Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 04 Mart 2015 - 12:03 Yorum: 0

"Güvenilir Gıda Tüketelim, İsrafı Önleyelim" eğitim protokolü

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay: "Türkiyemizde 2,1 milyar ekmek çöpe atılmakta ve yaklaşık 1,5 milyar liralık bu israf, ekonomik olarak baktığımızda, yatırımlara döndürdüğümüzde, 80 hastaneye, onlarca köprü ve 500'ün üzerinde okul inşaatına tekabül etm

'Güvenilir Gıda Tüketelim, İsrafı Önleyelim' eğitim protokolü

BURSA (AA) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye'de her yıl 2,1 milyar ekmeğin çöpe atıldığını, bununla 80 hastane, 500'ün üzerinde okul inşa edilebileceğini belirterek, "Bursamızda 100 okulda yaklaşık 12 bin öğrencimiz için ilgili kamu kuruluşlarımızla 'Güvenilir Gıda Tüketelim, İsrafı Önleyelim' temalı bir eğitim programı hazırladık" dedi.

Burkay, BTSO'nun Altıparmak semtindeki hizmet binasında düzenlenen eğitim protokolü imza töreninde yaptığı konuşmada, dünyada insanların daha sağlıklı şekilde yaşamlarını ve fiziksel aktivitelerini devam ettirebilmelerinin, yeterli ve güvenli gıda garantisiyle mümkün olduğunu söyledi.

Gıda konusunun, ulaşılan her türlü teknik ve sosyal gelişmişliğe rağmen hala insanlığın önündeki en büyük sorunlardan biri olarak durduğunu dile getiren Burkay, dünyada artan nüfusa karşılık israfın boyutlarının da büyüdüğüne dikkati çekti. Burkay, şöyle devam etti:

"Dünya nüfusunun 7,2 milyara yaklaştığını düşünürsek 1,2 milyar insan günlük olarak beslenmesini karşılayacak gıda güvenliğinden yoksun hayatlarını devam ettirmektedirler. Bugün dünyada üretilen gıdaların da yüzde 30'u maalesef tüketilmeden israf edilmektedir. Bugün insanoğlu maalesef ürettiği gıdanın üçte birini daha sofralarımıza ulaşmadan çöpe ulaşmak zorunda kalıyor. Her yıl 1,3 milyar ton gıda ve ekonomik değeri 1 trilyon doları çöpe yolluyoruz ve en çok da maalesef ekmeği israf ediyoruz, bütün dünya olarak.

Türkiye, hem verimlilik hem de kalite açısından 62 milyar dolarlık hasılaya ulaşmış önemli bir tarım ülkesi. Dünyada 7'nci sıradayız, Avrupa'da ise tarımda lideriz. Maalesef Türkiyemizde de 2,1 milyar ekmek çöpe atılmakta ve yaklaşık 1,5 milyar liralık bu israf, ekonomik olarak baktığımızda, yatırımlara döndürdüğümüzde, 80 hastaneye, onlarca köprü ve 500'ün üzerinde okul inşaatına tekabül etmekte. Bunlar bizim hayatımızdaki gerçekler."

- 100 okulda yaklaşık 12 bin öğrenciye ulaşılacak

BTSO 12'nci Meslek Komitesinin yaklaşık 5 ay süren yoğun çalışmaları sonucu şekillendirilen yeni bir projeyi daha Vali Münir Karaloğlu'nun öncülüğü ve kamu kurumlarının iş birliğiyle hayata geçireceklerini belirten Burkay, şunları kaydetti:

"Bursamızda 100 okulda yaklaşık 12 bin öğrencimiz için ilgili kamu kuruluşlarımızla 'Güvenilir Gıda Tüketelim, İsrafı Önleyelim' temalı bir eğitim programı hazırladık. Proje kapsamında eğitimlerden yararlanacak olan 5'inci ve 6'ncı sınıf öğrencilerimiz güvenilir gıda konusunda bilgi sahibi olacak ve israfın önlenmesi konusunda toplumsal farkındalığın artmasına katkıda bulunacaklar. Eğitimlerimizin ardından da güvenilir gıda ve israf konusunda kompozisyon yazan en başarılı 10 öğrencimize tablet bilgisayar hediye edeceğiz."

Burkay, güvenli gıdaya ulaşmanın giderek zorlaştığı ve kaynakların hızla tükendiği bir dönemde, bu konuda verilecek eğitimlerin ülke ve kent için büyük anlam ifade ederek, projeye Sütaş ve Furpa firmalarının sponsor olduğunu belirtti.

Eğitim programının protokolü, Vali Karaloğlu, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek ve Burkay tarafından imzalandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber