıkanıklığı geliştiğinde pıhtılaşma eğilimine yol açan hastalıklar akla gelmelidir. Günümüzde sağlık merkezlerine ulaşımın artması ve görüntüleme yöntemlerinin gelişmesi ile tanı konulamayan çok sayıda hastalığa tanı konabilmektedir. Bunların bir kısmı da genç yaşlarda gelişen ani damar tıkanıklıklarıdır" diye konuştu.

"Gebelikte problemlere yol açabilir"

Pıhtılaşma eğiliminin artması kadınlarda özellikle gebelik ve lohusalık döneminde çok sayıda probleme yol açabildiğini ifade eden Doç Dr. Özlem Şahin Balçık, "Trombofiliye bağlı olarak tekrarlayan ve nedeni saptanamayan düşükler, erken doğum, ölü doğum, düşük doğum ağırlıklı bebeğe sahip olma, gebelik döneminde tansiyon yüksekliği, gebelik ve lohusalık döneminde damar tıkanıklıkları görülebilir" dedi.

"Hastalık ve düşüğe neden olan durumlar saptanmalı"

Kalıtsal trombofiliye neden olan başlıca pıhtılaşma faktör eksiklikleri ve genetik bozukluklar ile ilgili bilgiler veren Balçık, "Protein C ve S eksikliği, protrombin gen mutasyonu ve faktör V leiden gen mutasyonudur. Edinsel olarak trombofiliye yol açan başlıca hastalıklar ise iltihaplı romatizmal hastalıklar, behçet hastalığı ve kanserlerdir. Antifosfolipid sendrom adı verilen bir çeşit iltihaplı romatizmal hastalıkta ise damar tıkanıklıklarının yanı sıra tekrarlayan düşükler görülebilmektedir. Özellikle genç yaşlarda kendisinde ve aile bireylerinde damar tıkanıklığı, tekrarlayan düşükler, erken doğum ve ölü doğum öyküsü olan kişilerin trombofilik hastalıklar açısından değerlendirilmeleri gerekmektedir. Bu kişilerin sigara kullanımından, uzun süre hareketsiz kalmaktan, aşırı kilo almaktan kaçınmaları; doğum kontrol hapları gibi östrojen içeren ilaçlar kullanımı öncesi, gebelik döneminde ve ameliyat planlanıyor ise hekimlerine bu durumu bildirmeleri gereklidir" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber